В Палермо разкриха убийство на полицай след 105 години

Това стана след извършена акция срещу мафията в Сицилия
27 юни 2014 18:26, Красимир Ангелов
11
В Палермо разкриха убийство на полицай след 105 години
Снимка: Reuters

Италианската полиция разкри убийство на полицай, извършено преди 105 години. Това стана след мащабна операция "Апокалипсис", завършила в средата на седмицата с арестуването на 90 предполагаеми мафиоти в Палермо.

Сред арестуваните в столицата на Сицилия е и 29-годишният Доменико Палацото, който не подозира, че е подслушван, когато в записан телефонен разговор се е похвалил: "Ние сме мафиоти от сто години. Моят прачичо Паоло е убиец на първото ченге в Палермо. Той е убил Джо Петрозино".

Тези данни са вкарали италианската полиция в следите на легендарно престъпление, извършено преди повече от век. Джузепе (Джо) Петрозино е роден на 30 август 1860 година в Падула, в провинция Салерно на областта Кампания. Емигрира в Съединените щати, където започва като уличен метач в Ню Йорк.

Изглежда качествата му са заслужили особено внимание, защото е привлечен за информатор на полицията, която по онова време е силно затруднена от непознаването на прииждащата от Южна Италия организирана престъпност.

С много усилия и учение младият италианец става полицай, а в резултат на успешни и много рисковани операции, включително срещу анархо-терористични организации, се издига до лейтенант - само на едно стъпало от най-високото звание "капитан".

Петрозино става легенда с ударите си срещу "Черната ръка", както по онова време се нарича италианското мафиотско сдружение в САЩ. Това го превръща в заклет враг на дон Вито Кашо Феро, който има солидни връзки с "Черната ръка".

През март 1909 година полицай Джузепе Петрозино пристига тайно в Палермо, за да продължи разследването срещу мафията. Той обаче става жертва на свободата на словото и печата, защото вестник "Ню Йорк хералд" помества подробности за неговата мисия.

На 12 март полицаят вечеря в изискания ресторант "Кафе Орето", когато двама души се приближават и му казват нещо поверително. Петрозино плаща сметката и се насочва към входа на парка "Гарибалди". Проехтяват три бързи изстрела и един четвърти с малко закъснение.

След проведено разследване са арестувани дон Вито Кашо Феро, като възложител на убийството, както и Паоло Палацото - прачичото на задържания сега Доменико Палацото - който е обвинен като фактически извършител на престъплението. Двамата обаче са освободени поради "недостиг на доказателства".

Алибито на дон Вито е потвърдено от депутата в парламента Доменико де Микеле Ферантели - един от високопоставените политици, свързан с "боса на всички босове". Доменико Палацото е бил преди това арестуван в Ню Йорк от

Фигурата на Джузепе Петрозино бързо навлиза в масовата култура. Дни след убийството му първият роман за него излиза в Германия и по-късно през същата година - в САЩ. В Италия книга за него е най-напред издадена през 1912 година, а в края на 30-те години на миналия век става герой на комикс.

Събраните за него материали са подредени в музейна сбирка в родния му дом в Падула, но до тази седмица извършителят на неговото убийство така и не бе разкрит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
ха преди 9 години
ТОЗ ДОМЕНИКО,БАШ КАТ НАШИЯ ДОМЕНИКО ОТ ЧИКАГОТО,БЕ!МНОГО ХВАЛБИ И АЙДЕ ГРИВНИЧКИТЕ,БАТКА!
9
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
Ще си го преместя в другия крачол!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Доменико не си е нaучил првият урок нa Мaфиятa , a именно, Който много говори, бързо умирa!
7
1
 
0
 
! Отговори
:-)) преди 9 години
Vreme im e bilo!
6
1
 
0
 
! Отговори
toni преди 9 години
даже не искам да чета подробностите, те и у нас така правят, и сега сигурно ще осъдят някой умрял до живот, а?
5
1
 
1
 
! Отговори
toni преди 9 години
даже не искам да чета подробностите, те и у нас така правят, и сега сигурно ще осъдят някой умрял до живот, а?
4
0
 
5
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Красимире,чадо имаш Интернет и пишеш в Интернет пространството! Ми прочети тогава в ,,Гугля" за званията в краварската полиция и тогиз пиши.Званието ,,капитан" не е най високото, не е и най последното.Изобщо там всеки щат си е сам за себе си по структура и функции на полицията.Изобщо Краси чети,за да не звучиш като във вица:-Чукча не читател,чукча писател!
3
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До номер 3:Съжалявам за...уж коректния ти коментар но той си една...провокация.Думата...*** те издава.Употребяват я изключително турските тролвве...загрижени уж,за българската демокрация.
2
18
 
4
 
! Отговори
читател преди 9 години
Е.....и глупостите....
1
1
 
40
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Хм, след 105 години разкриване на убийството, тоя човек е добре да го съдят в България. Съдебната ни система, както на всеки мафиот ще гледат делото поне още 105 години, а накрая и ще го оправдае.