Задържаха Саркози, разпитват го за търговия с влияние

Заподозрян е за незаконно финансиране на кампания
Обновена: 1 юли 2014 11:43 | 1 юли 2014 10:52,
16
Задържаха Саркози, разпитват го за търговия с влияние
Снимка: Reuters

Френският президент в периода 2007 г. - 2012 г. Никола Саркози бе задържан днес под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция.

Саркози ще бъде разпитан във връзка с т. нар. Афера "Бетанкур" за незаконно финансиране на предизборна кампания.

Никола Саркози пристигна малко преди 8 часа местно време с черна кола със затъмнени стъкла в централата на съдебната полиция в Нантер, близо до Париж. Неговият адвокат Тиери Ерзог е в ареста от вчера, както и двама висши магистрати от Върховния касационен съд - Жилбер Азибер и Патрик Сасуст.

Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава, с помощта на адвокат Ерзог, е опитал да получи информация от висш магистрат по разследване, в което е замесен Саркози, срещу обещание за престижен пост.

В рамките на съдебно разследване, започнато на 26 февруари от националната финансова прокуратура, следователите искат също така да узнаят дали Никола Саркози е бил незаконно информиран, че е подслушван.

Тази мярка бе предприета през септември по друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната му кампания от 2007 г. е била финансирана от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи.

Още по темата
През март 2013 година френският съд повдигна обвинения на бившия държавен глава за незаконно финансиране по аферата "Бетанкур".

Според тях 90-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур, определена от сп. "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пликове с пари в брой за предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

Бившата й счетоводителка заяви на полицията през 2010 г., че е била инструктирана от финансовия мениджър на Бетанкур да изтегли 150 000 евро в брой за предизборната кампания. Саркози, който по онова време бе вътрешен министър, категорично отрече обвиненията.

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании са максимум 7500 евро.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/eu/2013/10/07/sydyt-sne-obvineniiata-sreshtu-bivshiia-prezident-nikola-sarkozi.201840
 

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании са максимум 7500 евро.

През октомври миналата година регионалният в. "Сюд Уест" и националният в. "Монд" съобщиха, че съдът изненадващо е решил да снеме обвиненията, защото преценил, че няма достатъчно основания за водене на дело.

Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хиляди евро глоба.

Антикорупционният отдел на съдебната полиция има до 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена един път.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Саркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ ДРУГО ОТ ДОКАЗАН МОШЕНИК ЖИДОМАСОН СЪС ОСНОВНИ ЗАСЛУГИ КАКТО И БРАТЧЕДА МУ В ИТАЛИЯ ЗА ВОЙНАТА,КРАЖБИТЕ И РАЗЧЛЕНЯВАНЕТО ВЪВ МОМЕНТА КОЕТО СЕ ПРАВИ СЪС ЛИБИЯ? НЕСЛУЧАЙНО ПРЕДИШНИЯТ ПАПА ОТКАЗА АУДИЕНЦИЯТА НА ЖЕНА МУ КАРЛА БРУНИ ВЪВ ВАТИКАНА СЪС МОТИВА- ,,ЗНАЕМ СИ Я НАШАТА *** В А''. ЗА НЕЯ СОБСТВЕНАТА Й СЕСТРА ВАЛЕРИЯ ТВЪРДИ ЧЕ- ,,НЯМА МЪЖ КОГОТО СЕСТРА МИ ПОИСКА И ДА НЕ ЗАВОЮВА ОТ ДРУГА ЖЕНА''.МАКАР И РОДЕНА И ОТГЛЕДАНА В БОГАТО СЕМЕЙСТВО Е БИЛА ,,ЕКСКОРТ'' НА МИЛИАРДЕРИ.
9
2
 
1
 
! Отговори
данс преди 9 години
Cледващя арестуван ще е псевдопремиера пламен орешарски за да обясни как така за 1 година изчезнаха повече пари от бюджета отколкото за предишните 2 взети заедно.. и да обясни как миналата година ревизираха бюджета за да го окрадът, а тази година с раздут бюджет постъпленята кум днешна дата са едва около з0 процента, като извадим дивидентите от държавни предприятия и останалите инструменти използвани за заличаване на катастрофалното положение!
8
4
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
Цялата тая работа е партенка на бившата му съпруга Сесилия, която междувпрочем е юдеика. И неотдавна Саркози направи изявление, че Русия е права в конфликта с Украйна, което раздразни до максимум безкрайно влиятелното евреиско гето във Франция. Това е отмъщението.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха поредният цирк за пред народа. Банкерите и корпорациите са решии да си изперат старие ***. Доказателство, че пионките се ликвидират след като си изпълнят ролята,
6
1
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Арестували са и адвоката му, имат записи на техни разговори, които ги уличават в престъпления!А нашичкият, на когото цяла България и свят ги чу, как обсъждат предстоящи дела и как му казват, че сам си е избрал "шефа"? А злоупотребата му със служебно положение при спирането на проверката на Мишо Бирата, записите за което също станаха достояние на всички? Пълна отврат!
5
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Унгарското еврейче е интересен тип *** , който спокойно може да работи като *** в някой известен цирк . Жалко ,че такива не влизат на спокойно място заради произхода си .
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще ги стигнем......французите?
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дойдат да арестуват и ББ - справка Костинброд както и Плевнятае
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе парламент ще има но депутати за него не!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и да се финансирал е цвете в сравнение с политическите партии у нас. Ако имаме такива съдилища тук няма да има парламент.