Франция е в шок от обвинението на Саркози

Западната преса: Призракът на Кадафи е заплахата за президента
Обновена: 2 юли 2014 09:49 | 2 юли 2014 09:45,
19
Франция е в шок от обвинението на Саркози
Никола Саркози Снимка: БТА

Франция е в шок, пише британският в. "Индипендънт".

Арестът, а вече и повдигнатото вчера обвинение срещу Никола Саркози за предполагаема корупционна афера и за търговия с влияние в аферата с подслушванията е тежък удар за бившия президент и за неговите надежди да се върне на политическата сцена преди 2017 г., отбелязва и британският в. "Гардиън".

Още по темата
Системата с подслушванията е порок, развит по времето, когато Саркози бе министър на вътрешните работи, а след това - президент. От това следва, че "воайорът" бе хванат на местопрестъплението със собствените си методи, посочва испанският в. "Мундо".

Призракът на покойния либийски тиранин Кадафи е заплаха за доверието в Саркози в момент, когато бившият държавен глава готвеше връщането си на политическата сцена, допълва испанското издание. Именно по повод разследване на предполагаемо финансиране от Кадафи на президентската му кампания през 2007 г. се предполага, че Саркози се е опитал да получи информация, която е била следствена тайна, и дори да промени хода на разследването, посочва френският в. "Монд".

Саркози не е единственият бивш френски президент, който е ставал обект на разследване. Неговият предшественик Жак Ширак бе осъден през 2011 г. на две години условно за незаконно присвояване на средства и злоупотреба с доверие, припомня в. "Уолстрийт джърнъл". Ширак обаче не се сблъска с публично опозоряване, каквото представлява един арест, посочва американският вестник.

"Бедният Сарко! Отказа се от политическия цирк, за да се върне като спасител на нацията, когато му дойде времето. Сега обаче неговият план става все по-труден с толкова съдебни разследвания, започнати срещу него", допълва в. "Мундо".

Според много юристи такива задържания под стража са прекомерни, отбелязва в. "Фигаро" и цитира председателя на адвокатската колегия в Париж Пиер-Оливие Сюр: "Не сме далеч от рамката на кърваво престъпление, терористичен акт или корупция на световно ниво! Да се правят такива арести за нарушаване на следствена тайна, това си е прецедент."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ал Насрала преди 9 години
Проклятието на Кадафи го настигна!Кефффф!
13
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Виждате - пак виновен евреин! Докога?! Шейсет милиона не стигат ли? Спомнете си че гоненето на най изстрадалия народ се плаща скъпо и вечно! Шалом ***. И тук скоро ще правим шоу.
12
0
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
anonybulgaria.wordpress/2013/09/02/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8/
11
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
само в нашата и американска преса наричат Кадафи тиранин и диктатор много лидери и страни по света дае си го уважават,ама му скроиха и на него хубава шапка,колкото до Саркози и Берлускони много имат да казват за даренията от Кадафи и за сделките с петрол и оръжия,факт след това го предадоха много долно за което той спомена преди да го убият.Ама рано или късно всичко си излиза.
10
0
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До ХмЗаради 2-а Мистрала на Русия ! С нас се разбраха с Южен поток -сега се заееха с Франция -който не слуша.... .
9
8
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
Комуниста Оланд си играе с огъня долни комунисти.
8
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
А не бяха ли приятели с бат ви Бойко ?...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички политици са един дол дренки. Няма как да не са корумпирани. Може ли да се харчат милиони за работа която ще носи по 2-3000 лева/евро на месец?
6
2
 
3
 
! Отговори
Кольо Саркози преди 9 години
Споко , бе , хора !!! Ке се оправя , бе ! Като отида при съдията и той ме пита "ИМАШ ЛИ НЯКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕВИННОСТТА СИ?!?!"............ Просто ще му кажа - "В КАКВА ВАЛУТА И В КОЯ ШВЕЙЦАРСКА БАНКА ИСКАШ ДА ГИ ИЗПРАТЯ ТЕЗИ 1 МИЛИОН......... ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА МОЯТА НЕВИННОСТ ?!?!"................. :))))))))))))))).............
5
0
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Колко милиона имаше да връща на Ирак с Кадафи ? Няма Кадафи , няма и връщане на пари ! Както и всички бандити и нищо че е президент на франция ,а не на някаква си "Сиера Леоне" убиваат "дълга" си .А то западняците са честни и почтени и всичко правят в законните правила -както и сега в Украйна .
4
1
 
10
 
! Отговори
. преди 9 години
Ако Кадафи е финансирал президентската кампания на Саркози през 2007 , това е същата година , в която пуснаха нашите медицински сестри и френската президентска двойка обра овациите за спасяването им , то жените са невинни (както винаги съм знаел) , а цялото им "спасяване" е един цирк на убития вече *** Кадафи и френския пед*л от снимката горе, дотук свързвам нещата ,само не мога да разбера ,защо като български журналисти сте изписали 10 цитата , а не се фокусирате върху случая със сестрите!?
3
1
 
21
 
! Отговори
циника преди 9 години
А обвинение за геноцид срещу либийското напрежение, разпалване на войни и престъпления срещу мира и човечеството няма ли да има?
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ехххх, кога ли ще се шокираме и тук по френски ?
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитрия евреин ще се изплъзне!