Русия връща петилетките

5-годишните стратегии ще бъдат представени по-късно през юли
Обновена: 2 юли 2014 14:15 | 2 юли 2014 12:30, Екип на Investor.bg
171
Русия връща петилетките
Снимка: Архив Reuters

Руското правителство се насочва към разработването на план за икономическо и социално развитие за по-дълъг период от време в рамките на 5 години, съобщава вестник "Известия", позовавайки се на висш правителствен източник. По думите му стратегията, която ще е по модела на добре познатите петилетки от времето на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), ще бъде разгледана по време на заседание на правителството и ще бъде одобрена със специална резолюция.

Първият план за постигане на дефинирани 5-годишни цели трябва да бъде представен на държавния глава Владимир Путин по-късно този месец. Той ще бъде разработен на базата на цялостни реформи в отделните сектори – промишленост, транспорт, социални услуги и т.н. Въпросите за неговото прилагане ще бъдат разгледани по време на традиционните шестмесечни правителствени заседания, които отчитат постигнатото от властта.

"Отдавна се знае, че икономиката на страната ни и нейният бюджет са свързани с цените на петрола и газа. Необходимо е да се развият секторът на промишлеността, инженерингът, пазарът на труда, високите технологии – всичко това, с което ние се гордеем от Съветския съюз. Затова е необходимо и да се създаде план за определен период от време, който в този случай е 5 години", посочи длъжностното лице.

Също според неофициална информация на 1 юли президентът Путин е подписал Закон за стратегическо планиране, който се вписва в концепцията на бъдещите петилетки на правителството. Както посочиха по-рано от правния отдел на Кремъл, законът "създава правната основа за стратегическо планиране в Русия, координация на държавното и общинското стратегическо управление и фискалната политика, както и регламентира правомощията на федералните власти, държавните органи на Руската федерация и местните власти в областта на стратегическото планиране".

Основната идея на стратегическото планиране, както и на 5-годишните планове, е правното основание за развитието, изграждането и експлоатацията на интегрирана система за планиране на социално-икономическото развитие на Русия. Според властите по този начин страната би могла да се справи с проблема за повишаване на качеството на живот на нарастващото население. По думите им необходимостта от такава система се е увеличила значително и поради факта, че действията в сферата на отбраната, социалния сектор и технологиите придобиват все по-дългосрочен стратегически характер.

От президентската администрация потвърдиха, че правителството ще представи доклад за дългосрочните планове за постигане на целите на страната.

"Държавният глава даде инструкции на правителството да представи план за постигане на целите на страната. Петилетката ще бъде представена за първи път през юли тази година", коментираха от Кремъл.

СССР, който се разпадна през 1991 г., въведе първата петилетка на 1 октомври 1928 г. по време на заседание на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Планът даде основа за широк спектър от икономически, политически, организационни и идеологически мерки. Идеята бе държавата да се насочи към създаването на нови индустрии и разширяване на наличните посредством инструментариума на плановата икономика. По-късно петилетките бяха въведени и в други държави, попадащи в орбитата на влияние на СССР, сред които и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: РусияСССРпетилетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 107Като си таъв спец, що не отидеш да направиш в тайгата асфалтов път. То БГ е една шепа земя, ама пътища пак няма. То улици в градовете няма, като хората, той за Сибир приказва.
66
2
 
0
 
! Отговори
златния век преди 9 години
До блюдолизец храбърти може да си блюдолизец и без да притежаваш особена храброст...а за псевдонима на Симеон Велики трябва да си плащаш за да го използваш.....и то на собствената си съвест...бжезверник
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук пишат хора, които нямат и грам понятие в какво се е превърнала Русия. В момента по свобода на словото Русия е на първо място. А това, че минават на 5 годишни планове в икономиката е правилно. Нима си мислите, че в Германия няма планиране? Всяка фирма има планиране. Тези, които карат ден за ден са фирми направени за крадене. Май големите познавачи тук са точно от такива фирми. Нямаш ли стратегия и план - нищо няма да направиш.
64
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Преди малко излезе информация на правителството на РФ,че няма нищо вярно в информацията за връщане на петилетката,поредната дезинформация-ето четете-ria.ru
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се превръща в нещо като Америка никаква свобода на нищо.
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се превръща в нещо подобно на Америка държавата се меси във всичко и навсякъде.
61
2
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 9 години
само *** не могат да се възползват от шанса да развият приятелството си с такава страна като Русия...*** могат да са ***,да допуснат пълен крах на икономиката си,да сринат предприятията си,да прогонят народа си"за това не съм особено убеден...тия винаги съм ги смятал за предатели"...и да си въобразяват,че живеят в демокрация...пълни глупости!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето избощо не знаят защо плюят, а другите се *** само като чуят позната думичка от миналото. Жалка работа.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До зидана печкаЕми ето връща се.И едните и другите много се радват от което.Американците най-накрая си върнаха големият враг дето вдига бюджети и отваря поръчки, могат пак да се именуват като лидер на свободния свят. Путин може да четка старите свръхдържавнически шовенисти по струната - може да ровите по кофите но пък нашите смаолети са най-добри.Изобщо цялата работа е взаимно помпане на рейтинги. Пък долу завалиите да се дават от злоба и да се ядът един друг.
58
1
 
1
 
! Отговори
Дървен философ до80 преди 9 години
За да разбереш точно в какъв строй живееш сега бих ти препоръчал да прочетеш Томас Хобс -левиатан, защо него ли? Защото според западните философи сегашния социален договор е все още този. Даже наименованията на определени структури не са променени от далечната 1650.Също така ти препоръчвам автобиографията на Томас Джеферсън. От тези "книжки" може и да разбереш туй-унуй. -:)
57
1
 
5
 
! Отговори
ОЧО преди 9 години
Всеки планира.САЩ са измислили плановата икономика по време на индустрализацията.И до ден днешен работят по нея.Единственото тук е че това е наречено --петилетка.....И предвид провала на социялистическата икономика-думата стана нарицателна за този провал.Това е.....И няма нищо лошо в плановата икономика,стига да се осъществява разумно.Без "ентусиязма" на комунистите--плановата икономика работи...
56
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Е как не можа за 100 години едно нормално нещо да се случи в тая държава,поне едно.
55
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До 79 САЩ нямат нищо общо с тази схема - в САЩ има правила, властта се сменя с избори, законът се грижи да има конкуренция. Във фашистката държава е обратното - законът се грижи да НЯМА конкуренция, а да има държавен монопол във всичко. В САЩ има обществено мнение и свобода на изразяването, в Русия мужиците могат да бъдат инжектирани по всяко време с каквато си поискат идеология.
54
2
 
6
 
! Отговори
зидана печка преди 9 години
имам чувството,че времето на студената война беше по-благоприятно от времето на топлия мир с хора,които не се интересуват много,много от нас
53
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 55Е то в марксизма това си легетимирано.Има понятието "трудова армия".Демек безплатен принудителен труд.Как му беше другото име на това?Ако ще се съм роб предпочитам да съм роб на банката в щатите и да робувам за да имам басейн и четри коли а не да съм роб на местна мутра ортак на околийския и да робувам за да не ми спрат тока и да има какво да ям.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо плановата икономика не знам да има държава в която да е сработила.За да не изтича мозъчния и капиталов потенциал трябва просто да си създадеш подходящ климат в страната.Като да е важно да познаваш закона а не точните хора.Докато да го бъде или не даден бизнес се определя от местният бей, и докато никой на никого не вярва няма как да имаш здраво и продуктивно общество и работеща свободна икономика.
51
2
 
6
 
! Отговори
до Шоп преди 9 години
"Такава една корпорация разполага освен с икономически лостове и с военна сила и в това е проблема."Не знам дали осъзнаваш, но току що даде изчерпателно описание на САЩ. Огромна корпорация, икономически лостове- санкции и военна сила.
50
4
 
0
 
! Отговори
прабългарин преди 9 години
До до 64 от славяниназ го изпитвам на гърба си...този ,който не го осъзнава ,това си ти,"приятелю"
49
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Иначе изобщо не ми е мъка за мужиците, които се превръщат в роби на Кремъл.
48
2
 
0
 
! Отговори
хан соло преди 9 години
Междузвездни войни...еп.8