Русия връща петилетките

5-годишните стратегии ще бъдат представени по-късно през юли
Обновена: 2 юли 2014 14:15 | 2 юли 2014 12:30, Екип на Investor.bg
171
Русия връща петилетките
Снимка: Архив Reuters

Руското правителство се насочва към разработването на план за икономическо и социално развитие за по-дълъг период от време в рамките на 5 години, съобщава вестник "Известия", позовавайки се на висш правителствен източник. По думите му стратегията, която ще е по модела на добре познатите петилетки от времето на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), ще бъде разгледана по време на заседание на правителството и ще бъде одобрена със специална резолюция.

Първият план за постигане на дефинирани 5-годишни цели трябва да бъде представен на държавния глава Владимир Путин по-късно този месец. Той ще бъде разработен на базата на цялостни реформи в отделните сектори – промишленост, транспорт, социални услуги и т.н. Въпросите за неговото прилагане ще бъдат разгледани по време на традиционните шестмесечни правителствени заседания, които отчитат постигнатото от властта.

"Отдавна се знае, че икономиката на страната ни и нейният бюджет са свързани с цените на петрола и газа. Необходимо е да се развият секторът на промишлеността, инженерингът, пазарът на труда, високите технологии – всичко това, с което ние се гордеем от Съветския съюз. Затова е необходимо и да се създаде план за определен период от време, който в този случай е 5 години", посочи длъжностното лице.

Също според неофициална информация на 1 юли президентът Путин е подписал Закон за стратегическо планиране, който се вписва в концепцията на бъдещите петилетки на правителството. Както посочиха по-рано от правния отдел на Кремъл, законът "създава правната основа за стратегическо планиране в Русия, координация на държавното и общинското стратегическо управление и фискалната политика, както и регламентира правомощията на федералните власти, държавните органи на Руската федерация и местните власти в областта на стратегическото планиране".

Основната идея на стратегическото планиране, както и на 5-годишните планове, е правното основание за развитието, изграждането и експлоатацията на интегрирана система за планиране на социално-икономическото развитие на Русия. Според властите по този начин страната би могла да се справи с проблема за повишаване на качеството на живот на нарастващото население. По думите им необходимостта от такава система се е увеличила значително и поради факта, че действията в сферата на отбраната, социалния сектор и технологиите придобиват все по-дългосрочен стратегически характер.

От президентската администрация потвърдиха, че правителството ще представи доклад за дългосрочните планове за постигане на целите на страната.

"Държавният глава даде инструкции на правителството да представи план за постигане на целите на страната. Петилетката ще бъде представена за първи път през юли тази година", коментираха от Кремъл.

СССР, който се разпадна през 1991 г., въведе първата петилетка на 1 октомври 1928 г. по време на заседание на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Планът даде основа за широк спектър от икономически, политически, организационни и идеологически мерки. Идеята бе държавата да се насочи към създаването на нови индустрии и разширяване на наличните посредством инструментариума на плановата икономика. По-късно петилетките бяха въведени и в други държави, попадащи в орбитата на влияние на СССР, сред които и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: РусияСССРпетилетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нищо лошо няма в стратегическото планиране, всяка по-голяма компания прави дългосрочни планове. Въпросът е, че Русия законово се превръща в една голяма компания, държава-корпорация, което точно представлява една фашистката държава. Такава една корпорация разполага освен с икономически лостове и с военна сила и в това е проблема. Много лесно е да се вземе решение за война, много по-лесно, отколкото това става в една демократична държава.
46
3
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 9 години
Демокрацията е измислена в древна Атина . При 100 000 свободни атиняни и 500 000 роби. Съотношение богати бедни 1:5. Демократ и философ може да бъде само робовладелец, защото може да си го позволи. От тук следва извода, че демократите творят само и единствено в своя полза. Атиняните са били демократи, но според трудовата ръка - робите , строят е бил робовладелчески и тотална диктатура. Както сега с Брюксел и Вашингтон.
45
1
 
11
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ преди 9 години
Всеки човек,всяко семейство,всеки град и държава ПЛАНИРА бъдещето си....дали е петилетка или двайсетилетка--всеки планира.Всяка компания на запад планира НЕ само за 5 год. но и за 15-20 год. напред.Така ,че тук има доста елементарни коментари,породени само от думата--петилетка...Че то без планове за бъдещето,дАмократите още да скачат по дърветата.....като роднините на Обонго в Африка..........
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още към 66------------Не може с ключ 15 да развиваш болт 17 - развитието на една страна си е строго индивидуално за нейния народ!
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те от последния път имат ли един поне непровален петгодишен план?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Планът даде основа за широк спектър от икономически, политически, организационни и идеологически мерки. Идеята бе държавата да се насочи към създаването на нови индустрии и разширяване на наличните посредством инструментариума на плановата икономика."Тц, тц, тц, *** тва петилетката било много лошо нещо. Дайте да цвилим срещу това. Държавата трябва да е в застой и мозъчният и капиталов потенциал да изтичат зад граница.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До да----------------------------Повечето хора си нямат и бегла представа какво означава да управляваш една страна. Те са си свикнали на обикновените махленски караници по ТВ, които организират политиците (мисля че това го правят нарочно). И да обясняваш за стратегия, да обясняваш за планове, проекти - това са сложни неща за обикновения човек. Повечето дето тачат САЩ, ги тачат защото имат много пари и лъскави неща. Затова казват, че те са най-развити.И мутрите имат такива неща - умни ли са??
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лилипутин свикал запасните чинове ...! Щял да ги храни без пари 2 месеца, а след това щели да плашат гаргите ! Дано им остане хапване и за третия месец, да могат да се приберат крестянити
39
2
 
3
 
! Отговори
ре робокоп преди 9 години
До Анонимендемокрация значи е равно на робство?!...не е готино пич.........
38
4
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименНАЙ-НАКРАЯ НЕЩО МНОГО НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ!ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН СЕ ДОКАЗВА КАТО НАЙ-УСПЕШНИЯ ПОЛИТИК ГЛЕДАШ В БЪДЕЩЕТОСАМО НА ГАЗ И ПЕТРОЛ НЕМОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТАСТРАНАТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА МНОГОСТРАННОДЗА СЕ КРАДАТ ТЕХНОЛОГИИ И ДА СЕ ПРИВЛИЧАТ СПЕЦИАЛИСТИ СЪС ЗНАНИЯ А НЕ ДА ИДВАТ РАЗНИ НПО ОТ АГЕНТИ НА ЦРУСАМО ЗА 2 ПЕТИЛЕТКИ РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ КОРЕННО МОДЕРНИЗИРАНАУСПЕХ!
37
3
 
10
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Пак не разбрах, какво смешно намираш в това да има ясни срокове за изпълнение на определен пакет от задачи? Историята учи, от предишния си опит хората знаят какво да променят, за да действа системата.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РОБОКОП------------Демокрация, пич! Който свари - превари! Закона на джунглата - естествен подбор - природа!!!
35
3
 
11
 
! Отговори
да------------------ преди 9 години
Еми правилно са направили в Москва.....То се вижда че без планова икономика нищо не става.Със свободен пазар се получават постоянно кризи и финансови колапси.Ако плановата икономика е разумна(не както в комунизма) ,тя има своите предимства.Статията е написана да ни покажат,че Русия се връщала в миналото на СССР-което си е чисто изопачаване на истината.Всяка стъпка в живота се планира,още повече за икономиката на една държава.И накрая--не съм русофил или комунист--просто гледам реално на нещата..
34
1
 
2
 
! Отговори
ре робокоп преди 9 години
До РОБОКОПТ К З С
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой от недоволните ще се аргументира ли точно какво лошо намира в петилетката?----------------Мисля, че не - лошо, а смешно! Понеже всички са чували/помнят прословутите пет за три и тем подобни глупости измислени в България и си мислят, че в Русия правят подобни неща. Значи не е изключено и така да стане понякога, но все пак това не е България.Бълария е много далеч от моралното състояние на Русия.
32
4
 
8
 
! Отговори
РОБОКОП преди 9 години
искам да върнат ТКЗТ -та за да спрат местните феодали да получават субсидии с милиони за да си купуват последен модел Тойота Тундра уж да си обикалят владенията а бедните хорица,които им слугуват да получават 300 лева заплата и да са без социални осигуровки...НЕ НА РОБСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!!!!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой от недоволните ще се аргументира ли точно какво лошо намира в петилетката?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тц-тц-тц-----------------че развитие се постига, когато се даде свобода на желаещите и можещите да реализират идеите си!------------------------------------Зависи! Това в КНДР сигурно няма да проработи.Един добър пример - България! В България има свобода, ама няма възможност и способни хора, за да има развитие.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е с тези санкции кой повече страда Русия или Америка от началото на годината до сега на САЩ бвп-то им е паднало с 3% а на Русия с приблизително половин процент тези данни са.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що да не въведем и ние петилетката у нас: ако партията на власт не я изпълни, губи право да се яви на следващите избори и ще чака 5 години пред парламента, докато й изтече наказанието.