"Центргаз" ще строи българския участък на "Южен поток"?

Дъщерното дружество на "Газпром" може да замести "Стройтрансгаз"
3 юли 2014 15:06,
31
"Центргаз" ще строи българския участък на "Южен поток"?
Снимка: архив Булфото

Дъщерната компания на „Газпром” - "Центргаз”  ще бъде посочена от сръбските власти за изпълнител на проекта „Южен поток” в Сърбия и има варианти компанията да участва и в строителството на газопровода в България. Това съобщава руското издание "Ведомости", като се позовава на участници в търга за избор на изпълнител на проекта на сръбска територия.

Все още не са ясни начините, по които „Центргаз” ще влезе в проекта в България. Един от вариантите е ново провеждане на търга за избор на участник, коментират още източниците на "Ведомости".

Още по темата
Припомняме, че в момента работата по „Южен поток” в България е спряна, докато не бъдат уточнени въпросите, които Европейската комисия постави именно относно провеждането на търговете за избор на цялостен изпълнител на проекта – от изграждането до експлоатирането на газопровода.

След провеждането на търга от страна на проектната компания – „Южен поток – България”, изборът падна на консорциум, в който участва свързаната с Генадий Тимченко компания „Стройтрансгаз”. Милиардерът Тимченко обаче е в черния списък с наказаните от САЩ лица, изготвен във връзка с кризата в Украйна.

За възможна смяна на "Стройтрансгаз" с "Центргаз" в проекта на българска територия съобщи и изданието Forbes в края на миналата седмица.

Според източник на "Ведомости" появата на „Центргаз” цели да отстрани именно един от основните проблеми, свързани със "Стройтрансгаз" - нежеланието на Европа да работи със санкционирани от САЩ лица. Допълнително, компанията има и опит в изграждането на газопроводи, каквото е изискването в тръжната документация по проекта, уточняват от изданието.

В материала е посочено още, че дължината на българския участък от „Южен поток” е 541 километра и първоначално обявената сума за строителството е 3,5 млрд. евро. На сръбска територия участъкът е с дължина 402 километра, но предвидените средства са 1,9 млрд. евро.

От изданието все пак посочват, че постигнатите финансови параметри при проведените търгове не са оповестени.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 41.5 милярда ще си ги избиеш за по - малко то гдина само от новата цена на газа. Отделен е въпроса, че ще станеш привлекателен за инвестиции в енергоемко производство. Тоес тежка индустрия. Тоест истинска индустрия и икономмика. Помисли още малко и отивай пак да тролиш.
11
12
 
3
 
! Отговори
Успарин преди 9 години
Южен Потоп ще се строи, само когато всички неяснотии, около проекта станат яснотии. И черно на бяло се види - какви са ползите за България и има ли такива. До момента ползите са само за руски и нашенски олигархчета, а не требе да е така. :)Евала на ЕС, че спре проектот преди да беа подписани два-триесе годишни договоре. :)) От тия два-триесе годишни договори дето се подписват от сабахлем до следобед сме на тоя хал. *** виж...това на русофилистик не моеш га обясни...
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще строи чушки.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IUJEN POTOK SHTE IMA NAPUK NA GEIOVETE OT USA
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7 млн евро за километър е безумна цена, още повече че трасето е в северна България където терена не е тежък, в Сърбия също се коментира ча и там цената е завишена минимум 2 пъти.Ама като цяло руснаците строят всичко много скъпо и като се прибавят колкосалните кражби стават космически харчоее
7
3
 
1
 
! Отговори
Успарин преди 9 години
До 12Ами пожелавам си тогава да станеш милионер. Кога ще ме огрее и мен!? Ама с база данни от една поговорка бая ще те почакам, че и мен да ме огрее...
6
6
 
1
 
! Отговори
Успарин преди 9 години
До 8Човек дето е бил в Сърбия може да вземе предвид. Ти - не. Я погледни трасето из нета къде минава и ми обясни в прав текст, как строежа по сръбските чукари излаза по-евтинджа? Колко според теб е разликата в маатрялити и заплащането? Ми, ако мислиш, че по-тънко ше излезне заплащането - дай си наемем сърбе ни го градат, ке е по-евтанарско. :)))
5
0
 
12
 
! Отговори
чиче преди 9 години
българския участък има 3 помпени станцииза четирите тръби ! през Сърбия ще минават 2 или 3 тръби ! Засега са 2 за Баумгартнер - Австрия! Ако са 2, другите 2 ще минат през Гърция за Бриндизи - Италия
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УспаринБлядовете никога не са подарявали нещо справка газа!
3
12
 
4
 
! Отговори
Успарин преди 9 години
Казано накратко за неразбралите дето цъкат минуси:- 2 млрд. евро пара ще си струва гЪзопровода- 1,5 млрд. ге подаряваме на братушките за да ни "обичат"В знак на обич даже ще развалим търга дето се случи за 3 дена и ще направим нов търг на който да спечели (образно казано) новата компания. Ората за камион с царевица правят по-дълге процедури, наште червени мухоморки за 3 дена спретнаха търг и дадоа и подписаа проект оскъпен с близо 1,5 млрд. Айде платените червени плачковци - плачете! :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Търгаш преди 9 години
Конкурс ще има ли или вече са го решили?
1
11
 
3
 
! Отговори
Успарин преди 9 години
дължината на българския участък от Южен поток е 541 километра и първоначално обявената сума за строителството е 3,5 млрд. евро. На сръбска територия участъкът е с дължина 402 километра, но предвидените средства са 1,9 млрд. евро.Какво да коментирам!? Цитата си казва всичко, оттук нататък, ако некой ми ге фали - значи е платен червен ***.