Саркози е разследван и за финансиране на кампанията си през 2012 г.

Тогава той е надвишил с 363 615 евро допустимите разходи
7 юли 2014 17:07,
1
Саркози е разследван и за финансиране на кампанията си през 2012 г.
Снимка: Reuters, архив

Бившият френски президент Никола Саркози е разследван и във връзка с финансирането на кандидатпрезидентската си кампания през 2012 г., предаде Франс прес.

Миналата седмица срещу Саркози започна официално разследване за търговия с влияние във връзка с финансирането на кампанията му през 2007 г.

Новото разследване, започнало на 2 юли, трябва да прецени законността на решението партията на Саркози „Съюз за народно движение“ да плати вместо своя кандидат за президент глобата за надвишаване на лимита на разходите в кампанията.

Още по темата
Повод за разследването е становище на Националната комисия за разходите за кампании и политическото финансиране от декември 2012 г., в което се посочва, че Никола Саркози е надвишил с 363 615 евро тавана на допустимите разходи за кампанията си, който е 22 509 000 евро.

Кандидатът на десницата не е имал право да приеме наложената му глоба да бъде платена от неговата партия, а вместо това е трябвало да възстанови 153 000 евро и да плати глоба, равна на сумата, с която е бил надвишен таванът на разходите.

Разходите за кампанията на Саркози се проучват от трима финансови съдии, които проверяват съмненията за двойно счетоводство, при което една част от разноските на екипа на Саркози са били поети от неговата партия, както и за надписване на някои фактури от страна на една от наетите в кампанията фирми.

Новият проблем на Саркози с правосъдието може да е допълнителна пречка за евентуалното му завръщане в политиката, отбелязва Франс прес.

В сряда бившият президент заедно с адвоката си Тиери Ерзог и висш представител на съдебната система станаха обект на официално разследване за търговия с влияние и корупция във връзка с финансирането на президентската му кампания през 2007 г. и аферата "Бетанкур".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 9 години
Този фашист трябва да бъде осъден и да лежи в затвора доживот!