"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.

Прогнозата прави руското издание "Ведомости"
Обновена: 10 юли 2014 15:49 | 10 юли 2014 15:49,
92
"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Строителството на българския участък от „Южен поток“ може да бъде оскъпено и страната да плати 4,3 млрд. евро, а не каквито бяха предварителните разчети – 3,5 млрд. евро. Това твърди руското издание „Ведомости“, правейки аналогия с търга за сръбския участък.

Преди ден беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток“ в Сърбия на стойност 2,1 млрд. евро. „Ведомости“ изчисляват, че оскъпяването спрямо ноември 2013 година е в рамките на 23,5% - тогава енергийният министър на Русия Александър Новак обяви, че строителството на „Южен поток“ в Сърбия ще струва 1,7 млрд. евро.

Разликата в сумите днес от „Газпром“ обясняват с факта, че в края на миналата година са били обявили "предварителна сума", а сега тя вече е уточнена и „по-близка до реалността“.

Българската страна така и не съобщи каква е сумата на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание. Припомняме, че официално от БЕХ коментираха при представянето на победителя в търга за избор на изпълнител на проекта, че трябва да бъдат уточнени договорите с подизпълнителите и доставчиците, преди да обявят точната сума на договора за изграждането на газопровода.

В края на миналата година, когато беше направена „първата заварка“ по проекта, от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стана ясно, че реализацията на проекта на българска територия ще струва 3,5 млрд. евро.

От „Газпром“ тогава коментираха, че прогнозната цена за целия газопровод е 16 млрд. евро, но допълниха, че конкретната сума ще стане ясна след подписването на договорите за изпълнение на строителните работи.

„Оскъпяването на проектите в процеса на изпълнението е нормална практика за „Газпром“, коментира обаче източник на „Ведомости“. Повишаването на цените се прави и от страна на частни компании и това може да е свързано с промяна в параметрите на проекта, коментира от своя страна финансовият анализатор в „Райфайзенбанк“ Андрей Полищук пред руското издание.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така ли няма нещо позитивно в новините?......да не мислите,че всички вярват на това,което публикувате?
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕСЕ КАРАЙТЕ НА ПРАЗНО ФЕНОВЕ НА ДВЕТЕ СТРАНИ ТЕЗИ МОГЪЩИ СИЛИ НЯМА ДАСЕ ЗБИЯТ НИКОГА ПРОГЛЕМА Е ЧЕ СИ НАМИРАТ ДЪРЖАВИ ТАМ КЪДЕТО ДАСИ МЕРЯТ .. И СТРАДАТ САМО НЕВИННИ НАЙ ДОБРЕ ЕДИН МЕТЕОР ДА ИЗЦЕПИ ТОЗИ СВЯТ ДАСЕ НАСИТИМ НА ЖИВОТ
6
2
 
6
 
! Отговори
макето преди 9 години
изявление на дугаря Путинако Бг-то не ще да я строи тръбата ке изпрати зелени човечета работници и они ке я построят на бг-то нищо нема да и струва а виж на бугарската сср ке и струва доста паре
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смятайте за какво крадене са се приготвили!
4
2
 
7
 
! Отговори
М .Р преди 9 години
Сега ко праими ,да го бъде али да него почваме. Докато тръгне може да стигне 6.3 млрд.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи този поток щесе строи какво то и да мислиме ние силните държави имат силна политика но жалко за сегашните воювашти украйна,сирия,египет,израел,палестина няма смисъл от ВОЙНАТА ВСЕКИ ИМА ПРАВОТО ДА ЖИВЕЕ
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото повече толкова по добре за нас. Все пак това е инвестиция в страната.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I SA KVO ?