Стафан де Мистура ще е новият международен посредник за Сирия

Ще замени оттеглилия се от поста Лахдар Брахими
10 юли 2014 10:04, Елка Василева
0
Стафан де Мистура ще е новият международен посредник за Сирия
Стафан де Мистура. Снимка: архив, Reuters

Дългогодишният служител на ООН Стафан де Мистура ще замени Лахдар Брахими като международен мирен посредник за кризата в Сирия, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на дипломатически източници.

Мистура, който е гражданин на Италия и Швеция, е бил специален пратеник на ООН в Афганистан и Ирак. През последните 30 години е работил също в мисии на ООН в Сомалия, Близкия изток, на Балканите и в Непал. Генералният секретар на организацията Бан Ки Мун заяви, че консултациите по назначението му продължават и изрази надежда, че съобщението за това ще бъда направено много скоро.

Новината идва по време, когато войнствени ислямисти са завзели големи територии от Сирия и Ирак и след преизбирането на Башар Асад за президент на 3 юни в избори, които Бан Ки Мун окачестви като удар по усилията на международната общност да сложи край на гражданската война в Сирия.

Алжирският дипломат Лахдар Брахими се оттегли от посредническия си пост на 31 май, отчаян от безизходицата за намиране на мирно решение за Сирия. Той отдавна се заканваше да подаде оставка също като своя предшественик на този пост Кофи Анан. Анан, който беше пратеник на ООН и Арабската лига, напусна, обвинявайки Съвета за сигурност на ООН, че не може да постигне единодушие в мерките за приключване на кризата. Над 150 хиляди души са загинали досега в тригодишната гражданска война в Сирия, припомнят агенциите.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари