Скандалът САЩ - Германия: музика за ушите на Путин

"Тайм": САЩ и Европа се нуждаят от единен фронт против Кремъл
Обновена: 11 юли 2014 15:10 | 11 юли 2014 15:08, Елка Василева
98
Скандалът САЩ - Германия: музика за ушите на Путин
Снимка: архив, Reuters

"Сложно е да преговаряш с хора, които дори у дома си разговарят шепнешком, защото се боят, че американците ги подслушват", - така Владимир Путин отговори на въпрос как разговаря с европейските лидери, зададен му по време на маратонската му сесия по отворена линия през април. "Чуйте ме, аз говоря сериозно, това не е шега", продължи Путин, когато в залата се раздаде смях, пише списание "Тайм".

Американският журналист Саймън Шустър припомня този случай в статия в последния брой на сп. "Тайм", като казва, че Путин "сигурно още по-трудно би сдържал усмивката си, научавайки за последния шпионски скандал между САЩ и Германия, избухнал тази седмица".

Още по темата

Вчера германските власти помолиха резидента на ЦРУ в американското посолство в Берлин да напусне страната, след като спецслужбите на федералната република откриха в редиците си двама американски шпиони наведнъж. Твърди се, че те продавали тайни на американците от бюрата си в германското разузнаване - БНД, т.е. подвизавали се като двойни агенти.

Макар че информацията, подадена от двамата, бе окачествена от външния министър Томас де Мезиер като "смехотворна", на никого в германската столица не му беше до смях, пише Шустер.

Докато Западът се оказа в най-сериозния си спор с Русия от времената на студената война, САЩ и Европа повече от всякога се нуждаят от единен фронт против Кремъл, подчертава той.

Прокарването на новия цикъл от западни санкции срещу Русия изисква голям обмен на разузнавателни данни между САЩ и европейските им съюзници, - се казва в статията. - Техните разузнавания трябва взаимно да си предоставят доказателства за руската намеса в събитията в Източна Украйна – доказателства, които често се получават чрез шпионаж. Така че колкото и смехотворно да изглежда на властите в Берлин американският шпионаж в Германия, тяхната реакция прекъсва главния канал именно за такава конфиденциална връзка с Вашингтон."

Подобни новини са сладка музика за ушите на Путин, констатира журналистът. По време на целия конфликт със Запада заради Украйна Путин се стараеше да вбие клин между западните страни, да накара европейците да преосмислят трансатлантическите си връзки, пише той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
18
 
4
 
! Отговори
от 63 преди 9 години
Отговорът е с много подкупи и *** от рашанска страна. Русия не знае какво означава конкурентноспособност и развитие на един продукт! Комунизъмът проми мозъците на руснаците и на десетки други държави, включително България. Все още в България не можем да разберем много основни икономически принципи, но сме все пак по-добре от Русия. Та, какво може да прави ЕС с Русия по-точно на този етап? Освен да се въоражава, че да има инструменти да се противопоставя на Русия, ако тя нещо превърти?
47
18
 
4
 
! Отговори
do 51 преди 9 години
Май ти си с промития мозък и не знаеш какъв стокообмен има между САЩ и Европа и колко инвестиции има САЩ в Европа и обратното. САЩ и Европа са много тясно обвързани и то от десетилетия. Това, че България е лизала г*** на Русия и го прави до ден днешен и нищо вижда от САЩ, та дори и Европа е друг въпрос!!! Русия е важна за Европа с ресурсите си, които е времево ограничено! И е важна с пазара си. НО, този пазар е неплатежоспособен и двойно по-малък от американския. Как се прави бизнес с рашките?
46
0
 
16
 
! Отговори
До Елка преди 9 години
С ПРИСТРАСНА ЖУРНАЛИСТИКА СИ НА ДЪНОТО НА БЛАТОТО,*** СИ СМЕНИ ПРОФЕСИЯТА.С ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛА НАСТРОЙВАШ 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРОТИВ ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ И КАТО НЕ ЗНАЕТЕ КОГА ДА СЕ СПРЕТЕ С ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯ СЛУГИНАЖ ПАДАТЕ ОЩЕ ПО НИСКО ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ СА ВИНОВНИ ЗА 25 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА МАФИОТИТЕ И БАНДИТИЕ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ.СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД .
45
0
 
0
 
! Отговори
Да бе да преди 9 години
До 59 :Ами заповядай - лично ще ти помогна да стигнеш до където трябва
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв по-голям кеф и за мен, когато уса се Усират за пореден път. Мдаа, музика за ушите!!!
43
1
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
***, от къв зор прехвърляш проблема от "болната, на здравата глава", забрави ли скандала с подслушването на телефона на Меркел и чия служба стоеше зад това?Тц,тц,тц...
42
0
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 9 години
до бивш бългАрин : 1. вярваш ли си сам, че бачкаш за толкова пари седмично? 2. колкото има бивш *** - толкова и ти си "бивш българин" 3. айде да не ни казваш какво да правим , щото ние пък ще ти кажем къде да идеш : именно, от където си се пръкнал на този свят
41
2
 
14
 
! Отговори
настоящ българин преди 9 години
До бившбългаринПлащаш ли им данъци на тези пари ? Иначе си ги печели по живо по здраво, а ние българите / настоящи/ ще му мислим - нашата опорна точка не са само парите.
40
0
 
19
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
38: "Бързо възникнала държава след геноцид на коренните жители бързо и безвъзвратно запада (според малко по-обширни представи за времето)."=====================Оскар Уайлд: Америка е единствената страна, която от варварство минава направо към упадък, пропускайки стадия на цивилизацията.
39
0
 
14
 
! Отговори
до UFO преди 9 години
САЩ ще предостави ли на ЕС, Китай, Русия и България всичките си държавни тайни? Така де, нали всичко трябва да се знае. :)
38
0
 
14
 
! Отговори
до UFO преди 9 години
Абе момко, става въпрос за националната сигурност, това да не ти са тайни между съпрузи, че всичко трябвало да се знае? Феновете на САЩ не спирате да ме изумявате с откровените си глупости.
37
0
 
14
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Америка, наш стратегический партнр и союзник!! Нам нужно помогать Америке в борьбе с терроризмом и всячески защищать е!! Поэтому нам срочно нужно разместить ядерные ракеты и системы ПРО вокруг Америки (на Кубе, Мексике, Колумбия, Венесуэла) с целью не допущения уничтожения е Ираном!!!
36
0
 
7
 
! Отговори
Може би преди 9 години
До Анонимен"1 Бългaрия от декември 1941 г Е ВЪВ ВОЙНA С Aнглия и СAЩ- войнa която ние ОБЯВИХМЕ!" - Символична война обявяваме тъпан, има и един протест пред посолствата и счупени 9 прозореца. А до 1944 имаме малко над 3 000 убити цивилни и паметник в наши дни на падналите американски пилоти. Мерси да ти се връща...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, коментарът на 34 е изтрит и моят вече няма смисъл...
34
8
 
2
 
! Отговори
UFO преди 9 години
Точно така годината е 2014, а не 1989, през 2014 никой няма тайни, всичко се знае. Който иска да се крие, да ходи на село при баба си
33
0
 
0
 
! Отговори
UFO преди 9 години
И като се оплачете на Путин, че ви слушат докато гледате порно и кво?
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво по-хубаво от това Германия да си развали трайно отношенията със САЩ, може би това ще накара Европа най-накрая да прогледне. Общият фрон трябва да е срещу САЩ.
31
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 9 години
Крещящи господине, какво общо имат българския патриотизъм и любовта Ви към измислената американска нация? Бързо възникнала държава след геноцид на коренните жители бързо и безвъзвратно запада (според малко по-обширни представи за времето).
30
0
 
4
 
! Отговори
UFO преди 9 години
То и ние ви слушаме нон стоп... глупостите
29
1
 
24
 
! Отговори
стига преди 9 години
Бъдещето на ЕС е с Русия само така ЕС ще се запази и ще стане по силна и богата,но ако се продължава ЕС да се гъзи и унижава на САЩ това ще доведе до големи беди за всички.