Вадят "Коста Конкордия" на повърхността

Операцията ще продължи поне до събота
14 юли 2014 13:24, Елка Василева
1
Вадят "Коста Конкордия" на повърхността
Снимка: архив, Reuters

Започна операцията по изваждането на повърхността на круизния кораб "Коста Конкордия", чиято катастрофа на 13 януари 2012 г. отне живота на 32 души, предаде Франс прес. Очаква се операцията да продължи най-малко до събота.

Ръководителят на операцията, световноизвестният южноафрикански експерт Ник Слоун, призна че е "малко нервен" преди да влезе в контролната зала, откъдето ще ръководи всичко.

Още по темата

Досега подобна операция никога не е била извършвана с кораб с подобни размери. "Рискът е корабът да се счупи или да се скъсат веригите, които придържат корпуса му", обясни той вчера пред АФП.

За изваждане на кораба на повърхността ще бъде инжектиран въздух в 30 непромокаеми камери, които са разположени около дългия 300 метра потънал кораб с тегло 115 хиляди тона. Целта е той да бъде повдигнат поне два метра.

Щом започне да плава, корабът ще бъде придвижен около 30 метра към източната част на острова и закрепен стабилно със стоманени кабели и 56 вериги, обясниха от компанията "Коста Крочиере", която е собственик на лайнера. Първата фаза на операцията трябва да продължи шест часа.

"Това е много сложна операция", призна вчера пред медиите Франко Габриели, началникът на италианската Гражданска защита, който надзирава операцията. Целта е потъналият кораб да бъде откаран до пристанището на Генуа, където ще бъде разглобен две години и половина след потъването си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ИталияКоста Конкордия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да извикат руснаците те имат "опит" в изваждането на потънали плавателни съдове xD