Хенри Кисинджър претърпя сърдечна операция

Бившият държавен секретар на САЩ се възстановява в болница в Ню Йорк
16 юли 2014 09:15, Елка Василева
3
Хенри Кисинджър претърпя сърдечна операция
Хенри Кисинджър. Снимка: архив, Reuters

91-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е претърпял сърдечна операция в болница в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Кисинджър се възстановява след подмяна на аортната клапа.

Роденият в Германия еврейски бежанец Хенри Кисинджър служи като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Той има принос за дипломатическото отваряне на Китай, за американско-съветските преговори за контрол над въоръжаването, за разширяване на връзките между Израел и арабските му съседи и за Парижкото мирно споразумение със Северен Виетнам от януари 1973 г., след което получи Нобелова награда за мир.

Кисинджър е известен като брилянтен дипломат, макар че някои опоненти го критикуват заради подкрепата му за антикомунистически диктатури най-вече в Южна Америка.

След като напусна американското правителство, Хенри Кисинджър основа влиятелна консултантска фирма в Ню Йорк. Той е член на управителните съвети на различни форуми за външна политика и сигурност и е търсен от медиите коментатор по международни теми.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сащХенри Кисинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е проклето долно влечуго. Толкова зло е създал, че *** ще му е малко.
1
4
 
12
 
! Отговори
================= преди 9 години
Тоя когато и ***,ще е късно...