Задържаха двама за аварията в московското метро

Стрелочният механизъм бил фиксиран с обикновена тел
Обновена: 16 юли 2014 14:10 | 16 юли 2014 11:41, Елка Василева
26
Задържаха двама за аварията в московското метро
Снимка: Reuters

Задържани са двама служители на московското метро, заподозрени за аварията вчера, съобщи за ИТАР-ТАСС говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

Заподозрени в нарушаване на изискванията за транспортна безопасност са отговорникът за релсовия път в „Московски метрополитен“ Валерий Башкатов и помощникът му Юрий Гордов.

Още по темата

От края на май тази година в участъка между станциите „Парк на победата“ и „Славянски булевард“ са започнали подготвителните работи за полагане на стрелочен механизъм за пуск на нов участък. Според следствието Башкатов и Гордов са имали непосредствено отношение към тези дейности и контрола на изпълнението им.

Според следствието стрелочният механизъм е бил фиксиран с обикновена 3-милиметрова тел, която се е скъсала.

Това е причинило излизане на влака от релсите, смъртта на 21 души и причиняване на различни телесни повреди на над 150 пътници, съобщи говорителят на Следствения комитет.

Следствието ще работи за установяването и привличането под наказателна отговорност на абсолютно всички причастни към трагедията, започвайки от изпълнителите и стигайки до ръководните длъжностни лица, които е трябвало да контролират и обезпечават изискванията за транспортна безопасност в метрото.

По думите на Маркин двамата задържани вече са разпитани. Предстои в скоро време да им бъдат повдигнати обвинения и да им бъдат наложени мерки за неотклонение.

В рамките на наказателното дело се провеждат комплекс от технически, химически и други експертизи, резултатите от които ще позволят да се установят всички обстоятелства около аварията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.