САЩ и ЕС наложиха нови санкции на Русия заради Украйна

Новите мерки ще върнат конфронтацията, пишат западни медии
17 юли 2014 09:15,
68
САЩ и ЕС наложиха нови санкции на Русия заради Украйна
Снимка: Reuters, архив

Санкциите, наложени на Русия от администрацията на президента Барак Обама, засягащи "Роснефт" и други важни фирми, целят да изцедят силите на вече изпитващата затруднения руска икономика и финансова система, пише в. "Уолстрийт джърнъл" днес.

Те обаче далеч няма да пречат на международните бизнес връзки, нито ще блокират сделките с цели сектори на руската икономика, подчертава изданието. Ежедневните бизнес отношения между компаниите и съвместните им бизнес проекти се запазват, подчертава в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира думите на руския президент Владимир Путин, че "ефектът на бумеранга" ще навреди на дългосрочните интереси на американското правителство и американския народ. Новите мерки бележат връщането към конфронтация, след като Путин беше предприел стъпки за сближаване с европейските страни.

Налагането им показва и засилващото се недоволство на САЩ и европейските им съюзници от сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и провала на краткото прекратяване на огъня. Те обвиняват Русия, че тайно оказва значителна подкрепа на сепаратистите.

Групи, представляващи американския бизнес, се опасяват, че компаниите от САЩ ще бъдат уязвими за руски ответни мерки, ако санкциите на Вашингтон за Москва се окажат по-сурови, отколкото тези на Брюксел. Националната асоциация на производителите на САЩ е разочарована от едностранното засилване на санкциите срещу Русия.

По-скромните санкции, приети от ЕС, намаляват европейските инвестиции в Русия и подготвят обстановката за възможни по-нататъшни действия през идните седмици. Предишните американски санкции, насочени предимно срещу физически лица, бяха омаловажени като дребно неудобство от засегнатите, посочва в. "Вашингтон пост".

Новата серия от санкции на САЩ има за цел да нанесе тежки удари на руската икономика и да промени из основи глобалните й финансови връзки, смята изданието. През последните седмици руските депутати и анализатори говорят за два лагера, които се създават около Путин: единият включва прозападния бизнес елит, който се притеснява от загубата на чужди инвестиции в руската икономика. В другия лагер са по-крайните представители на силовите органи, които искат повечепомощ за украинските бунтовници или директна интервенция, посочва в. "Вашингтон пост".

Обама е решил да вземе по-стриктни мерки от предприетите от европейските му съюзници, които имат далеч по-тесни икономическивръзки с Русия, пише в. "Ню Йорк таймс". На срещата си в Брюксел лидерите на ЕС отказаха да приемат аналог на американските мерки и вместо това предпочетоха по-умерен план, блокиращ заемите за развитие за Русия.

Различният подход подсказва наличието на нарастващи различия в реакцията на кризата в Украйна и може да намали ефекта от американските санкции, сямта вестникът. И двете страни обаче подчертаха, че сасолидарни по основните искания - Москва да спре потока от бойци и оръжие през границата с Украйна, да подкрепи прекратяването на огъня и да улесни освобождаването на заложниците, задържани от проруските сепаратисти, припомня "Ню Йорк таймс".

Целта на санкциите среку Русия според френския "Нувел обсерватьор" е да бъдат отслабени и проруските сепаратисти. Вестникът изтъква, че европейските санкции са насочени срещу фирми, оказващи материална или финансова подкрепа на действия, заплашващи украинския суверенитет. Това обаче не са мащабни мерки, подчертава "Монд".

Решението на европейските лидери може да лиши Русия от значителни средства, смята британският в. "Гардиън". Общо ЕИБ и ЕБВР са обещали на Москва над 2,8 милиарда евро. Освен това решението може да засегне и руски олигарси. Известно е, че националистически настроени руски олигарси са финансирали сепаратистите в Крим. Бивши служители на такъв бизнесмен сега оглавяват правителството на самопровъзгласената Донецка народна
република, посочва изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: сащРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V otgovor na tezi sankzii zapochvam da zarezdam samo pri Lukoil.
40
0
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
още 90г се чудех как така се разоръжаваме едностранноразпаднаха варшавския договор, а нато си оставатогава русия позволи кой където иска да се присъедини но нато не се спряха и дадоха знаци че блокират русия е как господа да реагират руснаците като виждат че са изиграни и следващата стъпка е да им спретнат револючийка и да ги превзематрусия си отвори пазарите и това бе добре докато това нато не се напъха в грузия украойна и не почнаха с техните методи революциигадости не питат хорат
39
0
 
11
 
! Отговори
**** преди 9 години
С тези санкции запада прави услуга на русия,това което неможе да го купи,ще и се наложи сама да си го произвежда,защото имо от всичко,по този начин ще стабилизира икономиката си,и вътрешното си потребление,но тогава да му мисли запада,на кого ще се моли за ресурси.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СЛАВЯНИН Да, със сигурност се будиш с Алла Пугачова и Йосиф Кобзон, истински руснаци...
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До "от ЮАР"руснаците са продали над 10 самолета на европейски компании----------- Ти по-добре виж колко западни самолета има в Аерофлот - 90% са Боинг и Ербъс. Ако не знаеш да гуглиш, застани до Бургаското летище и брой с какви самолети идват на почивка руснаците. Няма един руски.
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По нагла и двулична позиция не сме виждали. ЕС и САЩ налагат санкции на Русия. И защо? САЩ и ЕС предизвикаха кризата и гражданската война в Украйна, а обвиняват Русия. Всичките лъжи, които се леят в нашите СМИ няма променят нещата. Лъжата, как Русия е нападнала Украйна. Ако Русия наистина беше влязла с армия в Украйна, мислите ли, че щеше да има още военни действия? Къде щеше сега да са Ярош, Порошенко, Яценюк, Кличко, другите *** и онази с плитката? Я мислете малко бе.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговора на Путин - "А мы с пидарами не пьем"
34
4
 
17
 
! Отговори
До "от ЮАР" преди 9 години
Не си от там, защото те са в БРИКС. А колкото до пияниците, за първенство се смята на англичаните.Идват и немци,чехи и т.н.Колкото до технологиите,сега на форум в Англия,руснаците са продали над 10 самолета на европейски компании, а американския F-35 даже не се е вдигнал, а е стоял като макет заради проблеми. Зад Русия е повече от половината свят, а срещу хамериканците - всички.А ако евро..ците продължаватда де държат като глупаците оттатък голямата локва, ще се превърнат в западни клошари.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти си много загубен ТОП 100 университети .. Това е информационна война.. С нищо не са по-добри , освен че там учат най-богатите хора и ако учиш заедно с тях хващаш добри връзки за каериера.
32
26
 
5
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Руснаците най-после трябва да проумеят, че само с нацистката им пропаганда и с идеология основана на конспиративни теории са по пътя към краха на СССР2. Имат икономика на две Холандии, толкова им се полага и като световно влияние - колкото две Холандии. Не може пияници производители на суровини да диктуват политика на страна, която има 43 от Топ 100 университети на света. Даже газ и петрол добиват с АМЕРИКАНСКИ технологии! *** *** ***!
31
10
 
6
 
! Отговори
? преди 9 години
Империята на Злото иска да сложи клин между САЩ и Европа,а въздействайки на Европа,да покаже на Поднебесната империя,че има и други играчи освен нея.Т.е. притискайки Европа да покаже на Америка и Китай,че тя управлява света.Кагебистка логика на рапталоид,както го определят руските сайтове.Въпросът е-Дали опита за сядане на три стола ще сполучи или...българската поговорка.
30
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24И какво е направил Путин в Украйна? Това, че Русия плати до стотинка целия дълг на СССР. А това, че Украйна започна "свободният" си живот без една стотинка дълг, а в момента е на 100 милиарда $, пак ли Путин е виновен? Това, че си глупав може и да се промени, аковземеш да се ограмотиш. Но това, че си *** ***, това вече е диагноза.
29
4
 
20
 
! Отговори
**** преди 9 години
Сега Путин чака само да дойде зимата,и да врътне всички кранове,и тогава цяла европа ще се моли на колене.А като налагат санкции,мислят ли как това ще се отрази на бизнеса?
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и ЕС наложиха нови санкции на Русия заради Украйна---------------По-точно е да се каже, че шимпанзето-миротворец изнуди европейците за санкции срещу Русия, въпреки, че много от тях считат това за безумие.В същото време съюзът на промишлените производители на САЩ заяви официално, че са разочаровани от шимпанзето-миротворец заради поредния напън с тези санкции.А две трети от населението на САЩ при последното проучване са разочаровани от същото шимпанзе и начинът му на управление като цяло
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ПУТИН ЗАПОЧНЕ ДА ИСКА ГАЗТА ДА СЕ ЗАПЛАЩА В РУБЛИ КАК ЛИ ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ НА ЕВРОГЕЙЦИТЕ? ДА ЛИ ЩЕ ИСКАТ ДА ГО САНКЦИОНИРАТ? КАК МИСЛИТЕ?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 36Ами слушат го тоя ***, защото с баба му са диктатори и не искат демокрация а диктатура, не искат свободни хора а васали!
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Известно е, че националистически настроени руски олигарси са финансирали сепаратистите в Крим.--------Защо ли само на някои хора им е известно и няма доказателства?! Все има някакви хора, които казват - Русия вкарва оръжия и сепаратисти през границата.Обаче нито снимки има, нито скандали ... просто като ще се налагат санкции, някой дървар изцепва - Русия праща оръжия и хора през границата!Ама то и аз мога да разправям много неща, *** хората не ме слушат.А защо слушат някав *** с костюм?
24
3
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако Русия беше някоя слаба страна,може и да свършат работа санкциите.Ама не е!Да оставим настрана ядрената и мощ(спирачка за САЩ) и да погледнем от икономическа гледна точка-примерно Русия и Запада спират търговията!Какво следва от това?Русия закъсва и почва да продава евтино суровини на Китай,Идия и т.н. САЩ и най-вече ЕС стават неконкурентно-способни!После?Само с печатане на пари не може да се живее! А ЕС и без туй едва се крепи!На САЩ им трябва война и то веднага,догодина ще е късно!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националната асоциация на производителите на САЩ е разочарована от едностранното засилване на санкциите срещу Русия.----------И на Обамата не му е лесно!
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Негово Величество Путин!