Киев: Сепаратистите и Москва искат да унищожат улики от самолета

Все още няма зона за сигурност на мястото на инцидента
19 юли 2014 13:58,
219
Киев: Сепаратистите и Москва искат да унищожат улики от самолета
Снимка: Reuters

Украинското правителство обвини проруските бунтовници в Източна Украйна, че "се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление", след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Още по темата

"Терористите са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с ясен руски акцент заявиха, че ще извършат аутопсия. Терористите търсят също транспортни средства с голям капацитет, за да превозят останките от самолета в Русия", посочи в изявление правителството.

Междувременно стана ясно, че бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

По-рано ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко каза, че представители на Русия, Украйна и ОССЕ преговарят за установяване на зона за сигурност с площ 20 кв. км, за да бъде възможно преместване на телата. "Договорихме се за зона 20 кв. км и се надяваме, че терористите ще и дадат възможност за работим", каза Наливайченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Сергей Кавтарадзе, висш представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза, че въпреки дискусиите споразумение не е постигнато. "Няма зона за сигурност. Това е район близо до фронта. Там се водят бойни действия", заяви за Ройтерс Кавтарадзе.

Мястото на падането на малайзийския "Боинг" в Източна Украйна е под надеждната охрана на въоръжените сили на Донецката народна република, заяви вицепремиерът на самопровъзгласената ДНР Андрей Пургин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Следователи и международни наблюдатели пристигат днес в Киев с надежда, че ще могат да стигнат до мястото на катастрофата в контролирания от сепаратистите район. Според американски експерти машината е била свалена от изстреляна ракета.

Холандия, която е имала най-много граждани на борда - 189 от общо 298 души - изпрати екип от службата за сигурност, придружен от външния министър Франс Тимерманс. В Киев днес очакват също екип от 62-ма души от Малайзия.

В украинската столица пристига и малайзийският министър на транспорта Лю Тьон Лай, за да осигури на разследващите безопасен достъп до мястото на катастрофата, посочва Ройтерс.

Малайзийският министър на отбраната и бивш министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн - публичното лице на правителството по време на кризата с изчезналия през март самолет на "Малейжа еърлайнс" - заяви, че най-важното сега е да се гарантира сигурността, както и непокътнатост на веществените доказателства. "Искаме да стигнем до дъното на случилото се", заяви той, подчертавайки, че е необходимо международно сътрудничество и че Малайзия е в контакт с представители на Русия, Украйна, САЩ, Великобритания и Китай. "Ще имаме позиция за това дали самолетът наистина е бил свален, как и кой го е свалил едва след проверка и установяване на фактите", допълни той.

На борда на самолета е имало шестима експерти по борбата със СПИН, а не около сто, както бе съобщено по-рано, каза за АФП председателката на Международното общество по проблемите на СПИН (IAS) Франсоаз Баре-Синуси.

Експертите пътували за Мелбърн, за да участват в конференция на организацията. "Хората, за които получихме потвърждение след контакти с австралийските, малайзийските и холандските власти, са шестима. Те може и да се окажат повече, но не са толкова много, колкото беше съобщено", каза френската изследователка, носител на Нобелова награда за медицина за 2008 г.

Малайзийският премиер Наджиб Разак и съпругата му се срещнаха днес с роднини и близки на загиналите в катастрофата, съобщи ИТАР-ТАСС. Държавният глава изказа съболезнования, изрази готовност за оказване на всестранна помощ на семействата на жертвите и им обеща изясняване на всички обстоятелства около трагедията.

Кореспондент на РИА Новости съобщи, че над мястото, където се разби лайнерът, близо но селището Снежное в Донецка област на Украйна и съседния град Торез летят бойни самолети. Съдейки по звука, това е транспортен самолет или боен "Су". Недалеч се намира Саур-Могила, около която се водят активни бойни действия с използване на авиация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
1
 
! Отговори
Наблюдателен преди 9 години
Гледам руски телевизии и сайтове. За умния всичко е ясно. Такава грандиозна манипулация на общественото мнение в Русия и света не е имало от Хитлер и Сталин...лъжа след лъжа. А тия които вземат за чиста монета предаваното по руските СМИ или са дечурлига без опит или са *** ***. На руската власт и е навик да сваля граждански самилети само за да се изрепчат пред света. А да лъжат е вековна традиция на империята.
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спиро КартечароЗаменяш турското робство с руско робство.Ехххх... що за осакатен умствено народ се е навъдил.
114
6
 
6
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 9 години
До Спонги .. Там ,където стъпи Руски Ботуш .. Няма Турско Робство .
113
4
 
9
 
! Отговори
Боц преди 9 години
Спонги, а където стъпи американски ботуш какво става? Благоденствие и разцвет ли? Сипеш тука шарена пръдня и нищо повече. Подлата американска администрация направява машата си Порошенко и за всичко трябва да е виновна Русия, да ама не!
112
17
 
4
 
! Отговори
дърт голям преди 9 години
ДО -147. Когато затворим и последните 2 РУСКИ реактора в Козлодуй и построим ДВА ТЕЦ /Американски/ /Марица. Изток -1:3 / или 7 реактор американски на Козлодуй ,ще настъпи благоденствие за народа ни.
111
5
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Спонги ,а з съм бил само чавдарче и пионерче нооооооооооооооооозащо цялата ни икономика ни беше разбита и ограбена , и всичко - нито култура , нито социална сфера , нито спорт нито армия - нищо не остана Е сега може да си лафиме по форуми свободно , да пътуваме по цял свят --------- ииииии май само това
110
7
 
8
 
! Отговори
до СПОНГИ преди 9 години
СПОНГИ , СПОНГИ - какво хубаво видя БГ за 25 години , наритана от "американски кец " ????????????
109
6
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
До Към обидените русофизащо Украйна може да ползва наемници , а Опълчението - не ???????все пак Русия си защитава руснаците
108
1
 
4
 
! Отговори
аххаааам преди 9 години
До Анонимен 140Те нали някои очевидци твърдяха / колко е вярно не знам / , че са видели 2 изтребителя по същото време - колко му е БОИНГА да се е оказал КОСВЕНА ЖЕРТВА
107
8
 
3
 
! Отговори
Към обидените русофи преди 9 години
А как да се наричат руските войски от зелени човечета и руския самолет свалил украински СУ-25?
106
2
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 9 години
Ето----------"Договорихме се за зона 20 кв. км и се надяваме, че терористите ще и дадат възможност за работим", каза Наливайченко, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.от статията е да викаш ИДИЛ са цветя - днеска слушам , завзели Мосул и дали няколпко часа на християните да го напуснат !!!!!! иначе ---- познай , колко хора бяха разпънати и в Сирия и в Ирак - видиш ли за НАЗИДАНИЕ - Ако това не е тероризъм Сирия - официален брой на жертвите за 3 години и малко - над 170 000
105
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до анонимен 132Kогато свалиха Су-25 (не руснаците - те свалиха 1 с изтребител, а сепаратистите удариха друг с ЗРК) се похвалиха че имат. Естествено - може само да са плашили гаргите. Изобщо не изключвам украинските ВВС да са ползвали граждански полет за прикритие - това също е изключително долна постъпка Ако е имало и руски самолети наблизо - също е възможно бойните да са се стреляли едните по другите и да го е отнесъл боинга. В тоя случай за ?6ане са и двете страни...
104
1
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
ДО Свилен Красимиров 108Абе твоето заразно ли е ????
103
5
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Защо Наливайченко , а и други като него и негови фенове ,наричат опълчението - терористи ???????примерно бунтовниците в Сирия - са бунтовници , макар ,ч е правят етнически прочиствания / трепят или гонят християните , ИДИЛ - трепят наред а тук така наречените "проруски " не искаха да бъдат поробени от една шепа американски чичковци , но никой не се вслуша в гласа им , и се самоорганизираха да се защитават , после Турчинов реши ,ч е трябва да ги изтрепе , и така вече 1/2 година
102
4
 
10
 
! Отговори
дърт голвм преди 9 години
ДО - 108 Свилен Красимиров. Какви братя са ти американците и за какво благоденствие говориш. С над 50% от населението с доходи под официалния праг за бедност, България е по зле и от най -изостаналата страна в Африка.И там са управлявали твоите приятели ,а не руснаците. Сложи си очилата слепвж.
101
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12710-те мил. руснаци които живеят в източна Украина ли са агресорите,знаеш ли че ми писна тази пропаганда от двете страни,САЩ най-вече.
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може самолета да е свален по погрешка.Принципът на работа на този ЗРК е следният - станция за подсвет облъчва целта до срещата на ракетата с нея. Ако облъчването спре - и целта е изгубена. Тоест от момента на захвата до момента на срещата целта е била облъчвана, тоест не може да има грешка, тоест не случайно самолета е насочен по курс 500 км северно - точно там, където са развърнати украинските батареи Бук. Това е истината
99
4
 
8
 
! Отговори
Боинг 777 преди 9 години
ИМА УМИСЪЛ ОТ УКРАИНСКАТА СТРАНА, ДАНО ИМ ТЕЖАТ НА СЪВЕСТТА ТЕЗИ 300 ЖЕРТВИ. ВЪЗДУХЪТ НЕ Е КАТО НА ЗЕМЯТА:ПЛАНИНИ,РЕКИ, ЕЗЕРА, ДОЛИНИ. ЕДИН САМОЛЕТ МОЖЕ ОТВСЯКЪДЕ ДА МИНЕ. СВЕТЪТ ГОРЕ Е ШИРОК. ЗАЩО СЕГА УКРАЙНА ЗАТВАРЯ ТОЯ ВЪЗДУШЕН КОРИДОР? ЕДВА СЕГА ГО ЗАТВАРЯ? ЯВНО УКРАИНЦИТЕ СА ОЧАКВАЛИ НЯКАКВО "СЪБИТИЕ" ЗА КОЕТО САМО ТЕ СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
98
2
 
3
 
! Отговори
до анонимен 130 преди 9 години
Колега как КИЕВ обвини Русия ,ч е свалили АН-26 преди няколко дни , защото опълчението не разполага с нищо , с което да свали летящо на 6000 м ??????????Тогава нямаха , ама сега 4/5 дена по-късно се оказва ,ч е сигурно имат и сателитно насочвани ракетни системи ???????????????????????
97
2
 
9
 
! Отговори
хохъл преди 9 години
тия хохли в Киев съвсем ще превъртят ехоооооооооооАко Русия искаше да прикрие свалянето на самолета - нич ерни кутии , ни нищо щяха да се намерят