Десетки хиляди празнуват края на Рамазана в Москва

В руската столица живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани
Обновена: 28 юли 2014 15:14 | 28 юли 2014 14:50, Елка Василева
46
Десетки хиляди празнуват края на Рамазана в Москва
Снимка: БТА

Десетки хиляди мюсюлмани празнуват под полицейска охрана в Москва края на свещения месец Рамазан, предаде Франс прес.

Петте джамии в руската столица бързо се препълниха, така че някои вярващи, дошли последни за сутрешната молитва, бяха принудени да извършат ритуала почти край станциите на метрото на около стотина метра от джамиите.

Някои от вярващите бяха прекарали нощта навън, за да успеят да влязат в джамиите, съобщи руска телевизия.

Празникът протича при засилена полицейска охрана, включително на конна полиция. Много от полицаите са със защитни шлемове.

Близо до централната джамия в Москва са разположени линейки и пожарни коли.

В Русия живеят около 20 милиона мюсюлмани, повечето от които населяват исторически мюсюлмански региони като Северен Кавказ, Татарстан и Башкортостан. В Москва живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: МоскваРусияРамазан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
В Москва преди 9 години
5 джамии за 11 млн. население.Значи на нас ни трябват 3 най-много 4 джамии за цялата държава.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Франция си има 8 милиона ислямаджии
31
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До До Алексприятелю, не мисля, че има в някоя религия насилие. Това което става както го описваш ти е сектантство и ненормална работа. такива хора не са за земята :) . Прочети Тора(стария завет), Библията(новия завет), Корана (последния завет, до момента за утре незнам :) ). и виж някъде там пише ли за насилие, за различни раси, за дрехи. Всичко което се говори е спекулация с религийте. Аз лично вярвъм в Бог, както и по долу писах в друг свой коментар просто всеки избира своя път към него
30
1
 
3
 
! Отговори
До Алекс преди 9 години
покажи ми христянска страна от който си свят поискаш в който това се случва.Ако не разбираш английски ще ти разкажа историята накратко.Некво момиче ползва Фейсбук.По тоя повод тълпа обхваната от религиозен гняв и подпалва жилището като преди тва го обира а после я убиват.Полицията просто присъства на сцената.Това добро ли е според теб?В коя друга религия се практикува свободно?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До supernovav BG. ima pove4e turci otkolkoto arabi zatova
28
2
 
4
 
! Отговори
supernova® преди 9 години
Редакция, коригирайте си заглавието! РамаЗан се нарича празника само на турски език, на арабски е РамаДан!
27
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Анонимен ако говорим за страните от 3-я свят, то там има крайности и във всички религиозни общности. Моята цел не е да създавам полемики или да защитавам някого, а просто ми се иска хората да разберат, че ако се делим, то само си вредим и така политиците ни управляват по лесно. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАСТВАЙ ;) Ако в България не говорихме ей този е турчин или еди какъв си дали, щеше да има ДПС :D
26
5
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
е нали путин щеше да ни спасява от шериата, май първо него трябва да спасят.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас е че в някой страни дори носенето на малко кръстче се счита за подигравка и гавра с мюсюлманската религия.Но пък за сметка на това е напълно нормално 2 милиона души да седнат и да почнат да се кланят на земята.
24
6
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
стига бе господа, какво лошо лично сте видяли от хората с друга религия. всичко е индивидуално, всяко стадо си има ***. Защо се делим изобщо. Не разбирам коментатора който е написал "ужас!". Ужас е в твоята глава приятелю, ако отделяш някого и ти ще бъдеш отделян. На нас българите се някой ни е виновен, Препоръчвам на всички да бъдем преди всичко хора. Бог е един и той има 99 имена и всеки човек избира своя път по който да стигне към, някой избира юдеизма, друг християнството, трети исляма.
23
5
 
14
 
! Отговори
... преди 9 години
УЖАС!
22
4
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 16Neni4aТи ме обвини че лъжа, и ме амбицира. Нарочно се поразрових само по руските сайтове, да не кажете , че чета западна информация . Та това предлагам:В России свыше 23.000.000 человек исповедуют ислам и официально считают себя мусульманами. За последние 15 лет число мусульман в России увеличилось на 40%.В Москве живет азербайджанцев больше, чем в Баку, а татар больше, чем в Казани.К середине века мусульманином будет, как минимум, каждый четвертый россиянин.Мусульманские лидеры призывают убрать с герба России православную символику. Если число мусульман будет расти сегодняшни
21
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 9 години
Почти всички мюсюлмани по ония земи са наследници на Волжка България,която е произлязла от Велика България на Хан Кубрат. Там са останали двамата му най-големи сина с хората си, като към края на първото хилядолетие приемат исляма за официална религия, а столицата град Болгар все още е свято място за поклонение, почти равносилно с Мека. Трябва да се отбележи, че тяхната религиозна версия е много по-човечна и цивилизована от останалите , като жените например не се задължават да носят бурки.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голям фанатик от православния руснак е само руснака мюсюлманин... Това ще е най-големият виц - казак с *** :)))
19
2
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Волен Сидеров би се наср*л от кеф при тая гледка...
18
3
 
6
 
! Отговори
USA преди 9 години
До Анонименdo 6 nikade ne pi6e 4e sa imigranti.pro4eti vnimatelno bez da se razseyva6 po drugi raboti.te sa si jiteli na Moskva i Rusiq. ne nislq 4e Rusiq e mnogo dobro mqsto za jiveene.miri6e mi malko na diktatura.napravo si voni.
17
1
 
0
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
Грешка, до 10 не 11
16
3
 
15
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
До 11 (Анонимен) що ти да не си джихадист, нещо а? Исляма е религия възникнака около 600 г след христянството, значе в момента те са в средновековието (или инквизицията). Съсщите методи, убийства, насилствено спазване на някакви религиозни порядки и т.н. Накратко - страх и ужас. Проблема е, че няма кой да ги светне, че това води само до упадък. Не напраздно казват за времето след средновековната инквизиция - ренесанс, подем в всяко едно отношение. Морала и ценностите не се дават от религията.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
neni4a, едни трима са бе - асан, хасан и хаасаня. Всичко друго е западна пропаганда :D
14
16
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Mr.STARBUCKS Айде стига с тия лъжи а ? Не са 23 млн. а 10 млн. Ама стига сте разпространявали лъжи А до 1 години мсюсюманите в ЕС ще са десетки милиони и то предимни джихадисти Инак Русия ,мнозинството от мюсюлмани са татари(не като кримските) и нямат признаци да правят мръсно. Дори и чеченците се усетиха и те вече предпочитат да са с руснаците,отколкото с арабите Но пак казвам,мюсюлманите в Русия са 10 млн.,а не 23