Резервоар с 6 млн. литра гориво се подпали в Триполи

Предупредиха за възможност от природна и хуманитарна катастрофа
28 юли 2014 09:48, Елка Василева
13
Резервоар с 6 млн. литра гориво се подпали в Триполи
Снимка: архив, Reuters

Либийската национална петролна компания предупреди за опасност от природна катастрофа в Триполи, след като резервоар с шест милиона литра гориво се подпали по време на боевете в южната част на столицата, предаде Франс прес.

Резервоарът бе улучен от ракета, обясни Мохамед ал Храри, говорител на компанията.

В Триполи горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания "Брега", която се занимава с дистрибуцията на производни на петрола и на газа.

Храри предупреди за възможност от природна и хуманитарна катастрофа, ако огънят се разпространи към другите резервоари и най-вече към този с природния газ.

"В такъв случай има опасност от експлозия, която да нанесе щети в радиус от 3 до 5 километра", допълни той.

Той уточни, че техниците от компанията "Брега" са се върнали на мястото и опитват да овладеят пожара с помощта на гражданската защита. Служителите първоначално са избягали оттам заради изстрели.

Резервоарите се намират по пътя за летището, което от 13 юли е арена на жестоки сблъсъци между съперничещи си милиции.

Либийският министър на петрола призова на Фейсбук страницата жителите на Триполи, живеещи близо до резервоарите, да напуснат незабавно зоната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: горивоЛибияТриполи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги ще повтарям, че вместо да копае и гледа към земята, човечеството трябва да се обърне към звездите. Енергията е навсякъде около нас. Мечтая за деня в който всичко работещо с гориво ще застине призрачно по улиците!
9
0
 
11
 
! Отговори
KABULI преди 9 години
САЩ от самото си създаване са страната на бруталността, във всичките й форми - икономическа, политическа и духовна. Тази страна на явния ужас, скрит под дълбоките ледове на показната външност е пред своя разпад, който ще се превърне в ужас за милиони американци, които ще залеят Европа и света. Може да звучи фантастично сега, но и това ще стане.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В целия арабски свят сега започва страшното (кървави междуетнически конфликти, войни, бедност, религиозни прочиствания и т.н.). Причината е, че за последните 50 години населението там се увеличи 5 пъти, а сега петрола е на изчерпване и просто няма как в пустинята да се издържа тоя необразован и мързелив народ. Не виждам откъде ще дойдат пари. Засега само богатите монархии на Арабския полуостров оцеляват, но и техния ред наближава.
7
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Да ) там е демокрация) както в Ирак Египет Ливан само Сирия малко се опъва ама и там ще има демокрация )) и в Украйна вече е Демокрация )
6
1
 
22
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Абе, там не беше ли демокрация? Какви са тези сблъсъци?
5
5
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 4 Недей учи батко си какво е взрив- по инициалите ми ще разбереш) и това не е газ във въпросната цистерна - а гориво-
4
1
 
35
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До БългаринАМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ И СИГУРНОСТ НАГЛЕДНО В ЛИБИЯ ..ИРАК..АФГАНИСТАН..СИРИЯ..
3
4
 
7
 
! Отговори
do ФСБ преди 9 години
Историята помни взрив на кораб превозващ 2100 тона амониева селитра в пристанище.... последвалия взрив е с еквивалент от 21 кило-тона динамит, това е само с 3-4 кило-тона по-малко от Хирошима. Знаеш ли как гърмят 6000т природен газ = като атомна бомба!!!
2
5
 
30
 
! Отговори
х преди 9 години
да бее напълно случайно резервоар с някви си мизерни 6 милиона литра се подпалил ...на мен ми мирише на американци.
1
12
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
И какво толкова-? 6 мил литра- стига сте писали в литри- 6000 т е това - един кораб може да превозва 500 000 тона - някаква си цистерничка 6000 т - голяма работа )))