Сергей Лавров призова за мирно уреждане в Украйна

Поиска разследване на разбиването на Боинга под егидата на ООН
Обновена: 28 юли 2014 12:29 | 28 юли 2014 12:11, Елка Василева
75
Сергей Лавров призова за мирно уреждане в Украйна
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Уреждането на ситуацията в Украйна "трябва да бъде единствено политическо, дипломатическо и мирно", заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последните месеци Русия - заедно с много партньори, предприе настойчиви отговорни стъпки в тази посока, добави той.

Москва очаква на КПП "Гуково" и "Донецк" на руско-украинската граница в близките дни да започне работа наблюдателна мисия на ОССЕ, каза Лавров. Това според него ще разсее подозренията, че тези пунктове се използват за масирано прехвърляне на оръжия от Русия.

Той увери, че Русия ще осигури на наблюдателите от ОССЕ "всички необходими условия за работа".

Разследването на катастрофата с малайзийския Боинг в Източна Украйна трябва да протича под егидата на ООН, заяви руският външен министър. Той изрази тревога, че "някои партньори" на федерацията се опитват да договорят практически въпроси, свързани с тази дейност, чрез "сепаративни двустранни преговори с украинските власти".

"Параметрите на мисията, която ще разследва случая, трябва да бъдат ясно съгласувани в Съвета за сигурност на ООН, да се опират на авторитета му и да имат гаранции за сигурност", добави Лавров.

"Някой иска украинската криза да продължи и да я използва като предлог, за да промени радикално позитивните неща, постигнати в отношенията между Русия и Запада през последното десетилетие", отбеляза той.

Санкциите срещу Русия "по дефиниция няма да могат да постигнат целите си" и федерацията "ще преодолее евентуалните трудности в някои области от икономиката".

"Може би ще станем по-самостоятелни, по-уверени в силите си", заяви руският министър. Русия няма намерение да действа заради санкциите на принципа "око за око, зъб за зъб" - това е недостойно за голяма държава, допълни той.

Крим е част от Руската федерация и по този въпрос не може да има никакви преговори с когото и да било, подчерта Лавров.

Руският външен министър прикани за незабавно спиране на огъня в Ивицата Газа. "Най-важно е веднага и безусловно да спре стрелбата", след което страните да започнат преговори, каза той.

Русия подкрепя усилията на Египет в тази посока и ги смята за "перспективни, твърде перспективни", добави Сергей Лавров.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониментъп ***
56
2
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До дедо Мано--67;Комунистите законо ли дойдоха на власт? С избори ли? Кажи ми къде са дошли на власт без преврат.
55
1
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Нещата ще се уредят лесно ако Русия спре да се намесва и да помага на отцепниците
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдът в Хага осъди Путинова Русия да заплати 50 000 000 000 долара на потърпевшите от одържествявянето на ЮКОС.На Императора не му пука,де.Иначе присъдата си е СУПЕР.
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Крим е част от Руската федерация и по този въпрос не може да има никакви преговори с когото и да било, подчерта Лавров."Аз пък казвам, че Москва принадлежи на България и по-точно на Стара Загора и по този въпрос не може да има никакви преговори с когото и да било... подчертава Атанасов!!!Баси наглите руснаци! Не стига, че референдума им се оказа фарс, доказаха че е бил нагласен и фалшив и под натиска на военните, ами и на интересни се правят сега!!! Наглеци!!!
52
2
 
2
 
! Отговори
Bernadot преди 9 години
F-16 по всички показатели превъзхождат Mig-29 калпава електроника ,французите доставяха авио-системи , и бронетанкова електроника-тепловизори но се оляха с нападението на Украйна , сега вече санкции . Ф-35 е супер но е скъпа засега. Ако ще купувате самолети електроника от САЩ , коли и танкове от Германия ,ако сте бедни и обичате казък техника в стил 2 световна война СССР
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много нагъл този смрадливец!Нека отцепят от русия 10 % територия, и да ви кажат : ХАЙДЕ ДА УРЕДИМ ВЪПРОСА ПО МИРЕН НАЧИН"Русия трябва да изтегли главорезите си -веднага, а след това ООН да определи стойността на репарации, които да обещетат Украйна за нанесените щети.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нагорния, ето ти един линк да видиш какво го очаква твойте любими агресориyoutube/watch?v=zvt0-htR5us
49
4
 
15
 
! Отговори
жалко преди 9 години
за убитите деца и жени,подложени на огън от редовната украинска армия.Гледам руските канали,нашите телевизии са много пристрастни.Дайте две,три гледни точки,ние ще си преценим.
48
5
 
15
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
до: НагоренПопокатепетълГовориш глупости никой няма доказателства, че Русия или Революционерите са го свалили, но има доказатества, че подкрепяния и платен режим от Сащ го е направил. Поради тази причина Руснаците толкова силно настояват за независимо разследване.Пак ще стане като в Сирия, когато обвиняваха, че сирийците са ползвали газово оръжие, а се оказа че са терористите въоражавани от Сащ.Защо няма санкции срещу злодейте срещу човечеството САЩ?
47
17
 
6
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 9 години
То бива наглист, ама като тази на рашънските комуноиди НЯМА! Призовават за мирно решаване на проблема, а в същото време окупират части от съседна суверенна държава и въоръжават сепаратисти да се бият срещу законната власт!
46
22
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Сергей Лавров да вземе да вразуми малко своя началник - фашиста Путин, а не да говори за запада или за ООН. Руските войски свалиха Боинга, а не западът. Ако Путин си мисли, че със своя лакей Лавров ще отклони приближаващата буря към русия, много се лъже. Светът вече видя кой е фашиста Путин и ще го изрине, както стори и с Хитлер.
45
23
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
НА ВРЕМЕТО САЩ ПОМОГНАХА НА КОСОВО ДА СЕ ОТДЕЛИ!!!!! И ТОВА БЕШЕ ОГРОМНА ГРЕШКА!!!!СЕГА ТРЯБВА ДА Я ПОПРАВЯТ КАТО ПОМОГНАТ НА УКРАЙНА ДА ИЗБИЕ ТЕРОРИСТИТЕ В ДОНЕЦК!!!
44
17
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
До БобиТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!САЩ НЕ КРАДАТ ЗЕМЯТА А САМО ВЗИМАТ ЦЕННОТО ОТ НЕЯ !!!!ЗА СМЕТКА НА ТОВА РУСИЯ ОСВЕН ЦЕННОТО КРАДЕ И САМАТА ЗЕМЯ!!!Е КОЙ Е ПО-ГОЛЯМ ТЕРОРИСТ!!!ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА БЕЗ АВТОНОМНАТА ОБЛАСТ КРИМ!!!*** ДА СЕ ГОТВИ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!!!!
43
8
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПЪРВО КРАДАТ ЗЕМЯТА И ИЗБИВАТ ВСИЧКИ НЕСЪГЛАСНИ ПОСЛЕ КАЗВАТ НЕ НИ УБИВАЙТЕ И НЕ НИ СЪДЕТЕ!!!1СМЪРТ!!!!!!!!!!!
42
12
 
5
 
! Отговори
На Лавров преди 9 години
ли Путин е казвал Гоьбелсчо,или руските сайтове лъжат.Гьобелсчо.Интересно защо?
41
5
 
17
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
***, днес ООН официално потвърди за 1200 убити цивилни от фашистката укро армия, не официално сигурно са 2000.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сделката с Китай е за 50 години, а не за 30- тайна е защото има клауза за износа на дървесина от Сибир, военни разработки и споделяне на космически изследвания- няма как да е оповестена изцяло, заради съмнителното естество на договора, факт е че китайците са обмисляли договора всичко на всичко 2 часа. Тва което е изпълзяло е достатъчно, за да се сметне, че Русия и Китай ще имат тясно сътрудничество следващия половин век. Индия ще се включи също като спонсор на космическа програма, уж за Луната.
39
7
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Че то затова носят маски,за да не ги познаеш от кой Кавказки регион са и какви са им мутрите.За какви руснаци става въпрос,като в белоруската преса пише,че са БОЕВИКИ-ИСЛЯМИСТИ.
38
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все още очакваме официално от САЩ доказателствата за свалянето на самолета.В последно време САЩ създават нов сценарий,който да се върже с техните геополитически интереси.Според тях самолета бил свален от "някои в украински униформи"и сами си приемат предположението,че тези украинци били дезертьори.Това не е ли някак странно!? Това ми прилича по скоро на "информационна война".Нима по този начин не нападнаха Ирак!?Все още чакаме доказателствата им и за оръжията за масово поразяване.