В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика

Западната преса коментира новите европейски санкции срещу Русия
30 юли 2014 09:13,
108
В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика
Снимка: Reuters, архив

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да наложат значими санкции на Русия, насочени срещу държавни банки, оръжейно ембарго и ограничаване на продажбите на оборудване за руската петролна индустрия в отговор на продължаващата подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, пише британският в. "Гардиън".

ЕС атакува руската икономика: за пръв път от началото на украинската криза 28-те страни членки съгласуват икономически санкции, пише френският в. "Фигаро". След месеци колебания Европейският съюз ускорява темпото срещу Русия. Сега европейските столици трябва писмено да потвърдят това политическо споразумение, сключено след четиридневни дискусии, което изисква единодушие. Обект на санкции стават четирима души, близки до правителството на Владимир Путин, на които се замразяват авоарите и се забранява издаването на визи, и три компании, допълва "Фигаро". 

Още по темата
Американският президент Барак Обама се присъедини към ЕС в изострянето на икономическия натиск върху Москва, отбелязва "Гардиън". Той обяви нови мерки срещу големи сектори на руската икономика, включително оръжейната промишленост, енергетиката и в областта на финансите, където три големи руски банки бяха отрязани от американската икономика.

Западът показва зъби, пише испанският в. "Паис". ЕС налага тези санкции за срок от една година, но с известни уговорки, целящи да смекчат отговора на Кремъл. Държавите членки ще преразгледат целия пакет след три месеца, след като бъде оценено реалното му въздействие, за да бъде даден шанс на преговорите, които са в задънена улица от известно време. Големият страх е, че Путин може да врътне кранчето на газа, от който зависят на 100 процента някои страни от Източна Европа и задоволява на 30 процента нуждите на Германия, допълва "Паис".

Цялата трудност на преговорите в рамките на Съвета на ЕС бе да се състави балансиран пакет от санкции, като се има предвид, че всяка от държавите има свои интереси, пише "Фигаро". Така договорите за продажбата на корабите "Мистрал", които предизвикаха оживена полемика, няма да бъдат засегнати - оръжейното ембарго се отнася само до бъдещи договори, посочват източници. Друга ключова мярка: забраната за износ в Русия на
технологии в сферата на петрола, няма да засегне газа - сфера, в която Берлин, както и други държави, имат значителни интереси.

Санкциите са предупреждение и сигнал, за да стане ясно на Путин, че "дестабилизираното“ на Украйна или която и да било страна в Източна Европа, ще струва скъпо на неговата икономика", предупредиха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от "Паис".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
От двете публикации:"Големият страх е, че Путин може да врътне кранчето на газа, от който зависят на 100 процента някои страни от Източна Европа и задоволява на 30 процента нуждите на Германия, допълва "Паис". и "САЩ остават лидер в производството на природен газ"следва, че докато тече строителството на трансатлантически или транстихоокеански газопроводи,Ескиевропа и палетата от бившия соцлагер ще се самозадоволяват с по меки санкции.Ако Чичо Сам анексира Украйна и шистов газ може да потече?
69
1
 
4
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
Всички *** русофоби и американогъзолизци са вдигнати на бойна нога.Сипят хули и простотии до припадък.Малоумната *** не може да проумее,че човек може да бъде просто българофил реалист.Тази пасмина е сляпа и глуха,за ставащото със собствената им страна,която,откакто е навряна в ЕС е направена в едно бунище и яма за отпадъци.Подкупена с няколко "сребърника",тази *** е готова да продаде и майка си и баща си за евродолари.Затова вие така злобно до несвяст,по американогейски директиви.
68
2
 
6
 
! Отговори
емо преди 9 години
спасителят на света.да живее русия
67
2
 
0
 
! Отговори
Mitko преди 9 години
Rusnacite vi manipulirat mnogo.4etete I mislete.ne vzemaite za 4ista moneta vsi4ko.Ima mnogo izmislici.Putin im suzdal iliuzorna predstava za sveta.vsi4ki medii sa na komunistite v Rusiq
66
2
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 9 години
Кога зда последно си бил на психотест, соросоиде безмайчин!:))
65
0
 
9
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
преди година на всички държавни служители в Русия се забрани да притежават сметки в чужди банки, е сега кой е заплашен, само бъброрене .......
64
5
 
17
 
! Отговори
Национал преди 9 години
Абе хора??? Защо не кометирате статията първо и след това да спорете за историята? Къде ме върнахте вие! Как така Русия дестабилизира Украйна ? За това били санкциите на ЕС!? Според мен това не е така! Преврата и нелегитимната нова власт в Украйна от Русия ли дойде? САЩ и ЕС да си стегат задниците, защо ще загубят много повечеот санкциите ! Информационната война не е в полза за Руснаците, но истината е ясна за интелигентните хора .И запада ще попадне в сопствения си капан. Россия вперед !
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руския император никога не е искал сан стефанска България, има една конференция в Будапеща преди войната в която русия и австро-унгария подписват договр на балканите да не се създава голяма държава, също така руския посланник в лондон дава обещание на англичаните че че България няма да има територии на юг от стара планина. Сан стефанска България е измишльотина на граф Игнатиев, който подписва този предварителен договор на собствена глава.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едуард Ходос - войната в Донбас е за Нова (трета) Хазария.
61
1
 
2
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До Боби 75Боби, по навик ти сложих плюсче, но този път се поизложи. Между Александър Батенберг и Сакскобурготите няма и един общ ген. Оттам нататък само последното ти изречение е верно!
60
4
 
9
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До ККК 91Я умнико, чел история, подсети ме КОЯ ЕВРОПЕЙЙСКА ДЪРЖАВА Е ПОДКРЕПИЛА СЪЕДИНЕНИЕТО? През Сръбско-българската война 1885, когато нашите са гонели сръбската войска към Ниш, телеграмата са спрем не е ли била:"..ще срещнете австро-унгарски войски!"? Не ни заглавичквай с роднинските караници между немците от руския царски двор и Батенберг!Знай - няма по-голяма гадост човешка от наблагодарността! Сега щеше да знаеш перфектно турски и щеше да имаш хигиенните им навици, румелиецо гаден!
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха зелените$ *** не знаят Българската история!Бе вие да не сте зад граница?
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе добруджа над Дунав как я загубихме някой да е че история?Руснаците ли са ни пак виновни? или сатмболовци?
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и...Виж границите Санстефанския мирен договор и после след Берлинския конгрес и после пиши глупости!запада винаги ни е прецаквал, *** винаги! не Русия!
56
4
 
0
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Mai Puto4ka 6te gluten vuzdur I rusnacite pokrai nego.YES!!!!! samo USA
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КККИ понеже Русия работи срещу нас - а кажи кой и защо сцепи България надве след освобождението?А?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 58, това че русия е водила война с турция за да си постигне интересите, които съвсем не са били да освободи "братския" български народ, не означава че нямаше и сами да се освободим. ако прочетеш историята ще видиш как голямата "освободителка" си изтегля целия офицерски състав от държава на 7 години, която реално все още няма формирана армия, и това става в момент в който България е пред война! България обявава съединенито и независимостта си, напълно самостоятелно, въпреки русия!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги ли е срам гадните руснаци, при всичко което са сторили на Полша до сега! Добрият болшевик е умрелият болшевик
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КККтова е некъв странен прочит на историята!Изглежда си чел комикс стил филма 300.комиксите не са история!
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живеят американците! Да ни освободят най после от руския гнет! Искам капитализъм! Писна ми да чакам светлото бъдеще на комунизма!