Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада

Руски печат: Ограниченията от страна на САЩ и ЕС не са критични
Обновена: 31 юли 2014 09:14 | 31 юли 2014 09:14, Елка Василева
225
Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада
Снимка: Reuters

Властите в САЩ и ЕС почти едновременно ограничиха източниците на финансиране за руски държавни банки, пише "Ведомости".

Санкциите ще засегнат петте най-големи банки в Русия, посочва вестникът. Част от банките обаче заявиха, че санкциите няма да се отразят върху дейността им.

Според банка ВТБ се очертават "икономически щети и за двете страни". Ограниченията "от страна на САЩ и на ЕС не са критични", коментира бизнес аналитикът Константин Гуляев.

Според него руските компании ще трябва в близката година да изплатят дългове за над 50 милиарда долара и макар че ще се справят с това, бремето върху бюджета все повече расте, а възможностите за привличане на депозити ще намаляват. Ще скочи и цената на кредитите, което ще бъде усетено от реалния сектор, предрича икономистът.

"Санкционният натиск се засилва и това може да подрони сътрудничеството на руските банки със западни фирми, съответно да повлияе отрицателно на бизнеса в дългосрочна перспектива", смята Марина Карапетян, друг руски финансов анализатор.

Негативното влияние на санкциите ще бъде усетено и от европейските банки, работещи в Русия, припомня вестникът изявление на външното министерство в Москва.

След "Уралвагонзавод", концерна "Калашников" и други руски холдинги от отбранителната индустрия в списъка на САЩ за санкциите се озова и Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

ОКК получава към 70 на сто от общия си доход от военни кораби. Санкциите забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с корпорацията, а нейните активи в САЩ трябва да бъдат замразени. Лицензи за износ ще трябва да се издават за всички стоки, изпращани на ОКК от САЩ, а и от други страни, ако в продукцията са използвани американски компоненти, обяснява изданието.

Повечето му събеседници от бранша и ОКК са единодушни, че санкциите на САЩ "целят на първо място да тласнат Франция към отказ от договора, според който трябва да достави на Русия хеликоптероносачи "Мистрал".

ОКК участва в строежа на двата кораба с обща стойност 1,2 милиарда евро - вече платени. След началото на украинската криза САЩ неведнъж приканваха Франция да се откаже от сделката, но Париж обещава да изпълни договора, инак го заплашва неустойка от близо 1,8 милиарда евро, припомня вестникът.

"Поредният етап от санкциите бе посрещнат от Русия на официално ниво с традиционната вече показна храброст", пише той.

ОКК нарече санкциите "по-скоро неудобство, отколкото съществена пречка", при все че според нея анализът още продължава.

"По предварителни оценки прекият негативен ефект е минимален - делът на директните американски доставчици на ОКК клони към нула", заявява президентът на корпорацията Алексей Рахманов.

Според него обаче ОКК ще трябва да търси друга валута вместо щатския долар за разплащания с чуждестранни купувачи на кораби и "предложението за използване на юана не изглежда фантастично".

Мерките, предприети от ЕС, будят "значително повече опасения" от санкциите на САЩ, твърди Рахманов. Ако в списъка с продукция, чиято доставка за Русия е забранена, попадне морската техника, "това може доста да затрудни (. . .) шелфовите проекти на ОКК" в петролодобива - а корпорацията разчита на големи поръчки от "Роснефт", "Газпром", Лукойл" и НОВАТЕК, добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: САЩРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкото долар и евро вече е превалутирано в Хон Конкси долари.. Всички руски банки избягаха от Лондон в Хон Конк..
113
3
 
21
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 9 години
До хайбуй: АКО НЕ БЕШЕ ПРЕДАТЕЛЯ НА ДВАДЕСЕТИЯ ВЕК ,ОНЯ С БЕЛЕГА ВЪВ ВИД НА КАРТАТА НА САЩ НА ТЕМЕТО ,ЩЕШЕ ДА ВИДИШ КОЙ Е ЗАГУБИЛ СТУДЕНАТА ВОЙНА ! ПРЕДАТЕЛСТВОТО ВИНАГИ Е ПРЕДРЕШАВАЛО СТРАТЕГИЧЕСКИ ВЪПРОСИ -ГОРБАЧОВ НЕ НАПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ЗАРОБИ ВСИЧКИ СТРАНИ И ГИ ПРЕПОДЧИНИ НА САЩ И ЗАПАДА ! МРЪСОТИЯТА МУ ОБАЧЕ ,НЕ МОЖА ДА СРИНЕ РУСИЯ И ЗАПАДНЯЦИТЕ И САЩ ЗАТОВА СЕГА ПИКАЯТ ГАЗ И СЕ ЧУДЯТ С КАКВИ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ МРЪСОТИИ ДА РАЗБЪРКАТ РУСИЯ ! ТОВА ,РАЗБИРА СЕ НЯМА ДА СТАНЕ !
112
15
 
4
 
! Отговори
88 преди 9 години
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ РУСКИТЕ МОНОПОЛИ И ФИРМИ.БЕДНИЯ БЪЛГАРИН КАТО КЛИЕНТ-ЗАТВОРНИК НА ТЕЗИ ФИРМИ ИЗДЪРЖА РУСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.
111
3
 
13
 
! Отговори
Dimitrov преди 9 години
До гурбетчия :В какъв ЕС живееш бе ,наивник - живееш в бананова република не много по различна от африканска държава ! И какво плашиш Русия с Обама - че той е един нещастен лакей на евреите в САЩ които искат да се облажат от санкциите на ЕС !
110
3
 
15
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ: БРАВО ,МНОГО ХУБАВО СИ ЖИВЕЕТЕ В ЕС - С ДВЕСТА ПЪТИ ПО МАЛКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ОТ ТЕХНИТЕ ,СЪС СПРЕНИ ПРОИЗВОДСТВА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ СТРОИТЕЛСТВО НА МАГИСТРАЛИ ЗА *** ОТ ЕС, С ЩАСТЛИВИ КРАВИ ,*** ,КОКОШКИ И АЛА БАЛА ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ЖИВЕЕТЕ,ДА ХОДИТЕ НА ГУРБЕТ И ДА ЛИЖЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ И САЩ !
109
18
 
1
 
! Отговори
демократ 172 преди 9 години
Става въпрос че Русия се появява КАНИБАЛИЗМА като начин за добавяне на храна.Има доста писано от оцелели деца от канибали (сега пенсионери).Интересно четиво от ранга на Стивън Кинг.Храна има по улиците на Русия колкото искаш.Газ имат да си сварят дечицата.Само слота е проблем.
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва не вярва на сълзи. Това да не ви е мандра? Сиренето е с пари, господа западняци! И Русия не е малката ни държавица, дето си правите каквото искате.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zarstvo Balgaria i nashata ZAKONNA TARNOVSKA KONSTITUZZIA...Dolu NEZAKONNATA republika...
106
3
 
23
 
! Отговори
аз преди 9 години
Така непредвидено Крим се върна в Русия. Така сега Донецкия минен басейн ще се върне в Русия и язък им за изгубените милиарди на Американците. Хората от тая Украйна която остане и се присъедини към Запада ще страдат като нас от тая измислена демокрация.
105
5
 
27
 
! Отговори
az преди 9 години
Някой хора плачат на чужд гроб. До преди 20 години държава Украйна не е имало изобщо никога. Познавам много украинци- обикновени хора и никой от тях не иска в Европа.Щатите платиха милиарди за да организират бунтовете в Киев. Сега най вероятно ЦРУ организира да свалят самолета там за да имат причина да се месят и да защитят милиардите дето вложиха.
104
15
 
3
 
! Отговори
хайбуй преди 9 години
Нека сме наясно Русия загуби студената война колкото и да се дърви . Също и България .При нас е очевидно -бяхме разоръжени ,демилитаризирани и деиндустриализирани. Това е положени .. И загубихме войната поради много проста причина -ФАЛИРАХМЕ. На тази чума само партийните милионери се радват и пъчат.Радвайте се и вие прочие
103
1
 
14
 
! Отговори
555 преди 9 години
Нашите глупави управници трябва най-после да научат думата НЕУТРАЛИТЕТ.
102
17
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До СТАНИСЛАВ Руснаците къде видя да се борят за сънародници? Кой им закача сънародниците? Руснаците се борят за територии, за да се придвижат малко на запад, за да може после да се борят за още територии и така да прилапат целия свят. Виж днеска в Известия отново некъв руски *** е писал как за малко са изпуснали да "присъединят" Босфора и Дарданелите през 1914 г. Ти за какво ги защитаваш, руснак ли си или ше ти дигнат заплатата или какво точно?
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо че когато мужиците влязат в боя, олигарсите ще бъдат на хиляди километри зад тях.
100
3
 
1
 
! Отговори
до 143 преди 9 години
А ти приказката: С чужда пита помен прави чувал ли си я? Да ти е направило впечатление че България се смалява след Сан Стефанския Мирен договор? Знаеш ли защо Северна Добруджа е в Румъния? Кажи нещо за решението на коминтерна от 1935 за създаване на Македония? И между другото Руската армия през 1877 - 1878 е наброявала 186 000 души
99
10
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 9 години
Тоя 137 е напълно изпушил от Руска пропаганда. Хората правят това което им е изгодно. Навремето 1980 Русия не можеше да доставя нефт за БГ и затова в БГ се чакашепо 12 години за редза кола. Тоя 137 не си спомня опашките пред бензиностанциите. Това имаше тежки демографски последствия за БГ. Освен това след като Тодор Живков напомни на Леонид Брежнев че"не може малка България да храни големия Съветкски Съюз" най-после му позволиха да купува Либийски петрол който беше по-добър и 40% по-евтин.
98
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До станислав Не са умрели толкова.
97
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дабъл ю преди 3 часа ЕСТЕСТВЕНО , ОБИКНОВЕНИТЕ РУСНАЦИ , НЯМА ДА УСЕТЯТ САНКЦИЙТЕ , ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ТЯХ ... ЩЕ ГИ УСЕТЯТ ОНИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ - РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ОКОЛО ПУТИН ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ КРАДЕНИ МИЛИАРДИ СА БЛОКИРАНИ ...Прочети още на: dnes.bg/world/2014/
96
6
 
32
 
! Отговори
империализъм преди 9 години
Чудя се как света се подчинява на империалистическите искания на САЩ за унищожаване на всяка държава,правителство или политик,който дръзва да се опъне на кухата щатска валута като разплащателно средство при сделки с петрол.От къде накъде целия свят трябва да плаща само с долари ,а не с национална валута,както е уговоката м/у Русия и Китай.Ето защо Америка насъсква проджници и прави войни,убива хора и целта е да премахне Путин ,да смаже Русия,да унижи Европа и стремежа за независима политика
95
3
 
33
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименАРЖЕНТИНА СПИРА ДА ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ СИ КЪМ САЩ...МНОГО СТРАНИ ОТ АФРИКА ЩЕ Я ПОСЛЕДВАТ..ЗАЕМИТЕ СА СКЛЮЧВАНИ ОТ КОРУМПИРАНИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПРИ НЕИЗГОДНИ УСЛОВИЯ...ДОЛАРА ПОТЪВА И СЕ ИЗХВЪРЛЯ КАТО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО ОТ СВЕТА..