Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада

Руски печат: Ограниченията от страна на САЩ и ЕС не са критични
Обновена: 31 юли 2014 09:14 | 31 юли 2014 09:14, Елка Василева
225
Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада
Снимка: Reuters

Властите в САЩ и ЕС почти едновременно ограничиха източниците на финансиране за руски държавни банки, пише "Ведомости".

Санкциите ще засегнат петте най-големи банки в Русия, посочва вестникът. Част от банките обаче заявиха, че санкциите няма да се отразят върху дейността им.

Според банка ВТБ се очертават "икономически щети и за двете страни". Ограниченията "от страна на САЩ и на ЕС не са критични", коментира бизнес аналитикът Константин Гуляев.

Според него руските компании ще трябва в близката година да изплатят дългове за над 50 милиарда долара и макар че ще се справят с това, бремето върху бюджета все повече расте, а възможностите за привличане на депозити ще намаляват. Ще скочи и цената на кредитите, което ще бъде усетено от реалния сектор, предрича икономистът.

"Санкционният натиск се засилва и това може да подрони сътрудничеството на руските банки със западни фирми, съответно да повлияе отрицателно на бизнеса в дългосрочна перспектива", смята Марина Карапетян, друг руски финансов анализатор.

Негативното влияние на санкциите ще бъде усетено и от европейските банки, работещи в Русия, припомня вестникът изявление на външното министерство в Москва.

След "Уралвагонзавод", концерна "Калашников" и други руски холдинги от отбранителната индустрия в списъка на САЩ за санкциите се озова и Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

ОКК получава към 70 на сто от общия си доход от военни кораби. Санкциите забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с корпорацията, а нейните активи в САЩ трябва да бъдат замразени. Лицензи за износ ще трябва да се издават за всички стоки, изпращани на ОКК от САЩ, а и от други страни, ако в продукцията са използвани американски компоненти, обяснява изданието.

Повечето му събеседници от бранша и ОКК са единодушни, че санкциите на САЩ "целят на първо място да тласнат Франция към отказ от договора, според който трябва да достави на Русия хеликоптероносачи "Мистрал".

ОКК участва в строежа на двата кораба с обща стойност 1,2 милиарда евро - вече платени. След началото на украинската криза САЩ неведнъж приканваха Франция да се откаже от сделката, но Париж обещава да изпълни договора, инак го заплашва неустойка от близо 1,8 милиарда евро, припомня вестникът.

"Поредният етап от санкциите бе посрещнат от Русия на официално ниво с традиционната вече показна храброст", пише той.

ОКК нарече санкциите "по-скоро неудобство, отколкото съществена пречка", при все че според нея анализът още продължава.

"По предварителни оценки прекият негативен ефект е минимален - делът на директните американски доставчици на ОКК клони към нула", заявява президентът на корпорацията Алексей Рахманов.

Според него обаче ОКК ще трябва да търси друга валута вместо щатския долар за разплащания с чуждестранни купувачи на кораби и "предложението за използване на юана не изглежда фантастично".

Мерките, предприети от ЕС, будят "значително повече опасения" от санкциите на САЩ, твърди Рахманов. Ако в списъка с продукция, чиято доставка за Русия е забранена, попадне морската техника, "това може доста да затрудни (. . .) шелфовите проекти на ОКК" в петролодобива - а корпорацията разчита на големи поръчки от "Роснефт", "Газпром", Лукойл" и НОВАТЕК, добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: САЩрусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Шоп: ШОПЕ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО ПЪТИ КОГАТО СИ БЕЗУСЛОВНО ПРАВ И НИЩО НЕ МОГА ДА ТИ ВЪЗРАЗЯ КОЛКОТО И ДА ИСКАМ.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-актуалната песен която ще се пее в Русия в момента ще бъде-Хей от запад се надига черна вражеска вълна олигарси заминават в бой за родната страна
92
24
 
1
 
! Отговори
KKK преди 9 години
Абе кво става, от 3-4 дена троловете са много активни, такова чудо нямаше и по време на Костинбродската афера.Като оставим на страна колко смешни и безумни про Руски коментари има, ситуацията е страшна за нас. Вче си мисля че онлайн пропагандата трябва да се криминализира.Момчета-рубладжии, това което правите е опасно за нашето общество !!! Спрете се !
91
8
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До БобиПълнителя е под ъгъл спрямо вертикалната ос на автомата? защо не знам.------------Аз знам. Линията за фрезоване на леглото за пълнителя е настройвана в понеделник.
90
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Тодоре, не е толкова срамно това с камазите, като се има пред вид, че събират стотинки за да си купят оборудване. Срамно е, че богатата Русия ще им ги продаде, като знае, че ще ги обшият 20 мм метални плочи и ще им монтират 12,7 мм кулемет и ще напукат канчетата на собствените им (на руснаците) терористи.
89
7
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До БобиИ да са прави, какво? Ти не се ли радваш, че се отваря ниша за нашето военно производство? Кажи, бе?
88
1
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
А СТАТИЯТА ЗАВЪРШВА ТАКА: НАПОМНЯМЕ ЧЕ ПО-РАНО ПРЕЗ ЮЛИ В РЕЗУЛТАТ НА ТЕНДЪРИ БЕ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР ЗА ПОКУПКАТА НА 44 АВТОМОБИЛА НА БАЗАТА НА ,,МАЗ'' НА ОБЩА СУМА 39,74 МИЛИОНА ГРИВНИ=116 МИЛИОНА РУБЛИ.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боби, това не беше за тебе, а за 98. Ако това си ти, добре. Аз не ползвам спелчекер за български. Грешките ми са основно от натискане( или не) на клавиш(съседен или близък). Понякога по два. Намалена ми е чувствителноста на върха на пръстите и въпреки това пиша инженер, а не инжинер ;). Обжикновено не си проверявам текстовете.
86
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Това е военна хитрост, за да приличат на опълченските камази.
85
1
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Шоп: ШОПЕ,ТИ СИ ГОТОВ ЗА ВОДАЧ НА ХУНТАТА В КИЕВ, НАПРАВО ЩЕ ФАЛИРАШ И ,,ЛУЪКОЙЛ'' И ,,МУКОЙЛ'' И ВСИЧКО РУСКО КАТО ТЕ ЗНАМ КАК НАЛИТАШ НА ТЯХ КАТО БИК НА ЧЕРВЕНО!
84
1
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
СЛЕДВА ТОПИДИОТИЯ: В комментариях к сообщениям украинских СМИ об этой сделке пользователи разделились на два лагеря: одни возмущены тем, что украинское руководство, постоянно заявляющее, что Украина находится в состоянии войны с Россией, поддерживает российского производителя, другие напротив поддерживают такие решения и надеются, что украинским властям удастся купить у России баллистические ракеты.
83
2
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
И ОЩЕ МАЛКО: Открытые торги не проводились, закупка была проведена по переговорной процедуре (закупка у одного участника), это мотивировалось необходимостью обеспечения этими автомобилями Нацгвардии в условиях проведения частичной мобилизации, пишет Наш грошi.
82
2
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
А ВИЖТЕ КАКВА ,,ИЗНЕНАДВАЩА'' НОВИНА ИДВА ОТ ХУНТАЛЕНД: ,,Центральная база обеспечения Нацгвардии заключила договор с ООО Торговый Дом Камаз на закупку автомобилей на сумму 27,71 млн гривен (более 80 млн рублей), пишут в четверг украинские СМИ.Украинские СМИ: Для Нацгвардии купили 29 российских КамАЗов
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 98не знам колко си образован, но мисля, че не се пише "инжИнер", а инжЕнер ;)Не можеш да кажеш че си объркал бутона без да искаш, защото си го писал всеки път, използвайки думата. Та какво казваш за образованието?Аман от *** с претенции! И използват думата "образование" все едно знаят какво значи...
80
13
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ2,5 - 3 тона МЕСЕЧНО?!? Тия руски *** нанесоха щети за десетки милиарди и седнали да се оплакват за три резервоара нафта. Поне по 200 тона трябва да наливат на СЕДМИЦА.
79
1
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До макето: НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ МАКЕ ПРОСТО ЧАКАТ НОВИТЕ ЕШЕЛОНИ С ,,СМЕРЧ'' И ,,ГРАД''+ ОЩЕ АРТИЛЕРИЯ КОИТО ВЧЕРА БЯХА ЗАСНЕТИ НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ КАК СЕ ДВИЖАТ НА ДЕСЕТКИ ПЛАТФОРМИ ПО ЖП-ЛИНИЯТА ПО ИРОНИЯ НА СЪДБАТА КРАЙ МИРГОРОД ПОЛТАВСКА ОБЛАСТ.ПОРОШЕНКО Е ХИТРА ЛИСИЦА НЕСЛУЧАЙНО ОБЯВИ ТАЗИ ТРЕТА МОБИЛИЗАЦИЯ И ВЕЧЕ ИДВАТ НОВИТЕ ПОДКРЕПЛЕНИЯ ЗА ХУНТАТА А НАШИТЕ ПРОСТО ТРЯБВА ДА ДОУНИЩОЖАТ ТЕЗИ ПРИКЛЕЩЕНИ В ДВА КОТЕЛА ХУНТАДЖИЙСКИ ЧАСТИ КОИТО НЕ СЕ ПРЕДАДАТ НАВРЕМЕ.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ-СТАВА ЛОШО!
78
4
 
0
 
! Отговори
do 43 преди 9 години
Излиза че ти си ***, по скоро устата ти !
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има филми, гледай ***. Главният инженер е бил притискан от представител на политбюро, украински комунист, който е прекалил с тестовете, изживявайки се за голям специалист. Краен, както само украинците могат да са крайни. Инженерите са били руснаци. И украинци. Строителите са били основно УКРАИНЦИ. По същата технология има действащи десетки реактори, защо никой друг не е гръмнал? Ами защото не е в Украйна, ***. И защото няма някой глупав украински комунист, правещ кариера да ги взриви!
76
1
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
КОЛКО ТОЧНО ГО Е КАЗАЛ ЧОВЕКА ОТ ФОРУМА ИМ: ,,За свою недолгую жизнь, я уже третий раз махаю рукой Украине, когда она в очередной раз отчаливает в Европу.И каждый раз, этот набитый восторженной публикой паром, прибивает обратно к берегу на следующее утро. Еще вчера эти люди, уплывая, показывали мне средний палец и орали Слава Украине!, а теперь блюют у прибоя. Изнеможнные и жалкие. Их приходится укрывать и находить слова поддержки'' КАПИТАН НЕМО.
75
2
 
8
 
! Отговори
макето преди 9 години
укрите се предадоха обявиха примирие след тежките загуби напоследък