Партия пародия се обяви за закривени цеви на оръжията

"Икономист": Спечелвайки 0,62% от гласовете в Германия, тя влезе в ЕП
Обновена: 5 авг 2014 21:28 | 5 авг 2014 21:25, Елка Василева
9
Партия пародия се обяви за закривени цеви на оръжията
Мартин Зонеборн. Снимка: архив, Reuters

Избирането на една партия пародия в Европейския парламент говори само по себе си.

"Сатирата не може да има никакви последствия", твърди Мартин Зонеборн в дипломната си работа за получаване на магистърска степен през 1994 г. Почти случайно той опроверга сам себе си.

Die PARTEI ("Партията") - префърцунената пародия на партия, която той оглавява, спечели 0,62 процента от гласовете на германците на изборите за Европейски парламент през май. Това се оказа достатъчно за Зонеборн да спечели евродепутатско място (всъщност две места, тъй като законодателният орган заседава в Брюксел и в Страсбург).

"Партията" имитира помпозността на нацистката и на източногерманската комунистическа партия. Много по-дългото й официално име визира също правата на животните и "насърчаването на елитите". Зонеборн е неин "най-велик председател за всички времена". Партията, заявява той, е "винаги права".

Платформата й се разви след основаването на "Партията" през 2004 г. В началото "Партията" призоваваше за военно нападение срещу Лихтенщайн и за възстановяване на Берлинската стена.

Впоследствие тя стана по-малко войнствена. Сега "Партията" иска да се премахне лятното часово време и всяка есен часовниците да се превъртат назад, така че германците да разполагат с един час повече сън.

Като член на Европейския парламент Зонеборн планира да вдъхне нов живот на печално известното законодателство на ЕС за кривината на краставиците (отменено след множество подигравки през 2009 г.). Той обаче иска да го приложи в износа на оръжия и ще се застъпва за закривяване, вместо за обратното: на всеки 10 см цев на танк или пушка трябва да има извивка с 2 см.

Голямата тема на "Партията" обаче е "трансцендентността на съдържанието". В претъпкани с правостоящи хора зали по време на представяния на книги в кабаретен стил или на митинги с изкуствено фанатизирани привърженици Зонеборн се обявява за безсъдържателност.

Това послание е особено актуално в настоящия момент, когато двете най-големи партии на Германия – Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия - управляват заедно в "голяма коалиция". Едната партия се определя като десноцентристка, а другата - като левоценстристка.

Обикновено те са ожесточени съперници. Но в моменти на откровеност и опиянение дори техни членове признават, че вече не могат да ги различат.

Зонеборн приветства тази идеологическа и стилистична еднаквост. "Ние правим съвременна турбо политика, като много по-бързо от традиционните партии не се придвижваме в никаква посока", казва той.

Американският еквивалент на Зонеборн е Стивън Колбърт от "Колбърт рипорт" - пародийно шоу по един от комедийните телевизионни канали. И двамата се преструват на политици и рядко излизат от образ. За разлика от турбоцентристкия образ на Зонеборн екранният герой на Колбърт е симпатично побъркан консерватор, който би се справил добре с истинска публика по "Фокс нюз", ако замени иронията със сериозност.

"Сатирата не е комедия", твърди Зонеборн. "В нея има елемент на агресия." В Америка това означава да се осмиват партийните пристрастия. В Германия мишената е безличният балон, който минава за партийна политика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
в началото на статията си помислих глупости на таркалета..но после започнах да разбирам че човека е прав.. в БГ ситуацията не е по-различна от Германия..например БСП..С-то е за социализъм нали..да ама не..по скоро би трябвало да бъде БКП, където К-то е капитализъм..Българска Капиталистическа Партия..по отношение на политически, икономически и социален възглед ГЕРБ не е по-различна..
3
0
 
2
 
! Отговори
Мъдовски-Попов преди 9 години
Споменатата ПП "Партия" спечели на изборите за ЕП 185.244 гласа. Германските политици бяха достатъчно далновидни да коригират ИК, като сложиха бариера от 3% за "големите" партии и такава от 150000 гласа за т.н. "малки" партии. По този начин в ЕП влязоха с по 1 депутат следните партии:Партия "Свободни избиратели", Партия "Пиратите", Партия на защитниците на животните, Германска национал-демократическа партия, Партия за семейството, Германска екологична партия и Партия "Партията".
2
0
 
8
 
! Отговори
НС преди 9 години
То в България всички партий са пародии. А дупетатите са нехора, с единствена цел самоубогатяване чрез ограбване на държавна собственост.То не бяха заменки, вълни приватизации, фалит на банки, пирамиди, фараони .....Само чума и ебола вирус не ни пуснаха да ни довършат.Но както е тръгнало, българи в България няма да има след 50 години.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гавра с кривите краставици на евро-клоуните, няма лошо.