Евакуираха кметството в Киев

Повиши се напрежението в центъра на украинската столица
7 авг 2014 17:04, Елка Василева
123
Евакуираха кметството в Киев
Снимка: Reuters

Кметството в Киев беше евакуирано поради заплаха от повторно превземане на сградата от активисти на Майдана. Това съобщи Вести.ua, като се позова на прессекретаря на зам.-шефа на Киевската администрация Олеся Остафиева.

По думите на прессекретаря в сградата на кметството са се намирали само една трета от служителите. „Получихме съобщение, че кметството може отново да бъде превзето и на улицата се появиха барикади. Затова на базата на горчивия си опит от предишното превземане през декември ние веднага си взехме вещите и компютрите. В момента в сградата не е останал нито един човек“, каза Остафиева.

Междувременно агенция УНН съобщи, че в сградата на кметството са се барикадирали въоръжени с автомати мъже с камуфлажни униформи.

По-рано днес комуналните служби на Киев се опитаха да разчистят палатките от площада, станал известен като Майдан, в рамките на планове за разчистване на центъра на града от барикадите, продължаващо вече няколко месеца.

Активистите на Майдана обаче попречиха на разчистването на лагера им и подпалиха автомобилни гуми.

Противопоставянето прерасна в сблъсъци със служителите на правоохранителните органи. От едната страна бяха използвани светлинни и шумови гранати, а от другата – камъни и други подръчни средства.

На площада отново започнаха да издигат барикади.

Активистите на Майдана завзеха киевското кметство на 1 декември 2013 г. в рамките на протестната кампания Евромайдан, припомня Lenta.ru. В началото на март т.г. активистите започнаха да освобождават сградата, но по-късно отново я завзеха. Окончателно кметството беше освободено едва в началото на юни след дълги преговори на новия кмет на Киев Виталий Кличко с активистите. Преди това в отговор на предложение на Кличко за доброволно освобождаване на центъра на украинската столица от палатките активистите заплашиха да изгорят кметството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: УкрайнакиевМайдан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
ббг преди 9 години
Ясно-газ през зимата няма да има.
80
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 9 години
Опаааа,вече започват да се трепят фашаги срещу фашаги.
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нека се избиват хохлите...Това е началото, като дойде зимата, студа, глада и липсата на пари...ще ядат шоколада на Пораженко!
78
1
 
6
 
! Отговори
Една молба към 93 преди 9 години
93, моля Ви, ако имате повече инфо за Малайзийската откровеност относно сваления самолет в Украйна, споделете я. Ако това е така, тази инфо ще проглуши света, колкото и да я крият. Защото нито англичаните, нито холандците дават информация. Западът нещо се умълча, явно остана с пръст в уста. Р,сите вече забраниха полетите над тяхна територия, опасявайки се от нова провакация.
77
1
 
14
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Нещо май нямате информация....Обама пропусна ли да ви даде текста който да рецетирате....мдаа...сега нещата са лоши.... Никой не спомена че и самите украинци не искат американците да им дават наклон на.... Сега е наредено на евро-медиите да си затварят плювалниците за да не се разбере че народа не иска Обама и поставките в Киев-Украйна. Шефа на НАТО е в Киев по спешност за да потулят протестите със сила БЕЗ ДА СЕ РАЗБЕРЕ.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е светът да разбере ,че хората в Украйна не протестираха срещу Янукавич, а срещу системата! Самоче другарите зад океана си мислят ,че в Украйна могатда действат като със страна от близкия изток пълна с чалмалии! "Да ,ама не!" както се казва, там са европейци и християни и номера на Сащ и Русия няма да мине тоя път! Лошото в ситуацията ,че ние от Европа не реагираме адекватно!
75
2
 
37
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Сега пак ли Путин е виновен?!
74
2
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Май в Украйна се появи нова болест-синдром на Майдаун!Симптоми:прогресивно оглупяване и агресивност,липса на чувство за реалност и мания за преследване!Води се спор дали е наследствена или заразна-разпространена чрез мръсни американски пари.Иначе епидемията е факт!
73
39
 
2
 
! Отговори
ХРИСТО ТОДОРОВ преди 9 години
СКРИХА РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ДОНЕЦКАТА РЕПУБЛИКА БОРОДАЙ (КОФТИ , ПОДАЛ ОСТАВКА)СИГУРНО И ТОЙ Е ИЗПУШИЛ ЗАРАДИ СВАЛЕНИЯ ОТ СЕПАРАТИСТИТЕ БОИНГ
72
1
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До 94 neno.А, бе... танкове...Шойгу отива на разпит...
71
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армията стреля по украинците.Целта е Майдана да се прочисти от протестиращите.Има трима силовики в много тежко състояние.
70
2
 
65
 
! Отговори
преди 9 години
Кажете за сваленият Бойнг в Украйна. Малайзия потвърди ,че самолетът е свален от украински полеви бомбардировач Су25
69
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90 Кои инфо медии- итaр тaЗ ли? легaйте си спокойно тaвaрищи ru.
68
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инфо агенциите съобщават, че в киев са влезли танкове. Тази нощ е обявено "Народно Вече" на Майдана.Войната се разраства ! Благодарим на САЩ !
67
1
 
53
 
! Отговори
до крак преди 9 години
Армията на бивша Украйна, заедно с частните фашистките батальони на олигарсите, започна артилерийски обстрел на кметството в Киев, с цел да избие да крак майдановците, контра-майдановците и реконтра-майдановците!!
66
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не влезе ли Путин в Киев, тия балъци ще се затрият докрай. Най-лошото е, че Западът им се хвана на акъла, под егидата на ***.
65
0
 
18
 
! Отговори
иху,у,у,у преди 9 години
Пречат ли?Те си свършиха работата,но не искат да си ходят.
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези с маските като хамас и алкайда бе ?!
63
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хохохооо...Контрамайдан!На хунтаджиите май им се пече яйце на задниците.
62
59
 
1
 
! Отговори
Иван от Калимантан преди 9 години
Гладна кокошка просо сънува ! Привижда се на руснаците някакъв апокалипсис във Киев.Нищо особенно не е станало,винаги има по някоя изпостяла агитка,която за пари да сеопита да всее анархия,но няма да стане.Мълчат като пукали източните медии за положението в Донецк.Там всеки момент ще се срути сепаратистката новорусийска република.И в Луганскположението на опъченците не е по добра и там търпят поражения.