Голите модели в Париж се готвят за стачка

Те са недоволни от ниското заплащане и лошите условия на труд
10
Голите модели в Париж се готвят за стачка
Снимка: Reuters, архив

Миналия месец залите на жп гарата Монпарнас в Париж опустяха, когато френските железопътни работници обявиха стачка. В почти същия момент тишината се спусна и над летище Шарл дьо Гол, тъй като авиодиспечерите в страната напуснаха работните си места.

Както изглежда във Франция няма професия, имунизирана от колективните трудови стачки. Сега страната е изправена пред ново недоволство, тъй като моделите, които позират голи, заплашват да излязат на нов протест. Те са недоволни от ниските си заплати и лошите условия на труд, като в същото време искат работата им да бъде приета като сериозна, а не като хоби или заетост на непълно работно време, пише The Daily Beast.

Група, наречена La Coordination des Modeles, наскоро организира протест, оплаквайки се, че повечето голи модели са разглеждани като временни работници и не получават нито една от облагите, с които се ползват останалите служители във Франция – като сигурност на работното място или платен отпуск.

Но това не е първият път, в който голите модели организират протест срещу условията, в които са принудени да работят. La Coordination се ражда през 2008 г. след като Кметството на Париж, в което се помещава Министерството на културата, забрани традицията “le cornet” - свързана с това моделите да събират допълнително пари от художниците в студиото, за да допълнят нищожните си заплати.

Забраната предизвика гола демонстрация пред кметството, където десетки модели призоваха за получаването на договори за работа, по-високо заплащане и по-голямо „уважение“ към работата им от страна на държавата.

Протестиращите модели твърдят, че са разчитали на „le cornet”, за да допълват ниските си доходи от 15 евро на час – скромна сума за работа, която изисква както артистични, така и физически умения. Моделите твърдят, че често стоят в една поза с часове и настояват, че това е изключително физическо натоварване.

Френските модели всъщност следват примера на италианските си колеги, които поискаха намесата на държавата, тъй като държат да получават постоянни договори. Но много от моделите във Франция, голяма част от които позират голи на пълно работно време, твърдят, че не са видели подобрение в условията на труд от 2008 г., когато излязоха на протест и призоваха Министерството на културата отново да се намеси от тяхно име.

"Ние призоваваме за преразглеждане на нашите заплати и проблема с нашия статут“, посочва Патрисия Кларк, член на групата. „Ние нямаме статут, технически ние сме временни работници“.

Учителите по изкуство също настояват, че няма как да работят, ако изискванията на моделите не бъдат изпълнени. Но правилата са си правила и френското правителство вижда в тях неразработен източник на данъчни приходи

“Що се отнася до бакшишите, ние не можем да позволим на хората да събират пари, които не са облагани с данъци, когато работят в държавна сграда“, коментира Кристоф Жирар, заместник-кмет на Париж по културните въпроси.

Още икономически новини четете в Investor.bg


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНа запад провокират те да мислиш,докато в БГ трябва да си зубрач.Генератор в развитите общества са студентите,а при нас са потребители на силикон,мастика и чалга. Много поздрави от един с ориенталско име.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** нямат думата.В Бугарско няма висше образование.Тук раздават "тапии за вишУ".
7
0
 
0
 
! Отговори
Имат право! преди 6 години
Значи изпълнителката на еротични танци в която и да е кръчма може да събира необлагаеми бакшиши и това е в реда на нещата, но същото е забранено на тези хора, без чийто труд не е възможно да има пълноценно обучение в областта на изобразителното изкуство. Студентът в Худ. академия се учи, докато рисува такъв модел. Тогава защо да не изрази благодарността си чрез бакшиш, който при това не е задължителен!Льохманът в нощното заведение за нещо обществено значимо ли поощрява с бакшиш кючекчийката?
6
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 6 години
Да -ACID.И твоето сравнение не е много точно.Зависи къде си лекар и къде шофьор.Не е важно дали единия получава повече.Истината е че,и двамата получават малко.Аз като шофьор не ме грее много че получавам повече от някой лекар.И на двамата не ни е достатъчно.Аз не мога да стана лекар, а ако лекара е лекар едва ли може да стане шофьор.Аз не се радвам че взимам повече от някой.Яд ме е че всички взимаме недодтатъчно.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Питай жена ти за третия ми крак 25 27
4
3
 
11
 
! Отговори
нанего преди 6 години
Следващата стачка ,ще е на наркодилърите :))) И те ще протестират срещу условията, в които са принудени да работят, щото *** ги тормозят и рекетират :)
3
2
 
12
 
! Отговори
ACID преди 6 години
До 2Димитре в последно време висши образования се дават ей така. Особено, ако учебното заведение е в провинцията. Така, че не го взимай много присърце това с висшето. А и недей да правиш пряко сравнение на заплати в чужбина с тези тука, тъй като и стандартите са различни. Иначе, че няма баланс в заплащането на различните професии това е ясно. Шофьор на рейс, ако не лъжа се получава повече от лекар.
2
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Аз като един висшист, който работи по специалността си и изкарва по-малко на час от тези отрудени хора, напълно ги разбирам и ги подкрепям!
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъмзи имаш много криви крака:-)