Турция провежда първи преки избори за президент

Очаква се Ердоган да спечели с над 50 процента от гласовете
Обновена: 10 авг 2014 08:34 | 10 авг 2014 08:16, Анисия Иванова
64
Турция провежда първи преки избори за президент
Снимка БТА

В Турция днес се провеждат първите преки избори за президент. Кандидатите за президентския пост са трима - премиерът Реджеп Тайип Ердоган от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Екмеледин Ихсаноглу - общ кандидат на главните опозиционни формации - Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД), и Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Предизборната кампания на тримата кандидати приключи в 18 часа вчера.

Точно в осем часа местно време започна гласуването, което ще продължи до 17.00 часа. Близо 53 милиона избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в над 160 хиляди избирателни секции, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Според социологически проучвания много вероятно е  Ердоган, който е на власт от 2003 г., да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50 процента от гласовете. Между 37 и 38 процента се очаква да гласуват за кандидата на опозицията  Ихсаноглу, а за прокюрдския политик Демирташ - между 6,5 и 8 процента.

Тези президентски избори са изключително събитие за Турция, защото за пръв път държавният глава се избира чрез пряк вот. Предварителни резултати се очакват час след края на гласуването. Ако се стигне до втори тур, той ще е на 24 август.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето един честен политик истински Мъж
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите ХА ХА ХА "хубава работа" АМА.......