Турция провежда първи преки избори за президент

Очаква се Ердоган да спечели с над 50 процента от гласовете
Обновена: 10 авг 2014 08:34 | 10 авг 2014 08:16, Анисия Иванова
64
Турция провежда първи преки избори за президент
Снимка БТА

В Турция днес се провеждат първите преки избори за президент. Кандидатите за президентския пост са трима - премиерът Реджеп Тайип Ердоган от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Екмеледин Ихсаноглу - общ кандидат на главните опозиционни формации - Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД), и Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Предизборната кампания на тримата кандидати приключи в 18 часа вчера.

Точно в осем часа местно време започна гласуването, което ще продължи до 17.00 часа. Близо 53 милиона избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в над 160 хиляди избирателни секции, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Според социологически проучвания много вероятно е  Ердоган, който е на власт от 2003 г., да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50 процента от гласовете. Между 37 и 38 процента се очаква да гласуват за кандидата на опозицията  Ихсаноглу, а за прокюрдския политик Демирташ - между 6,5 и 8 процента.

Тези президентски избори са изключително събитие за Турция, защото за пръв път държавният глава се избира чрез пряк вот. Предварителни резултати се очакват час след края на гласуването. Ако се стигне до втори тур, той ще е на 24 август.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
турчин преди 9 години
До Антисоросоидтова е единствената причина.А ЗАЩО НИКОЙ ОТ НАС НЕ СЕ ПИТА,КАКВА РАБОТА ИМАМЕ В ЕС С ТОЗИ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ?
41
2
 
1
 
! Отговори
tapak преди 9 години
До Турчин дори да сме зависими от икономиката им сега това е по договорка.. както става всичко в икономиката.. ще си направим договорка с някой друг така че турците могат да си ходят
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА ХА ХАProdaljavat opitite no ve4e varhu vas
39
1
 
2
 
! Отговори
пипон преди 9 години
До Турчинпиташ ли ни дали да задаваш въпроси или казваш? много мъка по тоз свят бе
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция имат право на 4 жени, на колкото си искат любовници и жените им трябва да търпят да ги третират като животни.Ходят като нинджи в 40 градусови жеги.От джамиите вият имами по 5 пъти на ден и то всяка джамия си има свое време,което се различава с минути от другите и се получва един ад в продължение на 10 мин. 5 пъти на ден.Жените са им грозни.Мъжете са им ненормалници дето само са намръщени. Всички в Турция са някакви леко мръднали.Ако сте в Турция не с делете от групата защото не се знае
37
7
 
4
 
! Отговори
junior преди 9 години
Nqma po golqm lajetz i izmamnik ot erdogan
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще кажете за ново сформираната област Тракия, по предложение на българските социялисти
35
10
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
А знаете ли без Турската икономика,ние сме в глад и мизерия.Умния ще ме рабере,а за глуповия нямо да се обеснявам?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 999Свикнали сме на баналното, това го можем само и само да коментирамеме чуждото.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 40 DA ne si padnal ot nebeto vsi4ki znayat 4e Turcia v momenta e nay barzorastqshtata i razvivashte se ikonomika
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отделно, целия им туризъм, там където трябват езици и компютър, разчита на мюсюлмани от постсъветските републики, нашенци и албанци! Самите турци са в кухните, сервират и чистят!
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писнало ми е да чета за турци, да ми завират непрекъснато Турция в лицето, сякаш е нещо нечувано и невиждано, а си се знаем и още как!!! На турчина веднъж трябва да му платиш, за да си свърши работата и после те гледа като куче за бакшиш, че и се мръщи, ако не му дадеш. Те още не знаят какво е твърда цена и за всяка покупка се надлъгват за цената на стоката, сякаш времето е без пари! Къде с тези ориенталски нагласи са тръгнали да стават "световна" величина?
30
6
 
10
 
! Отговори
999 преди 9 години
Колко много обичаме да злобарстваме и да клеветим другите, без да имаме някаква полза от това. По простата причина че, нямаме с какео груго да се занимаваме. Турците са ни сиседи те да си мислят за тяхното ние за насето.
29
5
 
11
 
! Отговори
глупак преди 9 години
Ердоган и Путин са велики. Сега който има връзки с Турция ще изнася за Русия-рекспорт а другите да го ду.....т. На борсата за безработни...
28
8
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Дори ние Българите знаем, че Реджеп е тиранин и излагация за Турция!
27
12
 
11
 
! Отговори
бг турчин преди 9 години
Аз пък чета по турските вестници как в някакво село селянин изнасилил кравата и я ззколили, че да не забременее.По телевизият им пък гледах ходжа, който има 7 "жени" и последната му "жена" е на 12 г. Никкой нищо не му казва.Има "убийства на честта", баща заколва дъщеря си, защото я изнасилили, и той я убива, "за да измие позора на фамилията".
26
15
 
13
 
! Отговори
бг преди 9 години
Реджеп отново ще спечели! Всички българи подкрепяме Ердогн и стискаме палци да успее. Голям държавник е.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Турция провежда първи преки избори за президент"ДПС-то да си заминават да гласуват там. Не да ми гласуват тук в БГ-то.
24
5
 
8
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ако очите му не гледаха все към България щях да го харесван и поддържам, както Путин.
23
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция религията им не струва.Мохамеданският рай е само секс, плюскане и пиене на мляко. Все едно са животни. Няма книги в този рай, няма никакъв социален живот.Тази религия е подигравка с тези, които я изповядват.