Санкции срещу газовия отрасъл в Русия не са желателни

Руски печат: Съдбата на "Южен поток" зависи от ситуацията в Украйна
Обновена: 11 авг 2014 10:50 | 11 авг 2014 09:02, Елка Василева
197
Санкции срещу газовия отрасъл в Русия не са желателни
Снимка: архив, Reuters

Противопоставянето между Русия и Запада няма да провали строежа на газопровода "Южен поток", смята главният изпълнителен директор на австрийския енергиен концерн OMV Герхард Ройс. Според него забавянето е преодолимо, пише руското бизнес издание "Ведомости".

"Никой не може да ви забрани да строите газопровод, това е въпрос на национално законодателство. Всеки може да решава за себе си. Газопроводът е проект за 50 години напред и трябва да се гледа реалистично на нещата. Няколко месеца (забавяне) не са проблем", цитира вестникът изявление на Ройс пред британския "Файненшъл таймс".

През юни България замрази по искане на Европейската комисия изграждането на своята отсечка от газопровода, тъй като "Южен поток" не отговарял на нормите от Третия енергиен пакет на ЕС, според който газодобивни компании не може да притежават магистрални тръбопроводи. На 5 август българският президент Росен Плевнелиев заяви, че проектът ще бъде замразен до решение на Еврокомисията, припомня "Ведомости".

Още по темата

Русия вече доставя газ през Германия по тръбопровода ОПАЛ с капацитет 36 милиарда куб. метра, въпреки че "Газпром" още не е получил от ЕК разрешение да използва тръбата в пълен обем, напомня Ройс пред "Файненшъл таймс". Колкото повече газопроводи, толкова по-добре, смята той и изтъква прагматичността на този
подход.

Шефът на OMV предупреждава, че не са желателни санкции срещу газовия отрасъл в Русия. "45 години сме се интегрирали с газовата система на Русия", заявява той, като припомня, че OMV е сключила първия си договор с "Газпром" още през Студената война. "Потребителите разчитат да си получат газа. Затова не виждам никаква възможност за налагане на санкции в газовия отрасъл", казва Ройс.

Съдбата на "Южен поток" зависи от ситуацията в Украйна, твърди обаче Тревър Сикорски от консултантската фирма "Енерджи аспектс". "Ако нещата много се влошат, струва ми се, че ЕС наистина ще положи усилия да накаже Русия", прогнозира той.

Ако "Газпром" осъществи своя план да изгради морската част от газопровода до края на 2015 г., може да остане с обезценен актив, тъй като България няма да пропусне газа през своя територия, преди да се произнесе ЕК, отбелязва Иля Заславски от британския аналитичен център "Чатъм Хаус".

Русия естествено има интерес Брюксел да деблокира строежа на "Южен поток". Германия обаче има блокиращ пакет от акции в процеса по вземане на решения в ЕС и не съм убеден, че ще отстъпи толкова лесно, заявява в коментар за руския в. "Свободная преса" икономистът Василий Колташов.

Германският бизнес само ще спечели, ако доубие окончателно конкурентите си в Южна, Източна и Централна Европа. Още повече, че "Северен поток" вече е построен. Тъй че Берлин занапред вече няма да остане без руски горива. Друг въпрос е, че засилването на германските позиции в ЕС ще бъде платено с разрушаване на инфраструктурата, икономиката и социалната сфера на страни като България, Словакия, Румъния, Унгария. Затварянето на газовото кранче ще удари на първо място Балканите, обяснява аналитикът.

Според него изявлението на украинския премиер Арсений Яценюк, че Киев може да забрани транзита на руски газ през страната, "означава, че се активизира борбата за евразийския пазар".

В тази борба "участват САЩ и Германия, които се опитват да сложат ръка на нови територии, изпреварвайки Митническия съюз, и да блокират неговото развитие. Стратегическата цел е Русия да бъде запратена обратно в 90-те. Лесно е да схванем, че тъй безкомпромисно поставена, задачата не предполага никакъв пазарлък с Москва", добавя експертът.

Украйна обаче едва ли ще спре транзита на руски горива през своя територия с оглед зависимостта на Европа, а и на самата Украйна от руския газ. Защото в противен случай Украйна не ще може да получава газ чрез реверсивни схеми, смятани днес за алтернатива на руския газ, твърди беларуският сайт "Наше мнение".

В момента Киев използва реверсивни маршрути за доставка на газ от Унгария и Полша, може да се насочи и към Румъния, но като най-перспективен маршрут се очертава този от Словакия, припомня мрежовото издание. В края на април Еврокомисията, "Укртрансгаз" словашкият газотранспортен оператор "Юстрийм" подписаха меморандум за т. нар. малък реверс (до 8 милиарда годишно). Киев обаче настоява за т. нар. голям реверс - към 30 милиарда кубика годишно. Това може да е далеч по-изгодно за Украйна от покупките на руски газ от "Газпром", оферирал цена от 385 долара за 1000 кубика. Киев би могъл да получава реверсивен газ само по 300 долара за 1000 кубика заедно с разходите за транспорт, се казва в статията.

Транзитният договор между "Юстрийм" и "Газпром експорт" обаче не позволява на Словакия да организира голям реверс без разрешение от Русия. Нещо повече, под натиска на "Газпром" реверсивните доставки на газ намаляха двойно през последните седмици, посочват беларуски експерти.

Заплахите на "Газпром" да накаже европейските компании, доставящи газ на Украйна, са абсолютно недопустими, цитира електронният вестник Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

На този фон премиерът Яценюк предложи на Върховната рада да прехвърли със закон 49 на сто от акциите на украинската газотранспортна система на компании от Европа и САЩ срещу инвестиции за модернизиране на системата. Но ако планът проработи, това ще подкопае строежа на "Южен поток", допълва беларуският сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
1
 
! Отговори
Гец преди 9 години
Цената на газта в САЩ е на най-ниски нива от 1976г. Причините са изнасянето на производството зад граница, топлото време/намалена консумация от домакинствата/.продажната цена на газта в момента е под себестойността!use it or lose it метода вкара всички компании, които не добиват петрол в огромни дългове и фалити,както и на фалити на ел.дружества.чрез полит.реш. От 1г. Се отпускат огромни кредти с цел задържане на масовия банкрут, докато се търсят нови пазари!реалната цена която се очаква скоро е
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей сега щопе идвам ;) А между другото идеята за боя беше твоя, така че би било редно ти да пратиш. Или по - точно да публикуваш тука. Щото аз така или иначе ще ти публикувам отговора тука ;)
120
10
 
4
 
! Отговори
ЕВТИН ГАЗ ИМА! преди 9 години
ТЕРМИНАЛИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ , СЕ СТРОЯТ В КОМОТИНИ-Гърция!ТУРЦИЯ ПРЕДЛАГА ГАЗ ОТ "СИН ПОТОК"--- далече по-евтин от руския за България!Колко ли пък и газ и требва на България..... от 6-млн.население ??!!!
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен - червената олигархия не трябва да се финансира. Трябва да се разстреля. Проблема е, че демократите продадоха на същата тази червена олигархия цялата икономика и сега ако я разстреляме означава да си разстреляме икономиката. Ама все пак да я разстреляме. На мен не ми пука. Аз съм далече ;)
118
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 132Предложих ти да ти дам временен майл да ми пратиш кординати.---------------Е, като предложи, защо не даде?
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия, тази бедна, изстрадала и алкохолизирана страна, дето нямат пари хората да си купят черен хляб и да си платят тока лятото, е цялата газифицирана. В големите градове всеки голям жилищен блок, че и по - малките, са газифицирани. Как ли беднягите успяват да си платят газа, особено зимата? Като се напият и забравятр вратата на терасата отворена за един час сигурно после цял живот плащат сметката за тока... аахахахахаха
116
11
 
4
 
! Отговори
Южен поток -УМРЯ! преди 9 години
Пропадна и поредната надежда за Руска финансова хранилка на ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ!Бюджета на Държавата , вече не ги задоволява и се ограничава със всяка година!СЪРгей разбра това и избяга в Брюксел , на еврозаплата от 14,000-э./мес..../1000лв.на ден/Тук остана бандата от Позитано-20 ....СОЦ-МИЛИОНЕРИТЕ НА БКП-НАЧЕЛО С ОВЧия и Гергов!
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти намери начин да се доставя по - евтин от руския газ, а аз ще дам парите ;)
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на газа на най големия интерконектор в САЩШ е 118$. Ако някой може да познае каква е цената на газта за потребителите в Русия, черпя едно кафе. Отговора е 120$ за краен потребител ;)
113
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПак казвам: АКО НЯКОЙ НАМЕРИ НАЧИН ДА ДОКАРА ДО БЪЛГАРИЯ ПО - ЕВТИН ОТ РУСКИЯ ГАЗ, ДА СЕ ОБАДИ. ГОЛЯМ БИЗНЕС ЩЕ ЗАВЪРТИМ. АЗ ФИНАНСИРАМ ПРОЕКТА. И ИНТЕРКОНЕКТОРИТЕ ЩЕ ПОСТРОЯ. САМО НАМЕРЕТЕ ПО - ЕВТИН!---------финансираш на баба ти фурката,най-евтин е американския, айде почвай да строиш интерконекторите :)
112
10
 
4
 
! Отговори
ЮЖЕН ПОТОК УМРЯ! преди 9 години
Това е решено и се знаеше още на конференцията в Боровец на БСП и ДПС.Руснаците си изтеглиха авоарите от КТБ , и това подписа смъртната присъда на Ю.П. , както и на Правителството , създадено само за тази цел!ТОВА ГО ПРИЗНА И О.ОКТАЙ В ЕДНО НЕДЕЛНО ПРЕДАВАНЕ!Всъщност--всички парични средства на Държавните предприятия са били съсредоточени в КТБ, за да се финансира Южен поток!Руснаците пак са го измислили да работят на далавера ---БЪЛГАРИЯ ДА СИ ПЛАТИ ЗА Ю.П., а СОБСТВЕННОСТТА да бъде руска
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак казвам: АКО НЯКОЙ НАМЕРИ НАЧИН ДА ДОКАРА ДО БЪЛГАРИЯ ПО - ЕВТИН ОТ РУСКИЯ ГАЗ, ДА СЕ ОБАДИ. ГОЛЯМ БИЗНЕС ЩЕ ЗАВЪРТИМ. АЗ ФИНАНСИРАМ ПРОЕКТА. И ИНТЕРКОНЕКТОРИТЕ ЩЕ ПОСТРОЯ. САМО НАМЕРЕТЕ ПО - ЕВТИН!
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива теоретици като шопа и одисейчо са ми много смешни. Защитават някакви позиции и не знаят какво защиатват. Сигурен съм, че дори не са минавали край Украйна. Щото ако бяха минавали, се щяха да плюят и да искат бомбандировки на Киев. Всичко разбират, всичко знаят, ама една фирма не са се опитали да регистрират в Украйна. Що не инвестирате в Украйна е, тарикати? Нали е страхотна европейска държава, с минало, настояще и бъдеще?
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В половин Европа капиталите са руски. За 25 години толкова се нагъшиха, че не се сещам кой ще ги стигне. Напрактика в Европа руснаците си купуват руския газ и го продават на европейците.
108
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Вирджиния до 128Глупендър си ти. Този газ, който на борсата в уса е 100 долара е първо шистов, второ няма как да дойде до европа, а дори и да има как ще дойде на космически цени и трето уса няма достатъчно високи добиви и няма и да има, за да праща газ в европа.-----------и ква е разликата дали е шистов или не ?и какво значи няма как да дойде, това да не е 18век има транспортни кораби за втечнена газтъпи петолъчни ***, добива се увеличава непрекъснато
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Лошото е и че политиците са ни калпави от всички страти, няма ляво няма дясто."==========Абсолютна истина. Тук е трагедията ни като народ. Мълчим и търпим. И избираме най - лошото - Боко Тиквата.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Шопе, ти нали нещо боец беше тука. Нали щеше адрес да пускаш да може носове да разпаряш. Айде давай, разбирачо нервен. Предложих ти да ти дам временен майл да ми пратиш кординати. Ти се покри. Смелчага ;)
105
1
 
8
 
! Отговори
Вирджиния до 128 преди 9 години
Глупендър си ти. Този газ, който на борсата в уса е 100 долара е първо шистов, второ няма как да дойде до европа, а дори и да има как ще дойде на космически цени и трето уса няма достатъчно високи добиви и няма и да има, за да праща газ в европа.
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Австрия е руска пералня.Ако октавим австрийските бизнесмени да управляват света,той ще загине.
103
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До срив на борсата Цената на златото падна с цели 25% (двадесет и пет!). А златото се купува по време на криза, но сега никой не го ще.---------------- Тогава значи няма криза...