САЩ губят $715 млн. от руското ембарго на вноса на храни

Русия е петият по големина в света вносител на селскостопански стоки
11 авг 2014 21:32, Елка Василева
310
САЩ губят $715 млн. от руското ембарго на вноса на храни
Снимка: архив, Reuters

САЩ са внесли в Русия селскостопанска продукция (включително риба и продукция на горското стопанство) на стойност 1,3 млрд. долара през 2013 година, като 55 процента са били стоки, влизащи в обхвата на ограниченията, обявени от Москва. Това се посочва в съобщение на американското министерство на земеделието, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според данни на министерството Русия е петият по големина в света вносител на селскостопански стоки след Европейския съюз, Китай, САЩ и Япония. Общата стойност на доставките на селскостопанска продукция в Русия от чужбина през 2013 г. е достигнала 40,4 млрд. долара.

Още по темата

ЕС е бил основният вносител на руския пазар на селскостопански стоки през миналата година. Европейският внос е заемал пазарен дял от около 40 процента. На второ място е била Бразилия с около 9 процента от пазара, а САЩ са имали около 4 процента.

САЩ са били най-големият доставчик на ядки за руския пазар през 2013 година, следвани от Иран.

Вносът на птиче месо и продукти от птиче месо от САЩ в Русия миналата година се е равнявал на 310 млн. долара. Русия е била четвъртият по големина пазар за американско пилешко, като за руския пазар са били изпращани около 6 процента от износа на пилешко месо от САЩ. От американски производители миналата година са идвали около 50 процента от внасяните количества пилешко месо.

Вносът на свинско месо от САЩ в Русия през 2013 г. е бил за 18 млн. долара - 1 процент от руския внос. "Исторически ЕС е най-големият доставчик на свинско месо в Русия, следван от Бразилия и Канада", отбелязва американското ведомство.

САЩ са доставили в Русия говеждо месо за 1 млн. долара. Най-големият доставчик в този сектор е Бразилия, следвана от Парагвай.

Русия е била осмият по големина външен пазар за американска риба и рибни продукти с доставки на стойност 83 млн. долара през 2013 година - около 2 процента от износа на САЩ в сектора. Основният рибен продукт, внасян в Русия от САЩ, е бил червеният хайвер.
 

/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
5
 
! Отговори
666 преди 9 години
САЩ си плете кошницата и натиква ЕС в собствената политическа и икономическа война с Русия.Глупостта на Европарламента е,че играят по американска ***,не си отварят очите за да видят,че една силна обединена Европа,която просперира икономически не е в интерес на американците.Явно,че много от решаващите бъдещето на Европа са икономически обвързани с Америка и затова се приемат безусловно исканията им за гмо продукти,шистов газ,санкции с/у Русия
200
2
 
2
 
! Отговори
hanko преди 9 години
Israel udvoyava exports na plodove za Rusia ot dnes.
199
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е платила за внос на селскостопански произведения през 2013 - 40.4 билиона.Най големият вносител е ЕС - 40% от вноса й.Бразилия - САЩ - 4 %.Защо тук не се споменават загубите на ЕС - те са засегнати най-много ?САЩ за това натиска ЕС за санкции.
198
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
280.Бе ти голяма логика имаш ?След като Русия се нарежда на 5-то място по внос на храни?Значи 4-ри държави , внасят храни , повече . Според теб Русия е мързелива и нищо не произвежда, то излиза че първите четири са още по мързеливи, защото си внасят още повече храна.Първите държави по Внос на храни са :САЩ, Китай, Япония ...Държавите с най- много население .. Внасят храна от цял свят !На теб що ти пречи само Русия ?
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 2013 , САЩ са спечелили от продажбата на Русия - 1.3 милиарда долара Продавали са й телешко, а също русия внася и от Бразилия и Парагвай.Ядки - САЩ и Иран, и т н Та САЩ като отпада остават , Бразилия, Парагвай, Иран.
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ внася от Русия - рибен хайвер !
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
280. Ако прочетеш ?Русия е 4 -та страна по внос на храни.Преди нея са САЩ, Канада , Китай.Защо пък ти се вайкаше и ще им кажеш , какво да произвеждат. Всяка от тези четири изнася също определени храни !
194
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От това може да се направят няколко извода - 1. Русия внася всичко, демек не произвежда достатъчно и 2. Тя е едва петия в света вносител, демек нямат много пари за харчене и не са значим пазар. Пазара се реорганизира мигновено, в света има много гладни гърла, които са далеч по-платежоспособни от Русия. То е ясно, че американците нямда да си хвърлят бадемите и пилешкото, а ще ги продадат. Нищо чудно цената им поради свръхпроизводството значително да намалее в Европа, което е добре.
193
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боле ме **** за САЩ.
192
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин разбира и може всичко,кара самолет,херикоптер,скача с парашут,къпе се в Сибир гол при -40 градуса,влиза в клетката на тигър,когато ходи за риба хваща най голямата,на лов,удря най големия елен, въобще е чък норис умножен по сто. що за *** може да се възхищават на такива глупости
191
2
 
2
 
! Отговори
до 277 преди 9 години
да,самият аз съм земеделски производител от 12 години.
190
9
 
6
 
! Отговори
шпиончев преди 9 години
Добрия Чичо Сам отново леко е масажирал с високоточни бомбандировки и ракетни удари тарамбуките от Идил.Голями загуби има от хранителното ембарго на Русия,сигурно само тази нощ е изхарчил два пъти повече за военни разходи по света от тези пикливи 715млн . $
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 275-------------Същите като теб!Лека и спорна!
188
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е паразитна нация,която нищо не произвежда.руснаците никога не са работили и не желаят да работят. отличавнат се със забележителен мързел алкохолизъм и нехайство
187
6
 
36
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 9 години
Опааа...каква стана работата,а?Русия ще си набави селскостопанския внос от Бразилия и шапка на тояга!Историята учи-който се е захванал с руснаците добро не е видял!!!Сега Щатите на кой ще си пробутват гмо-тата?Усещам как потърпевш ще бъде ЕС отново.САЩ ще засилют натиска върху Европа да допусне селскостопанските им ***...Нищо добро не чака Европа...
186
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
износа на сащ към русия е 0.2% от целия износ на сащ. та какви руски санкции,какви 5 лева. всъщност путин санкционира собственото си население
185
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колкото и да злобее джуджето, Европа и сащ ще бъдат единни. русия ще стане китайска провинция
184
5
 
36
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Руската ядрена подвоцница която цял месец стоя в мексиканския залив незасечена, и се разсекрети на заминаване. Вярвам е увеличила доставките на памперси за пентагона.
183
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа е изправена пред огромна заплаха. Случаят "Ебола" не се появи случайно. Европейците имат два пътя- или да играят по американската *** без Ебола или да защитават собствените си интереси с Ебола. Кои са лошите, нека всеки мислещ и интелигентен човек си направи изводите
182
2
 
8
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Кеф кеф кеф