Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря

Руски издания за "хуманитарна катастрофа" в Източна Украйна
Обновена: 12 авг 2014 09:53 | 12 авг 2014 09:53, Елка Василева
62
Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря
Снимка: Reuters

Кремъл и руското министерство на извънредните ситуации бързат да помогнат на Донбас, пише в заглавие "РБК дейли". Вестникът помества подробности за руската хуманитарна помощ, изпратена в Югоизточна Украйна, както съобщи вчера външният министър Сергей Лавров.

Конвоят, пътуващ под егидата на Международния комитет на Червения кръст, вече пристига в южната Ростовска област на Русия, информира изданието.

Колоната се състои от близо 280 товарни автомобила с общо 2000 тона хуманитарна помощ - 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чувала и 69 електростанции с различна мощност, предаде по-рано ИТАР-ТАСС.

Най-голяма нужда от помощи има Луганск - център на една от сепаратистките "народни републики" в Източна Украйна, посочва Александър Ферберт, шеф на земляческа фондация в региона. "Там няма ток, значи не работи и всичката техника, няма вода и е тъмно. Луганск живее в това положение над две седмици, животът в града е замрял, истинска хуманитарна катастрофа", казва той. В Донецк - друг отцепнически център, също има повреди, "но катастрофа няма", добавя Ферберт.

Още по темата

Русия изпраща хуманитарния конвой заради стремежа на президента Владимир Путин да подпомогне поне малко сепаратистите, твърди киевският аналитик Олег Соскин. Той е убеден, че хуманитарната помощ е предназначена тъкмо за проруските отцепници.

Путин "не може открито да вземе страната на проруските въоръжени бойци - те нали се снабдяват с руски оръжия, - затова организира по този начин снабдяването им занапред", смята експертът. Той не изключва и провокации - ако конвоят бъде обстрелян, Москва ще може да използва това като повод за пълномащабна война както в случая с Южна Осетия през 2008 г.

Руският политолог Константин Затулин подозира провокация, идеща отдругаде: Киев може да поиска конвоят да бъде придружен от украински военни и така да провали доставката на товара, за да представи сепаратистите в неизгодна светлина. Те надали ще допуснат въоръжен противник на своя територия, мисията ще бъде провалена, а Киев ще получи възможност да ги обвини, че загърбват интересите на мирното население.

Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Москва подготвя по-специално правителствено постановление, с което да бъдат затворени пунктовете за временно настаняване и бежанците от Украйна да бъдат разпределени из различни краища на федерацията.

Федералната миграционна служба планира според вестника до есента да затвори бежанските лагери в Крим, Севастопол, Москва, Санкт Петербург и в 7 области на Русия. Неофициално било обяснено, че наближава новата учебна година, а преселниците трябва да бъдат настанени в помещения, годни за живот през есенно-зимния сезон.

Според шефа на агенцията Константин Ромодановски в Русия има днес общо към 500 000 преселници по принуда. Всички те са настанени или в апартаменти на доброволци, или в детски летни лагери и палаткови градчета, пояснява изданието.

На Русия няма да й стигнат ресурсите да настани бежанците в постоянни пунктове, коментира Георгий Фьодоров от координационния щаб за подпомагане на Украйна към Обществената палата на Русия.

Временните пунктове за настаняване, при това през есента и зимата, безспорно не са най-доброто място за живеене. По всичко личи обаче, че бежанците ще се множат ден след ден, предупреждава той и приканва за повече ред в дейността на миграционната служба.

"Принудителното всъщност разселване на бежанците" може да увеличи социалното напрежение, изтъква правозащитничката Светлана Ганушкина. "Има случаи администрацията да урежда едни бежанци с добри работни места и жилища, ощетявайки местните хора, друг път обратното - не дават на хората да работят и ги пращат в друг регион, макар че са си намерили и жилище, и работодател", разказва тя пред "Комерсант".

"Независимая газета" също цитира данни на Георгий Фьодоров от Обществената палата, според които общият брой на преселниците по принуда от Украйна в Русия е достигнал един милион души. Ако пък украинската армия започне "пълномащабен щурм" на сепаратистки Донецк и Луганск, за няколко седмици в Русия може да се прехвърлят още един милион бежанци.

Според автора на коментар във вестника "украинските власти създават условия за поява на хуманитарна катастрофа" в т.нар. Донецка и Луганска народна република, "за да им отнемат подкрепата на мирното население".

Заради масираните обстрели в рамките на киевската антитерористична операция обаче "в размирните региони може в близко бъдеще да не остане никакво мирно население. Това вече, както и да го усукваш, се нарича геноцид", твърди руският коментатор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
28
 
5
 
! Отговори
88 преди 9 години
Скоро Русия ще бъде като втори Виетнам.Ще трябва да наблегнат на кучешко с ориз...ха..ха
36
28
 
7
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
*** КОЛКО ЛИ ОРЪЖИЕ ЩЕ ВКАРА В УКРАЙНА ЧРЕЗ ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ.
35
5
 
24
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Пиши, и кой американски ***, във средния запад, не живее във дървена барака на бунгало:))))))))))))))))))))))))))
34
25
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Nox На самоопределение имат право. Нямат право на сепаратизъм. Да развалят държавата и да присъединят територии към друга държава, това никой не може да им го позволи. Такова нещо води само до гражданска война и мераклиите за "самоопределение" се изнасят на палатки, впоследствие може и на фургони и бунгала. Но със сигурност къщите с дворчета вече стават много далечно бъдеще.
33
30
 
7
 
! Отговори
лилиПутин преди 9 години
Сепаратистите да бъдат така добри да се сепарират на руска територия или руснаците затова струпаха бойна техника по границата с Украйна, че пиле да не прехвръкне. Майка им жална на руснаците, самите те нямат какво да ядат, а сега ще се сдобият с бежанци, които излъгаха. САЩ и ЕС ще се солидаризират с хуманитарните помощи, а така няма да допуснат вноса на оръжие между картофите. Путин е толко паникьосан от глупостите, които направи, че затъва с всяка следваща стъпка. Руснаците скоро ще го свалят.
32
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В света има повтарящи се модели. Подобно на умиращия човек, една умираща власт или държава е организъм минаващ през същите стадии. Русия на Путин вече е във втория стадий. 1. Отрицание; 2. Гняв или агресия; 3. Пазарене (това ще дойде след 3-4 месеца зимата и ще пазарят ембаргото и санкциите); 4. Депресия (когато обикновените руснаци ги връхлети загубата); 5. Приемане (ще се примирят със загубата на величието, някои територии и привилегии). Държавата е тромав организъм и ще отнеме 1-2г тоя процес
31
5
 
22
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Сепаратистите да бъдат така добри да се сепарират на руска територия"Добре, тогава последно имат ли хората право на самоопределение, или не?Или ще караме на принципа "Ако на Америка им изнася -- имат, ако ли не -- нямат!"?Що за Косово да може, а за Новорусип -- не?
30
6
 
23
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Нямали какво да ядат Руснаците, отпуска съм във България и казана до вкъщи го преровиха 10 клошара които наистина нямат какво да ядат, просташката държава, която произведе милиардери, и се загрижили за Русия. Където дядовците и бабите са подложени на това да мислят какво ще ям утре. Всичката мафия на въжето.
29
2
 
36
 
! Отговори
me преди 9 години
Горките бежанци. Едва ли някой тук може да си представи, какво значи да имаш дом, семейство и живот и заради някакъв изкуствен и безумен конфликт, да трябва да напуснеш всичко което си имал и бил, само с няколко вещи в колата и да живееш месеци на палатка с още няколко хиляди нещастници като теб. Това е чудовищно. Пак чест им прави на руснаците, че им помагат поне малко, но тези хора имат нужда от дом, не могат да живеят на -30 на палатка. А те вече нямат и домово в Украйна, заради обстрела.
28
13
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Пиленсе, а ако не спази подписания договор за гарантиране на териториалната цялост? Или ти смяташ окупирането на Крим за братски поздрав?
27
17
 
8
 
! Отговори
Хуманист преди 9 години
От медиите на Русия разбирам, че опълченците са добри, отзивчиви, готови за саможертва за щастието на руснаците в Украйна....гадовете и фашистите са украинците.....Добре де....Защо тогава хуманистите не спрат "борбата" и да предпазят местното население от варварите украинци......
26
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сигнали подавани от Русия водят недвусмислено до заключението, че пролетта ще започнат размирици там и ще се навлезе в същинската фаза на народното недоволство и революционен порив. Сегашните циркове на Путин имат за цел единствено да му откупят време във властта, но той категорично предприе действия, които каскадно ще доведат до падането на тоталитарния режим в Русия. Европа, Китай, Турция и всички съседни страни на Русия трябва да се готвят за огромна хуманитарна и бежанска криза.
25
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Nox на никого не е забранявано да говори на руски. Самите украинци повечето говорят и двата езика, има и такива дето си говорят руски и не искат да са под ***.
24
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сепаратистите да бъдат така добри да се сепарират на руска територия или руснаците затова струпаха бойна техника по границата с Украйна, че пиле да не прехвръкне. Майка им жална на руснаците, самите те нямат какво да ядат, а сега ще се сдобият с бежанци, които излъгаха. САЩ и ЕС ще се солидаризират с хуманитарните помощи, а така няма да допуснат вноса на оръжие между картофите. Путин е толко паникьосан от глупостите, които направи, че затъва с всяка следваща стъпка. Руснаците скоро ще го свалят.
23
12
 
9
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Тоя път на краварите всичко ще им стане ясно. Естественият съюзник на Русланд няма да е пас.
22
12
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Не разбрах дали в конвоя е имало камиони с хуманитарни оръжия и боеприпаси.
21
9
 
32
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Русия забърка кашата"Че Русия ли стреля със снайпери по Майдана само и само да наложи с преврат правителството на Яценюк?!Русия ли забрани на етническите руснаци да говорят руски?Русия ли ги избива сега?! Русия ли е зад геноцида?Абе как така си живеете с такива промити мозъци, в които сичко е на обратно? Не ми казвайте, нека позная: и сексуалността ви е на обратно...
20
37
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нищо по-нормално - Русия забърка кашата, сега поне да помогне с някой чувал лук. Надявам се съдът на ООН да ги осъди да си платят щетите, които нанесоха на Украйна.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 милион , са се преселили от Украйна в Русия !Ако боевете не спрат , очакват се още 1 мил.Точно както казаха жителите на тези градове. Ние казваме на чуждите репортери, но те изопачават думите ни .Ще ни изтрепят и прогонят от нашата земя. Американците ще дойдат тук за шистов газ и ще стане пустиня. А ние може да си се издържаме ( без Киев и без Ръсия , за какво сме им на Русия ).
18
5
 
34
 
! Отговори
идеята преди 9 години
Идеята е Донбас да се изчисти напълно от русксоговорящи украинци,или чрез изселване,или чрез бомбардировки.Колкото повече жертви,толкова по добре.На мястото на жертвите идват украинци и се захващат с Крим,а след това с ...Русия.Явно се дърпа дявола за опашката за нова световна война и евентуално край на света.Дано Путин успее да спаси света от унищожение.