Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря

Руски издания за "хуманитарна катастрофа" в Източна Украйна
Обновена: 12 авг 2014 09:53 | 12 авг 2014 09:53, Елка Василева
62
Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря
Снимка: Reuters

Кремъл и руското министерство на извънредните ситуации бързат да помогнат на Донбас, пише в заглавие "РБК дейли". Вестникът помества подробности за руската хуманитарна помощ, изпратена в Югоизточна Украйна, както съобщи вчера външният министър Сергей Лавров.

Конвоят, пътуващ под егидата на Международния комитет на Червения кръст, вече пристига в южната Ростовска област на Русия, информира изданието.

Колоната се състои от близо 280 товарни автомобила с общо 2000 тона хуманитарна помощ - 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чувала и 69 електростанции с различна мощност, предаде по-рано ИТАР-ТАСС.

Най-голяма нужда от помощи има Луганск - център на една от сепаратистките "народни републики" в Източна Украйна, посочва Александър Ферберт, шеф на земляческа фондация в региона. "Там няма ток, значи не работи и всичката техника, няма вода и е тъмно. Луганск живее в това положение над две седмици, животът в града е замрял, истинска хуманитарна катастрофа", казва той. В Донецк - друг отцепнически център, също има повреди, "но катастрофа няма", добавя Ферберт.

Още по темата

Русия изпраща хуманитарния конвой заради стремежа на президента Владимир Путин да подпомогне поне малко сепаратистите, твърди киевският аналитик Олег Соскин. Той е убеден, че хуманитарната помощ е предназначена тъкмо за проруските отцепници.

Путин "не може открито да вземе страната на проруските въоръжени бойци - те нали се снабдяват с руски оръжия, - затова организира по този начин снабдяването им занапред", смята експертът. Той не изключва и провокации - ако конвоят бъде обстрелян, Москва ще може да използва това като повод за пълномащабна война както в случая с Южна Осетия през 2008 г.

Руският политолог Константин Затулин подозира провокация, идеща отдругаде: Киев може да поиска конвоят да бъде придружен от украински военни и така да провали доставката на товара, за да представи сепаратистите в неизгодна светлина. Те надали ще допуснат въоръжен противник на своя територия, мисията ще бъде провалена, а Киев ще получи възможност да ги обвини, че загърбват интересите на мирното население.

Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Москва подготвя по-специално правителствено постановление, с което да бъдат затворени пунктовете за временно настаняване и бежанците от Украйна да бъдат разпределени из различни краища на федерацията.

Федералната миграционна служба планира според вестника до есента да затвори бежанските лагери в Крим, Севастопол, Москва, Санкт Петербург и в 7 области на Русия. Неофициално било обяснено, че наближава новата учебна година, а преселниците трябва да бъдат настанени в помещения, годни за живот през есенно-зимния сезон.

Според шефа на агенцията Константин Ромодановски в Русия има днес общо към 500 000 преселници по принуда. Всички те са настанени или в апартаменти на доброволци, или в детски летни лагери и палаткови градчета, пояснява изданието.

На Русия няма да й стигнат ресурсите да настани бежанците в постоянни пунктове, коментира Георгий Фьодоров от координационния щаб за подпомагане на Украйна към Обществената палата на Русия.

Временните пунктове за настаняване, при това през есента и зимата, безспорно не са най-доброто място за живеене. По всичко личи обаче, че бежанците ще се множат ден след ден, предупреждава той и приканва за повече ред в дейността на миграционната служба.

"Принудителното всъщност разселване на бежанците" може да увеличи социалното напрежение, изтъква правозащитничката Светлана Ганушкина. "Има случаи администрацията да урежда едни бежанци с добри работни места и жилища, ощетявайки местните хора, друг път обратното - не дават на хората да работят и ги пращат в друг регион, макар че са си намерили и жилище, и работодател", разказва тя пред "Комерсант".

"Независимая газета" също цитира данни на Георгий Фьодоров от Обществената палата, според които общият брой на преселниците по принуда от Украйна в Русия е достигнал един милион души. Ако пък украинската армия започне "пълномащабен щурм" на сепаратистки Донецк и Луганск, за няколко седмици в Русия може да се прехвърлят още един милион бежанци.

Според автора на коментар във вестника "украинските власти създават условия за поява на хуманитарна катастрофа" в т.нар. Донецка и Луганска народна република, "за да им отнемат подкрепата на мирното население".

Заради масираните обстрели в рамките на киевската антитерористична операция обаче "в размирните региони може в близко бъдеще да не остане никакво мирно население. Това вече, както и да го усукваш, се нарича геноцид", твърди руският коментатор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
3
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Евала, голям кеф, християните се трепат, правата вяра идва, един е Аллах и Мохамед е негов пророк.
56
1
 
3
 
! Отговори
чичо Пичо преди 9 години
До прорускаАма моме, твоята агресивна пропаганда с подобни определения може и да става за широките маси в Русия, но за българите тя звучи нелепо. Не ни подценявай, понимайш?
55
4
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
На който не му харесва в Украйна! ...... Чамадан, гара Москва!
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, украинците имат право на самоопределяне като украинци. Нямат право на сепаратизъм от Русия.
53
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Как може изобщо да препечатвате такива шизофренични глупости? Украинските фашисти избиват жителите и унищожават Донецк, Луганск и околните градове съвсем целенасочено, а се загрижили, че помощта от Русия нямало да бъде за гражданите, а за "отцепниците".И защо "хуманитарна катастрофа" е в кавички, драги подобия на журналисти? Липсата на ток, вода, 90% неработещи магазини и аптеки, бомбардировките по жилищни сгради, болници и училища какво е?!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен. К твоему сведению: все без исключения "бежанци" - граждане Украины. А тебе понравилось бы (ще те харесва ли), когда свои же в тебя стреляют, сметают с лица земли целые города и деревни и держат их в блокаде (как в Ленинграде). Не хотелось бы, чтобы ты оказался на месте этих беженцев. Как бы тогда запел?
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 52... неграмотен си... даже не си разбрал що е то "бежанец"... И според теб на бежанците ако им харесва как собствената им армия бомбардира къщите, да останат...
50
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви украйнски бежанци,нали са руснаци да си заминават в родната Русия.Който не му харесва да живее в Украйна е свободен да си ходи.
49
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Готов съм да проявя разбиране, ако икономическия интерес на тея, които венцеславят Путин е да пишат хвалебствия за него по форумите. Разбирам и другото (което е далеч по-очевидно), че това са традиционно слабоинтелигентни хора, които пишат неграмотно, нелепо, но от душа. Ако изобщо има зрял и критично мислещ човек, който все още чете коментарите искам да го успокоя - това е извадка само на специфична група хора, която статистически присъства в обществото и е извън обхвата на здравната система.
48
1
 
3
 
! Отговори
кобра преди 9 години
До 88: по скоро ти ще си този с кучешкото с ориза, а те ще ти се смеят ха-ха.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде доведоха се,доведоха ги,под ръководството на мъдреците на световното еврейство от религията на вудо,която няма нищо общо с Библията освен че в пасажи от нея е описана като брадат зъбел,който искал да отмъкне Сивчо,затуй и винаги са приглеждали деца и са им пиели кръвта,а нашти ***,таквиз ни били императорите,ги приселвали по нашите земи от място на място сякаш са имали уговорка,че са добри счетоводители-домейни,ама тия са добри крадци и тръгнало робството и регионалния строй се срутил.
46
1
 
9
 
! Отговори
чета преди 9 години
ЧЕТА и се чудя: каи са тези преводи, какви са тези пропаганди - за какви читатели?
45
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товарищ Путин, Какво още чакаш приятелю, та не си смачкал вече фашизоидните киевски ***. Давно пора отпиздить их как надо.
44
3
 
10
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Свалят го, Путин чакай още малко 83 %.
43
7
 
23
 
! Отговори
Башьр ал Асад преди 9 години
Смачкай плъховете,приятелю Путин !!!
42
9
 
25
 
! Отговори
проруска преди 9 години
до 43Пълно е с невежи в България!!! Ти си един/а от тях!!! Какво знаеш за това което става в Източна Украйна? Ей такива са прозападните и проамерикански ***. Жив пример.
41
24
 
11
 
! Отговори
до проруска преди 9 години
От съветското посолство ли ти диктуват тея глупости? И какво викаш... разпъват деца на кръст? Много римски похвати имат тея фашисти. Разбрали са, че идва божия наместник на земята и са му приготвили разпятие, за да не стане цар на хората. Глупоста ти и непревилната употреба на езика тоя път се вписаха чудесно с това "за СЕТЕН път". На български това означава "за ПОСЛЕДЕН път", не знам на руски как ви звучи. Путин е типичния диктатор, ще затрие сума народ, само да не го свалят от власт.
40
2
 
19
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Шоп до NoxНа самоопределение имат право.Нямат право на сепаратизъм."*** аз така винаги мога да наричам самоопределението на едни сепаратизъм, а на други опълченците мога да ги наричам терористи според зависи как ми изнася на мене. Това е "the american way of double standards"."Да развалят държавата и да присъединят територии към друга държава, това никой не може да им го позволи."Значи сега ще се правиш, че си проспал прецедента с Косово, така ли?Пиши Косово - Уикипедиа и чети!
39
9
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Руските, ще защитят народа си. Мутри долу, само фашистите мислят за обикновенните хора.
38
9
 
39
 
! Отговори
проруска преди 9 години
За сетен път Путин доказва, че е голям държавник. Нима света не видя на какви зверства подлагат етническите руснаци в Източна Украйна? Убиват, горят, изнасилват, разпъват деца на кръст и какви ли не чудовищни изстъпления. Сриват цели градове из основи, без причина... Ей това са киевските политици - УБИЙЦИ. Чудя се що за издънка трябва да си за да подкрепяш хунтата? Няма такава държа. Източна Украйна ще бъде в РФ. Порощенко трябва да бъде съден, заедно с Обама. И Запада си прави пас.