Лекарство срещу ебола поражда етични дилеми

И Гвинея обяви извънредно положение заради епидемията от ебола
Обновена: 14 авг 2014 09:53 | 14 авг 2014 09:45, Елка Василева
49
Лекарство срещу ебола поражда етични дилеми
Снимка: Reuters

В Либерия със самолет от САЩ пристигна пратка от експерименталното лекарство срещу ебола – ZMapp. То ще бъде използвано за лечение на двама либерийски лекари, заразили се с болестта, докато лекували пациенти, включително свой колега, който е починал. То бе донесено лично от външния министър на страната.

Световната здравна организация съобщи, че от това лекарство засега са произведени 10-12 дози и това поставя трудни етични въпроси - кой да има предимство при използването му, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Двамата либерийски доктори ще са първите африканци, които ще го получат. Досега то бе дадено на испански свещеник, който по-късно почина, и на двама американски хуманитарни работници, за които се твърди, че са показали признаци на подобряване. Освен това здравните власти се тревожат, че използването на това лекарство, чието въздействие още не е доказано, може да ги изложи на опасност да бъдат обвинени, че използват хора като опитни мишки.

Това лекарство не е панацея за проблема. То носи риск за пациента, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването на Либерия Толбърт Нийсуа.

Базираната в Калифорния компания, произвеждаща експерименталното лекарство, съобщи, че запасите й вече са изчерпани и че за производството дори на съвсем малко ново количество ще са необходими месеци. Медикаментът не е бил изпробван върху хора и не е ясно дали е ефикасен или може да навреди, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на Гвинея Алфа Конде обяви извънредно положение заради епидемията от ебола, съобщи междувременно Франс прес. Миналата седмица аналогично решение взеха Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Заради епидемията от хеморагична треска Гвинея Бисау затвори границата си с Гвинея.

Световната здравна организация съобщи вчера, че за два дни - неделя и понеделник - са регистрирани 56 нови смъртни случая и 128 нови случая на заразяване с вируса на ебола в Западна Африка. Сегашната епидемия е взела 1069 жертви, а 1975 души са случаите на заразени - потвърдени или предполагаеми, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Базираната в Калифорния компания, произвеждаща експерименталното лекарство, съобщи, че запасите й вече са изчерпани и че за производството дори на съвсем малко ново количество ще са необходими месеци"Хамерикото си пусна Ебола в Африка за да си имат пациенти и сега си пробват експерименталните лекарства. Хуманисти нема що.
18
1
 
12
 
! Отговори
Liophy преди 9 години
Важно е да се уточни, че умрелият испански свещеник е бил на крепката възраст от 75 години. Така че лекарството вероятно не е виновно. Що се отнася до "опитните мишки" - ако изборът ти е смърт в адска агония или експеримент, е... аз не бих избрал смъртта.
17
9
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ВИНАГИ СЛЕДЕТЕ КОЙ ПЪРВИ НОСИ ВАКСИНАТА!!!! ТАКА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ И КОЙ ЗАРАЗЯВА :D
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много филми гледате!Условията на живот в тези страни е далеч и от най-лошите ни представи, за какви лекарства въобще може да става дума!
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме радват някой хора с техните конспирации, че вируса е на ЦРУ тем подобни :) Ебола е на хиляди години бе шматки защо преди да ръстие глупости не вземете да се запознаете с материята поне да изглеждате горе долу сериозно ?
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарство има само в лабораториите на ЦРУ, но е тайна и се пази за добра печалба.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теорията на конспирацията е ясна, но ако някой е бил в Африка, ще му стане ясно че това е един друг свят, много по-различен от нашия. Няма закони, няма сигурност, а и природата е срещу теб. Не случайно един човек преди време ги нарече под-човеци.
12
3
 
5
 
! Отговори
Dan преди 9 години
А проблема с мутацията и устойчивост на на вируса на заден план ли остава?Защото експерименталното лекарство ако не е достатъчно силно за да го ликвидира,може само да го направи по-устойчив този вирус и тогава става още по-сложно и трудно за лечение!А ,че има вероятност да е пуснат нарочно да се развива , винаги ще има ,но сред първите жертви беше професор които се занимава именно с борбата с вируса, а и други лекари имаше заразени та се съмнявам този път да е нарочно,ама знае ли човек!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Развива се много по-бързо и много по-смъртоносно от СПИН. Пренася се и от комари за разлика от СПИН.
10
4
 
23
 
! Отговори
тъй де преди 9 години
Шефът на лаборатория:- Честито на всички! Намерихме ново лекарство!Единият лаборант вдига ръка и пита:- Каква е следващата ни цел?- Да му намерим болест!
9
7
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Лъжат!!!Сами си ги заразяват сами си ги лекуват :DМа като се зарази някой ама малко по-важен от месните аборигени тогава лекарство има първо 10 бройки били много редки после ще се появят още 10 бройки и така :DВажното е аборигените да мрът а касичката на произвелите ваксината да се напълни!!!Така е било и така ще бъде!!!!!!--------------------ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА ЕДИН МНОГО ОПАСЕН МОМЕНТ А ТОЙ Е КОГАТО ВИРУСИТЕ МУТИРАТ И АКО НЯКОЙ МУТИРА В НЕЩО ПО-ВИСШО СТАВА ЛОШО ТОГАВА МНОГО!
8
5
 
20
 
! Отговори
! преди 9 години
Световният проблем /етичен и всякакъв/ е САЩ и световните монополи, държащи света в ръцете си изстисквайки го безмилостно до край в собствената си чаша.
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истинският етичен проблем е ,че Африка е континент , чийто народ е оставен на благоволението на Бога, докато ценните й суровини се измъкват алчно от корпорациите. И от време навреме същите световни кръвопийци огласяват шумно и лицемерно някакви кампании за помощи и спасяване на гладуващи и умиращи там.
6
5
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Като не успяха със СПИН, ще се опитат сега с Ебола да попрочистят малко континента. Бас хващам, че лекарството и ваксината са създадени отдавна, още преди да мутират вируса. Изчакват удобен момент само...
5
7
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Ест. че нямат наличност. Нали трябва повече хора да се заразят. По-изгодно е да се излекуват 20 000 отколкото 2000. Отделно че бедните африкански страни не могат да плащат. Виж ако епидемията нвлезе в по богатите страни или се създаде истерия пари ще се намерят.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До знахарА през границата нелегално, имат ли термокамери? А граничарите рушвети взимат ли?.В Сърбия 7 емигранта от Африка са под наблюдение със съмнения за ебола. Сърбия, далече ли е?
3
10
 
30
 
! Отговори
Гринч преди 9 години
Нещо много съмнително има в цялата история покрай тая Ебола. Биологично оръжие, щам, който изведнъж избухна след години застой. И има-няма месец по-късно, хоп, експериментално лекарство, че и за етични проблеми говорят... да етични са и морални. Африка си остава до ден днешен тестови полигон.
2
7
 
23
 
! Отговори
мм преди 9 години
само накрая да не се получи като свинския грип и ваксините които се произведоха и закупиха.едва ли някога ще научим истината за този вирус, за това как и колко хора заразява и т.н. преди казаха че свински грип е смъртоносен, но в световен мащаб загинаха няколко стотин души. от обикновен грип умират стотици хиляди. да не се окажае че това е поредния медиен шум имащ за цел да се произведе лекарство и то да се продаде. едни хора ще спечелят милиони а други ще ги дадат от страх.
1
7
 
21
 
! Отговори
Eur0tica преди 9 години
Както нямат налични количества след месец два ще го доставят с кораби от това "лекарство".И всички ще им ръкопляскаме как добрите американци спасили човечеството от пореднтото зло....И хооопп след 5 години филм с мултимилионен бюджет с награда за оскари...