Лекарство срещу ебола поражда етични дилеми

И Гвинея обяви извънредно положение заради епидемията от ебола
Обновена: 14 авг 2014 09:53 | 14 авг 2014 09:45, Елка Василева
49
Лекарство срещу ебола поражда етични дилеми
Снимка: Reuters

В Либерия със самолет от САЩ пристигна пратка от експерименталното лекарство срещу ебола – ZMapp. То ще бъде използвано за лечение на двама либерийски лекари, заразили се с болестта, докато лекували пациенти, включително свой колега, който е починал. То бе донесено лично от външния министър на страната.

Световната здравна организация съобщи, че от това лекарство засега са произведени 10-12 дози и това поставя трудни етични въпроси - кой да има предимство при използването му, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Двамата либерийски доктори ще са първите африканци, които ще го получат. Досега то бе дадено на испански свещеник, който по-късно почина, и на двама американски хуманитарни работници, за които се твърди, че са показали признаци на подобряване. Освен това здравните власти се тревожат, че използването на това лекарство, чието въздействие още не е доказано, може да ги изложи на опасност да бъдат обвинени, че използват хора като опитни мишки.

Това лекарство не е панацея за проблема. То носи риск за пациента, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването на Либерия Толбърт Нийсуа.

Базираната в Калифорния компания, произвеждаща експерименталното лекарство, съобщи, че запасите й вече са изчерпани и че за производството дори на съвсем малко ново количество ще са необходими месеци. Медикаментът не е бил изпробван върху хора и не е ясно дали е ефикасен или може да навреди, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на Гвинея Алфа Конде обяви извънредно положение заради епидемията от ебола, съобщи междувременно Франс прес. Миналата седмица аналогично решение взеха Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Заради епидемията от хеморагична треска Гвинея Бисау затвори границата си с Гвинея.

Световната здравна организация съобщи вчера, че за два дни - неделя и понеделник - са регистрирани 56 нови смъртни случая и 128 нови случая на заразяване с вируса на ебола в Западна Африка. Сегашната епидемия е взела 1069 жертви, а 1975 души са случаите на заразени - потвърдени или предполагаеми, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Tyranozavyr преди 9 години
За простите партийни драскачи умора няма. Те не са виновни, че са *** и заблудени. Сценариичето, което е подготвено го има в няколко холивудски продукции. Епидемията се остава на самотек да се развие добре и после ядрени удари по заразените зони.А тъпите овце викат "брааавооо" ликвидираме епидемията. Каква манипулацийка само. Да им завидиш на пилешките мозъци, *** те толкова си могат. А еболата се лекува елементарно със сребърни наночастици в разтвор. Какъв парадокс за слепите овчици нали.
38
0
 
1
 
! Отговори
Bkd преди 9 години
До Анонимен 14"Няма закони, няма сигурност, а и природата е срещу теб." :D То като в България :D
37
0
 
0
 
! Отговори
Bkd преди 9 години
Че то почти като в България както го описа :D
36
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
а гредата в собственото си око не забелязват... Цитат от Библията.
35
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Когато не стои в началото на изречението, "ебола", както и останалите болести на български език се пишат с малка буква. Така съм го учил в училище преди 55 години, тогава имахме отлични учители, които имаха високи изисквания. Преди 4 часа в друга публикация на г-жа Василева думата бе написана с главна буква. Тя намери морални сили в себе си да поправи неволната си грешка, за което й благодаря. Всеки може да допусне грешка, но в този сайт върлуват хулигани, които виждат сламката в окото на другия
34
2
 
7
 
! Отговори
Бг.Шоу преди 9 години
В Слънчев бряг по хотелите работят африканци чернокожи -аниматори,по университетите също някой проверява ли ги за зарази или и тях с ракия ги третираме ?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване."
32
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
vijdam kakvo e !
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай СтоянКъде е туи лекраство бол бе :) я изкарай папките с свръх секретната информация :))))
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НякойВирусите имат свойството да мутират при променяща се обстановка, това не значи, че е модифициран... той и грипа мутира всяка година вече... на вас конспираторите наистина реалноста ви е много скучна нали :)
29
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Еболата си я има отдавна, НО това просто е генетично подобрен щам... От кого си изберете вие, защо също можете сами да се чудите.
28
7
 
4
 
! Отговори
бай Стоян преди 9 години
До Анонимен 23не е баш така, лекарство има, при това бол.но много станахме и излишните ще си ходят, не само америка но и русия и вест европа го правят.
27
9
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
САМО ВОЛЕН И ПУТИН ИМАТ СИЛАТА ДА СТЪПЧАТ ЕБОЛА И ДА СПРАТ ИЗБИВАНЕТО НА ХРИСТИЯНИ!!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ебола не се пренася при допир или по въздуха и е лесно да се изолират заразените за това и епидемиите обикновенно стихват много бързо.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 30Причината да няма ваксина е, че не е силно разпространена. Обикновено ебола се появява в малки села в Афика (межуд ругото животните могат да са преносители), и компаниите които разработват лекарствата реално нямат интерес от цялата работа.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ебола е на хиляди години и единствената причина да няма висока смъртност сред населението е начина и на предаване. Ебола не е била открита 76-а варге а е тогава за първи път учените успяват да изолират вируса и да получат лабораторна проба. Много моля не говорете глупости, прочетете малко за какво реално става дума преди да намесвате илюминати, масони и извънземни защото е смешно...
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 28Искам да кажа, че когато за първи път учните успяха да изолират вируса ебола в Судан през 76-а, Руснаците също получиха от този щам и дори имат два смъртни случая в лабораторията си понеже са нямали идея с какво си имат работа. Това не е конспирация, а истинска история която може всеки да провери.
22
1
 
10
 
! Отговори
До varg преди 9 години
Ебола се смята за един причинителите на Чумата в Атина преди 450г. пр.хр.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 23Аве защо хора като вас имат достъп до интернет??? Това да не е първия случай на ебола, и русанците го имаха през 70-те и за малко да го изтърват.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargВарге по принцип знам, че паталогичен случай не мисля, че бъркаш това кога е открит с това какво има в ДНК-ато си...