Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква

По-добре ли е да се „простреляш в крака“, отколкото да те „застрелят в главата“
Обновена: 16 авг 2014 07:57 | 15 авг 2014 21:33,
440
Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква
Снимка: Reuters

Въпреки острата антируска реторика от някои западноевропейски политици по повод намесата на Москва в Украйна, забелязват се признаци, че обявената от Русия забрана за внос на почти всички хранителни стоки от ЕС подкопава решимостта на Евросъюза да се изправи срещу най-големия си доставчик на горива, предаде Ройтерс.

В много столици от ЕС се опасяват, че задълбочаващата се търговска война с Русия може да попари надеждите за икономическо възстановяване след тежката криза. Публикувани вчера данни сочат, че икономическият ръст в 18-членната еврозона се е забавил почти до нула през второто тримесечие на тази година, дори още преди ефектът от ответните руски мерки да се е почувствал.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, и призова да се преразгледа тази политика. Ден преди Орбан премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите, като ги нарече "безсмислени". Според него те застрашават икономическия ръст в 28-членния ЕС. Двете съседни страни имат силни икономически и енергийни връзки с Русия и са критикували санкциите на ЕС и преди.

Още по темата
"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Литовският външен министър Линас Линкевичус, пристигайки за срещата на външните министри от ЕС в Брюксел, отвърна на хапливата забележка на Орбан, че е по-добре да се простреляш в крака, отколкото да се оставиш да те застрелят в главата. Така той даде израз на страховете в бившите съветски републики от руската настъпателност.

Шведският външен министър Карл Билд отрече, че руската забрана за внос на храни е разкрила противоречия вътре в ЕС. Според него руските контрамерки ще имат само маргинален ефект върху ЕС, но ще засегнат по-дълбоко новата руска средна класа.

ЕС винаги е бил разделен на различни лагери  по въпроса за санкциите. Страни като Великобритания, Франция, Полша, Швеция и балтийските републики са в лагера на "ястребите", докато страни като Гърция, България и Австрия са по-скептични.

Ройтерс забелязва признаци в този момент, че ЕС протяга маслинена клонка на руския президент Владимир Путин.

Европейската комисия съобщи късно снощи, че Путин, украинският президент Петро Порошенко и шефът на комисията Жозе Барозу са се съгласили да преговарят за разрешаване на руско-украинските спорове за цените на газта и за търговията. Финландският президент Саули Ниинистьо каза на Путин в Сочи днес, че санкциите, наложени и от двете страни, вредят на двустранните отношения и предложиха да се търсят начини за слагане на край на украинската криза.

Външните министри от ЕС не обсъждаха в Брюксел днес налагането на някакви нови санкции срещу Русия. Вместо това те се фокусираха върху ефекта от санкциите за икономиката на Евросъюза.

ЕС се готви също да започне дипломатическа кампания с цел да убеди страни като Бразилия и Египет, които могат да се изкушат да запълнят празнината, възникнала след руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС. Според служител на ЕС, цитиран от Ройтерс, въпросните страни трябва да се въздържат да играят неприятелски спрямо Евросъюза". 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още по темата: УкрайнаРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чака ни нова световна икономическа криза,тая ще е много по страшна от предишната която уж свърши,тоя път няма да фалират само банки и фирми а цели държави/ пожелавам успех на *** леики от брюксел , тоя път нагазиха здраво във калта да се изразя по меко казано
221
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, позицията се пропуква но санкциите остават :)
220
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Хем голо, хем голямо! Що е то? Отговор - ЕС. С една добавка - и тъпо, защото всеки греши, но само *** повтарят една и съща грешка!!! да се разпада час по-скоро дано.
219
1
 
23
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
И какво стана рекохме да да се оригнем в ЕС и се окъкахме. *** ни политиците ни.Сега ще им ядем говната.
218
0
 
30
 
! Отговори
тя преди 9 години
Тия в европейският парламент не могат ли да мислят със собствените си глави ,та трябва да се подчиняват на някакви янки?
217
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 те разлики в позицията на словаци и унгарци сравнена с тази на нашите мухльовци е видима нали?
216
0
 
31
 
! Отговори
тя преди 9 години
Безсмислени и вредни санкции носещи загуба за ЕС.
215
1
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
САЩ насадиха Европа на пачи яйца!ЕС не могат да мръднат!Ще гледат как се скапват икономиките им и ще се чудят какво стана.Сега пък щели да агитират и другите страни да ги подкрепят,ама питат ли дали искат?Тая криза е златен шанс за много страни да дръпнат!Е,може пък САЩ чрез насилие и заплахи да ги принудят,може и да не стане,ще видим!Във всеки случай на Китай и Индия не могат да повлияят!
214
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати европейците,с по три висши образования и допълнителни умения и толкова езици пък се оставили на разни крадливи тарикати с африкански трети клас да ги вързват на фльонга,пълна скръб
213
3
 
47
 
! Отговори
123 преди 9 години
Смешно е да убеждаваш други страни да се откажат от пазар като руския. На който му идват такива идеи, не е за този пост. Това са некадърни ***, които превръщат пазарната икономика в гадна политика. Ние защо мълчим, или сме по- добре от унгарците и чехите? Русия е в пълното си право да налага също санкции и те само ще я накарат да се обърне към своите производители и да си засили икономиката. Така че ЕС вместо да изпише вежди ще си извади очите, както си казва в поговорката.
212
54
 
12
 
! Отговори
истината преди 9 години
Россия /СССР е страната водила най-много завоевателни войни през 20ти век.Няма съсед , на който да не са отнели територии.Вземете една карта започнете от Финландия , карайте надолу през Прибалтика, Полша ,Молдова ,Азия и ще стигнете до Япония...Нямат съсед от който да не са откраднали земя !Исторически россия е най-големия крадец на земи.
211
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Путин ! Велик е !
210
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се опитат и на Китай и Иран да забранят да търгуват с Русия?! Смешници!
209
2
 
46
 
! Отговори
555 преди 9 години
Лошото е че слушаме тези КУХИ ГЛАВИ!!!
208
0
 
27
 
! Отговори
филоксера зеленкова преди 9 години
пъченето на политиците на великите сили от типа:-Вижте колко сме велики!няма да доведе до нищо добро
207
0
 
35
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
заека бягал след един слон и му викал-"спри бе страхливец,ще те скъсам от еване ако те пипна" . Слона се изкендзал върху заека докато търчал,и заека си помислил че слона се е наакал от страх...
206
53
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Путин забрани вноса на хранителни продукти за сметка на увеличен внос на спиртни продукти. Да обрече на глад руският народ, явно Путин здраво се е наквасил.
205
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евро геьове,кой си призна че дава пари и оръжие на терористи?Кой научи Бин Ладен да кара самолет?Отговора винаги е един- САТАНИСТКА АМЕРИКА.Целта на сатанистите,които управляват Америка е да направят военен конфликт между християните.ТАКА КАКТО НАПРАВИХА С УКРАЙНА.
204
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко по малко почна да лъсва йезуитската същност на еврейско-гейския съюз .ЩE УБEЖДАВАМE ТРEТИ СТРАНИ ДА НE СИ ОТВАРЯТ ПАЗАРИТE И EКСПОРТА за Русия!!!!Без най голямото зло на Земята - САЩ и неговия пудел EС ,света щеше да е много по добър.
203
3
 
34
 
! Отговори
горете в ада сатанис преди 9 години
Тези,които подкрепят Америка и ЕС са езичници.Вие сте неосъзнати сатанисти.Ясно е че Америка се командва от пирамида.Символа е на тяхната банкнота.Пирамидата е геометрична фигура и в света на тайните масонски общества,тя е показателна за връзката между иерархията във властта и познанието за истината.Тоест,става дума за неравенство и прикритие на истината между самите членове на сектата.Пълна противоположност на учението,което Иисус учи.Ние сме равнопоставени и познанието е за всички.