Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква

По-добре ли е да се „простреляш в крака“, отколкото да те „застрелят в главата“
Обновена: 16 авг 2014 07:57 | 15 авг 2014 21:33,
440
Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква
Снимка: Reuters

Въпреки острата антируска реторика от някои западноевропейски политици по повод намесата на Москва в Украйна, забелязват се признаци, че обявената от Русия забрана за внос на почти всички хранителни стоки от ЕС подкопава решимостта на Евросъюза да се изправи срещу най-големия си доставчик на горива, предаде Ройтерс.

В много столици от ЕС се опасяват, че задълбочаващата се търговска война с Русия може да попари надеждите за икономическо възстановяване след тежката криза. Публикувани вчера данни сочат, че икономическият ръст в 18-членната еврозона се е забавил почти до нула през второто тримесечие на тази година, дори още преди ефектът от ответните руски мерки да се е почувствал.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, и призова да се преразгледа тази политика. Ден преди Орбан премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите, като ги нарече "безсмислени". Според него те застрашават икономическия ръст в 28-членния ЕС. Двете съседни страни имат силни икономически и енергийни връзки с Русия и са критикували санкциите на ЕС и преди.

Още по темата
"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Литовският външен министър Линас Линкевичус, пристигайки за срещата на външните министри от ЕС в Брюксел, отвърна на хапливата забележка на Орбан, че е по-добре да се простреляш в крака, отколкото да се оставиш да те застрелят в главата. Така той даде израз на страховете в бившите съветски републики от руската настъпателност.

Шведският външен министър Карл Билд отрече, че руската забрана за внос на храни е разкрила противоречия вътре в ЕС. Според него руските контрамерки ще имат само маргинален ефект върху ЕС, но ще засегнат по-дълбоко новата руска средна класа.

ЕС винаги е бил разделен на различни лагери  по въпроса за санкциите. Страни като Великобритания, Франция, Полша, Швеция и балтийските републики са в лагера на "ястребите", докато страни като Гърция, България и Австрия са по-скептични.

Ройтерс забелязва признаци в този момент, че ЕС протяга маслинена клонка на руския президент Владимир Путин.

Европейската комисия съобщи късно снощи, че Путин, украинският президент Петро Порошенко и шефът на комисията Жозе Барозу са се съгласили да преговарят за разрешаване на руско-украинските спорове за цените на газта и за търговията. Финландският президент Саули Ниинистьо каза на Путин в Сочи днес, че санкциите, наложени и от двете страни, вредят на двустранните отношения и предложиха да се търсят начини за слагане на край на украинската криза.

Външните министри от ЕС не обсъждаха в Брюксел днес налагането на някакви нови санкции срещу Русия. Вместо това те се фокусираха върху ефекта от санкциите за икономиката на Евросъюза.

ЕС се готви също да започне дипломатическа кампания с цел да убеди страни като Бразилия и Египет, които могат да се изкушат да запълнят празнината, възникнала след руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС. Според служител на ЕС, цитиран от Ройтерс, въпросните страни трябва да се въздържат да играят неприятелски спрямо Евросъюза". 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още по темата: УкрайнаРусияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩе си го премести Путин фара от другата страна на борда. Западните смешковци ще се стопят в мизерията си. Който с Русия се е заял, хубав край не е видял. Руснакът е патриот и заради Родината си пред него не съществуват никакви прегради.-----а бе той от много местене ,най-накрая взе че загуби...
181
1
 
40
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 9 години
До родолюбецРодолюбецо, от кога в речника на родолюбците влизат съжденията, че по-важни са интересите на ЕС иСАЩ от интересите на изстрадалия български народ! От кога интересите на България са след интересите на нашите господари! От кога българите трябва да подкрепят фактическата, интелектуалната, индустриалната, икономическата кражба на България от чуждите ни благодетели! Родолюбецо, защо никой от вас никога не каза "България над всичко", а винаги го обвързвате с това на кой господар да служим
180
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До родолюбец. Уж, родолюбец, а неграмотен...
179
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близо 17 трилиона долара е външния дълг на САЩ и е над 100% от БВП!!! Само към Китай дългът им е близо 2 трилиона долара! Руснаците държат към 130 млрд. долара от този дълг. Бразилия има към 256 млрд. БРИКС са основните конкуренти на щатската икономика и нали се сещаш защо се възползват от вдигането на тавана (избягването на фалита) от САЩ, като продължавт да отпускат. Просто се чака търпеливо момента, който не е мнго далече, да си ги поискат, както и да минат на друга валута за разплащане.
178
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще си го премести Путин фара от другата страна на борда. Западните смешковци ще се стопят в мизерията си. Който с Русия се е заял, хубав край не е видял. Руснакът е патриот и заради Родината си пред него не съществуват никакви прегради.
177
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимена в хамериката пък е точно обратното, там се доизковава на рашата ковчега
176
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може да се отрече,че комунистите са много твърди глави, но за твърдата глава работи и здрав чук. прекрасно осиране от руска страна , вече загубиха доверието на всички по света.
175
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
още една химера за комунизма замина...
174
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ това ще стане. Въпрос на време е. Китай и Русия полекичка коват ковчега на САЩ.
173
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧУДЯ СЕ НА ПУТИН КАКВО ЧАКА, ЧЕ НЕ НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ЕВРОПА, СПИРАЙКИ КРАНЧЕТО НА СЕВЕРЕН ПОТОК, НА САЩ- МИНАВАЙКИ КЪМ РУБЛА ИЛИ ЙОАН ВМЕСТО ПЕТРОДОЛАР, НЕ СИ ПОИСКА ДА СЕ ОСРЕБРИ ЧАСТТА ОТ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ, КОЯТО РУСИЯ Е ИЗКУПИЛА- 1/3 ОТ 16 ТРИЛИОНА СА СИ БАЯ ПАРИЧКИ ИЛИ АКТИВИ- ПОНЕ 10 ЩАТА. ЗАЩО ГИ БАВИ ?
172
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 години
Абе златни тия украинце бре, злато ли има, газ ли има, огпомви залежи на петрол ли има та ес толкова много ги иска?Ми да поканят и Русия за член на ес, хахахаха.
171
0
 
18
 
! Отговори
Ботушаров преди 9 години
Може-би стари ,изпокъсани военни обувки,каквито получи и Бг като помощ.Обувки,каквито българин не би обул на крака си,защото са толкова жалки и амортизирани,че и *** не би обул.Да ,но ние за тези страни сме аборигени,които се дивят пред скъсания и заразен *** от Запада,обидно е ,че в техните географски понятия ние сме със столица Букурещ и някъде на юг от Турция
170
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБСОЛЮТНО СТОПРОЦЕНТА СЕ ДОКАЗА ОТ ЕКСПЕРТИЗАТА, ЧЕ УКРАИНСЦИТЕ СА СВАЛИЛИ МАЛАЙЗИЙСКИЯ САМОЛЕТ, ЗАРАДИ КОЙТО РУСНАЦИТЕ СА НАКАЗАНИ С ТЕЗИ САНКЦИИ-НИКАКВА РЕАКЦИЯ ОТ ЕС, ЗАЩОТО ЕС Е ПОХИТЕН ОТ САЩ И Е НЕГОВА ИГРАЧКА. ЕС ЩЕ ПРЕДУПРЕДИ БРАЗИЛИЯ И ЕГИПЕТ ДА НЕ ТЪРГУВАТ С РУСИЯ????????????? ТИЯ ЗА КАКВИ СЕ ВЗИМАТ- ОТКОГА ТЕЗИ СТРАНИ СА В ЕС ИЛИ ЕВРОПА ПЛАШИ, ИМАЙКИ САЩ ЗАД ГЪРБА СИ- КРИСТАЛНО ЯСНО СЕ ВИЖДА- ДЕСНИЯТ ОРБАН Е РАЦИОНАЛИСТ И ЗАЩИТАВА УНГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, А НИЕ ПАК БЛЕЕМ НА АМЕРИКАНСКИ
169
3
 
31
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Като чичко Путин спре кранчето за седмица наесен... Тогава че видиме кой боб яде ли :D
168
11
 
3
 
! Отговори
Катон преди 9 години
До neoМи отиди в Русия, там бойкота е готов. Полети до Москва да искаш.
167
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
край на ссср-2, не може да се отрече че беше забавно...
166
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"експертите" от *** пак не разбраха какво стана :)
165
2
 
8
 
! Отговори
Agent007 преди 9 години
До ШпиончевБеларус и Казахстан са независими дьржави и никой не им нарежда какво да правят... Те не са част от УС империата и нейния протекторат Гейския сьюз за това могат самостоятелно да решават какво да правят за разлика от Бг.hahahahahhah
164
3
 
8
 
! Отговори
BRICS преди 9 години
Според служител на ЕС, цитиран от Ройтерс, въпросните страни трябва да се въздържат да играят неприятелски спрямо Евросъюза".*******************************************Става вьпрос за пари и то много пари. ЕС като загуби пазарите после нека се опитва да си ги вьзвьрне. Кой каквото сам си направи никой не може да му го направи. Тьпи ЕС‌ чиновници сега ще ви поизтьнеят вратлетата.
163
4
 
27
 
! Отговори
neo преди 9 години
*** еврогейска,сега ще натискате бразилия и египет. Долни чевечета. Ако имах възможност никога повече не бих купил един продукт произведен в насраните ви страни. Само Бг и това е. Защо не ги бойкотираме ние да видим какво ще стане а. Нека защитим родните производители. Колкото и малко да са.