Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква

По-добре ли е да се „простреляш в крака“, отколкото да те „застрелят в главата“
Обновена: 16 авг 2014 07:57 | 15 авг 2014 21:33,
440
Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква
Снимка: Reuters

Въпреки острата антируска реторика от някои западноевропейски политици по повод намесата на Москва в Украйна, забелязват се признаци, че обявената от Русия забрана за внос на почти всички хранителни стоки от ЕС подкопава решимостта на Евросъюза да се изправи срещу най-големия си доставчик на горива, предаде Ройтерс.

В много столици от ЕС се опасяват, че задълбочаващата се търговска война с Русия може да попари надеждите за икономическо възстановяване след тежката криза. Публикувани вчера данни сочат, че икономическият ръст в 18-членната еврозона се е забавил почти до нула през второто тримесечие на тази година, дори още преди ефектът от ответните руски мерки да се е почувствал.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че Европейският съюз сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, и призова да се преразгледа тази политика. Ден преди Орбан премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите, като ги нарече "безсмислени". Според него те застрашават икономическия ръст в 28-членния ЕС. Двете съседни страни имат силни икономически и енергийни връзки с Русия и са критикували санкциите на ЕС и преди.

Още по темата
"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Литовският външен министър Линас Линкевичус, пристигайки за срещата на външните министри от ЕС в Брюксел, отвърна на хапливата забележка на Орбан, че е по-добре да се простреляш в крака, отколкото да се оставиш да те застрелят в главата. Така той даде израз на страховете в бившите съветски републики от руската настъпателност.

Шведският външен министър Карл Билд отрече, че руската забрана за внос на храни е разкрила противоречия вътре в ЕС. Според него руските контрамерки ще имат само маргинален ефект върху ЕС, но ще засегнат по-дълбоко новата руска средна класа.

ЕС винаги е бил разделен на различни лагери  по въпроса за санкциите. Страни като Великобритания, Франция, Полша, Швеция и балтийските републики са в лагера на "ястребите", докато страни като Гърция, България и Австрия са по-скептични.

Ройтерс забелязва признаци в този момент, че ЕС протяга маслинена клонка на руския президент Владимир Путин.

Европейската комисия съобщи късно снощи, че Путин, украинският президент Петро Порошенко и шефът на комисията Жозе Барозу са се съгласили да преговарят за разрешаване на руско-украинските спорове за цените на газта и за търговията. Финландският президент Саули Ниинистьо каза на Путин в Сочи днес, че санкциите, наложени и от двете страни, вредят на двустранните отношения и предложиха да се търсят начини за слагане на край на украинската криза.

Външните министри от ЕС не обсъждаха в Брюксел днес налагането на някакви нови санкции срещу Русия. Вместо това те се фокусираха върху ефекта от санкциите за икономиката на Евросъюза.

ЕС се готви също да започне дипломатическа кампания с цел да убеди страни като Бразилия и Египет, които могат да се изкушат да запълнят празнината, възникнала след руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС. Според служител на ЕС, цитиран от Ройтерс, въпросните страни трябва да се въздържат да играят неприятелски спрямо Евросъюза". 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още по темата: украйнарусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
"...Ройтерс: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропуква..." Нима?:) Аз си мисля, че даже се затвърждава- последните новини го доказват - за справка - profit.bg/news/Evroparlamentut-iska-otmyana-na-konvertiruemostta-na-ruskata-rubla/nid-127369.html
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за атакистаАлоооо, левчо, изглежда не си ходил в казармата. Там първото, което се научава е да не гледаш в канчето на съседа. Каквато мръвка му се е паднала, за него си е! Защо производителите на зърно да не се возят в "Бентли"? Да не са си крали парите като кредитните милионери - Асен Агов, Иван Костов и др. - изкарали са ги с труд. Така е при капитализЪма. Нали това искахте - капитализъм та капитализъм! Сега като гледате в чуждото канче ви боли, ама това си е комунизъм.
240
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиМамин сладък, кой ще пише името на Владимир Владимирович ПУТИН с черни букви? Такива като тебе, скрити под полата на мама? Но в списъка на военно престъпниците името на Путин го няма, а Обама цъфти на пето място и египетски адвокати ще го съдят. Ха, честито!!! И си пий редовно хапчетата, че който говори за себе си в множествено число не нормален.
239
1
 
6
 
! Отговори
Българин от ЕС преди 9 години
Ес сам си навреди.....еми като се поддава на провокации от САЩ и безропотно изпълнява нарежданията на Обамчо. Ей, политици от ЕС, ако искате да има евро спрете да се влияете от американците и да задълбочаваме отношенията с Русия. Не е ли по-добре да бъдем добри търговски партньори, без санкции, и да обърнем гръб на тези отвъд Атлантика със само 200г. история ?!
238
6
 
4
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Голям смях падна и в Беслан, и в Москва, и във Волгоград, Голям смях и в майка Бълтария дето не може да си опази историята; за Съветската армия и дедо Благоев - голям кеф, за Шипка - жалко, за Паметника Левски - позор. Голям смях и в Украйна, християни убиват християни, по християнски, ха-ха-ха!
237
0
 
10
 
! Отговори
Джон преди 9 години
С джамиите е лесно - изливаш кръвта на едно прасе на терена на джамията и подхвърляш главата му и джамия скоро няма хахахахахахаха.
236
8
 
7
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Скоро ходих в Москва а там, провери ако не вярваш, джамиите са повече от църквите в София, а Вас съветвам да понаобиколите майка България, че има много места дето не руски ами български не се говори и какли, че май от вчера има официална статистика, че 2 100 100 българи вече са хванали пътя от Терминал 2, а и накрая идват избори, а след тях Ваште политици пак ще имат нежда от целувкеи на Орлов мост, кафе и ... възелин.
235
0
 
2
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
До 361 - така са приятелче , за твое голямо съжаление ,обаче тези в Укрито им спрея газът за топлото вече ,та си купували по-богатите путьовки до Хавана , а по-бедните -арктически спални чували и зимата ще пият вода която са топили с топлина от тялото си под завивките ,горките!
234
0
 
3
 
! Отговори
Товарищ Путин преди 9 години
Саладинчоо, ще се възнесете сите *** фесове пред светлия поглед на алаха ,само лош спомен и мирис ще оставите .....
233
0
 
6
 
! Отговори
ТераОлда преди 9 години
Скоро с *** ще е свършено защото това са едни убийци, хора на насилието които не подбират много. Съответно и те ще получат от същото, който сее ветрове жъне бури.
232
11
 
6
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Скоро светът ще признае ИДИЛ-"Свещенния халифат" и тогаз, както е казано в Бибилията: Горко на Русия, щото Кавказ не е Украйна и Каквото повикало, такова се обадило.
231
0
 
14
 
! Отговори
ТераОлда преди 9 години
Санкции могат да работят добре само когато ги налага голяма страна със силна търговска мощ за да възпре малка страна от агресивни намерения. Когато обаче опиташ да налагаш санкции на голяма страна на практика сам си биеш шамари. Една голяма страна има много възможности за диверсификации и дори накрая може да излезне по-силна отпреди.
230
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай ГригорДо анонимен 357- явно драги не си бил никога в Русия ,веднъж вече писах ,че на обикновенния мужик в зимника му винаги има :1. Каче с гъби;2.Каче с кисело зеле с боровинки;3.Каче със сланина;4.Каче със солена рибка ;5.Каче с краставици кисели;6.Няколко чувала с картофи .-----------И тея в комуналките ли са така ?
229
0
 
12
 
! Отговори
ТераОлда преди 9 години
Те ще заместят ЕС на руския пазар като вносители и по-надеждни партньори които нямат геополитически интереси в близост до руските граници и са готови да подкрепят руските интереси в замяна на помощ от Русия за техните собствени проблеми. Русия ще бъде засегната слабо до средно в дългосрочен план в зависимост от това колко бързо се преориентира в намирането на нови търговски партньори. В дългосрочен план тя ще е по-добре от преди санкциите със стабилна и в голяма степен независима икономика.
228
0
 
13
 
! Отговори
ТераОлда преди 9 години
Какво друго да се очаква от ***?, да държат твърд курс ли хахаха не и в брюксел. Погледнато стратегически налагането на санкции работи за САЩ, но те вече прекалиха ище си платят, в дългосрочен план санкциите ще се отразят гибелно на ЕС те още не го осъзнават, но вече са изгубили руския пазар тъй като вече няма доверие между Русия и ЕС те се виждат повече като противници а не партньори от това ще се възползват други страни от близкия изток и латинска америка а и от другаде.
227
0
 
11
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
До анонимен 357- явно драги не си бил никога в Русия ,веднъж вече писах ,че на обикновенния мужик в зимника му винаги има :1. Каче с гъби;2.Каче с кисело зеле с боровинки;3.Каче със сланина;4.Каче със солена рибка ;5.Каче с краставици кисели;6.Няколко чувала с картофи .И повече ,кроме водка нищо друго не му е нужно .... Наскоро министъра на икономиката съобщи ,че през 2015-а бензина ще е 30 рубли -около лев-лев и нещо ,а газта за дом.нужди е копейки ,прави си изводите ?!?!
226
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимена дали русия ще премахне санкциите срещу ЕС сега русия си намери нови пазари и може да не са съгласни с премахването им,тогава ще настане голяма суматоха в ес и може би ще се разпадне-------------ей сега ги натиснаха яко с тея санкции, само че мужика ко ще яде, те май са свикнали на глад, ще траят :)
225
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а дали русия ще премахне санкциите срещу ЕС сега русия си намери нови пазари и може да не са съгласни с премахването им,тогава ще настане голяма суматоха в ес и може би ще се разпадне
224
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето да се поосведомите малко за случващото се в украинаhttps://youtube/watch?v=RqOvDAr_kYU
223
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голямо информационно затъмнение за украина,защо нищо не пишете бе,когато украинските армии ги разбиват по фронта тук е пълно затъмнение,кажете поне че загубиха граничния си пункт мариновка,така наречените от вас медии терористи са разбили украинците по всики линии даже има обкръжен военно стрелково баталион на украинците които са обстрелвали мирното население със фосфорни бомби,убити са 20 украински воиници и много са взети в плен,в киев настъпва масово недоволство от мобилизацията