Как шистовият газ застрашава химическата индустрия на Европа?

До 5 г. третият по големина промишлен сектор в Германия ще е под огромен натиск
16 авг 2014 21:28, Бойчо Попов
124
Как шистовият газ застрашава химическата индустрия на Европа?
Снимка: архив Reuters

Докато бумът на евтин шистов газ в САЩ постоянно потиска разходите за енергия на индустрията и затова някои компании вече се преориентират и издърпват производството си от чужбина, експерти се опасяват, че европейската химическа промишленост скоро ще трябва да понесе негативни и нежелани странични ефекти. Големи играчи, като например BASF, вече реагират на проблема.

Особено Германия, четвъртата по големина на химичната си индустрия държава в света,  усеща обратната страна на реиндустриализацията на САЩ, твърди Валтер Бюргер-Клей, председател на борда на консултантската компания Stratley, цитиран от Wall Street Journal. По думите му основната причина за това не е конкурентното предимство, което по-ниските енергийни разходи предоставят на химическите заводи отвъд Океана. Все по-важен фактор в това отношение става използването на шистовия газ като суровина в производството на основни химични вещества, смята експертът.

Още по темата
След три до пет години третият по големина промишлен сектор в Германия с общо близо един милион служители ще попадне под огромен натиск, гласи прогнозата му. Точно по това време в САЩ ще бъдат пуснати в експлоатация нови мащабни инсталации, които ще могат да произвеждат основните химикали за пластмаси и бои, активни измиващи субстанции или торове на много по-ниска себестойност за световния пазар, отколкото иначе високоефективните германски заводи.

Американските концерни могат да ползват наличен на място евтин шистов газ като суровина, докато европейските химически компании са зависими от петрол, за да произвеждат суровината етилен, най-масово произвеждания в световен мащаб органичен химикал. Германският индустриален гигант BASF си признава в прав текст: „Наличният в САЩ евтин шистов газ има пряко въздействие върху конкурентоспособността при производството на основните химични вещества".

Браншовата асоциация American Chemistry Council (ACC) изчислява, че евтиният шистов газ ще отприщи допълнителни инвестиции за повече от 125 милиарда долара в Съединените щати. През 2016 г. се очаква те да достигнат своя пик. Едно проучване на Landesbank Baden-Württemberg показва, че концертите ще инвестират основно в областта на енергоемки и ресурсоемки сектори, като производството на базисни химикали и торове. Това няма да остане без последствия за „химическа Европа“, заключават анализаторите в Landesbank.

Още за мерките на BASF вижте в Investor.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: шистов газЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Хахаха, WSJ??? Абе я си заврете скапаната пропаганда някъде, BASF немска - да ама не, ТНК е, с основно хамерикански капитал, айде у лево, Комсомолская правда навремето беше по-обективна от днешните пазарни фундаменталисти, бръкна ли ви товариш Путин на едно място *** скапани?Айде, днес Фъргюсън, утре Мейдан та да видите и вие *** какви ги свършихте в цял Свят!
94
2
 
6
 
! Отговори
дупе американско преди 9 години
ДО: 117-*** НЕГАМОТЕН. .Прочети изследването на коктейла от отрови използван за добива нс шистов газ. Освен болестите ,нарушава хормоналния баланс,безплодие,рак. Има го в - Science ot the Total Environment oт 2012. Прочети и изследването на университета Missouri -EE UU -на водите от районите където се добива Шистов газ.
93
4
 
15
 
! Отговори
евроГЕЙ-БАЙГЪН преди 9 години
СКЪПИ *** ЦЕЛУВАЩИ *** НА МАЗНИТЕ, НАГЛИ И БЕЗКРЙНО ЛАКОМИ АМЕРИКАНЦИ, НЕ Е НУЖНО ДА СИ ГЕНИЙ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ НЯКОЛКО РЕДА В НАУЧНИТЕ ДОКЛАДИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И АМЕРИКАНСКИТЕ И ДА УСТАНОВИШ - ПРОИЗВЕЖДАНИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ В САЩ СА 98 % ГМО (МОНСАНТО), ХРАНЕЩИТЕ СЕ С ТАКИВА ХРАНИ ЖИВОТНИ СЪЩО СА ГМО, ВОДАТА ВЪВ РАЙОНИТЕ НА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ (ШЕВРОН)Е СЪС СИГУРНОСТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАМЪРСЕНА И ВРЕДНА, КОЕТО СЕ ДЪЛЖИ НА СИЛНО ОТРОВНИТЕ ХИМИКАЛИ ИЗПОЛЗВАНИ ПРИ ДОБИВА И ВПРЪСКВАНИ В СОНДАЖИТЕ
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ си изнесоха производствата в Китай и получиха криза след криза. Сега се опитват да си ги приберат, но без да изглежда глупаво. Това ще удари европейските производители първо. После китайските. Действат правилно. Опитаха да вдигнат цената на газа за Европа чрез Украйна за да може тяхната продукция да стане конкурентна. Путин преди 2 дни намали цената на газа за Европа, което обезсмисля американските ходове.
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срещу какво точно възразяват "антишистоваците" - добив на газ от шисти, фракинг, американския империализъм, ***, ХААРП, ГМО, абе изобщо Колумб дето открил Америка? По едно ще ги познаете, за каквото и да пишат - пълна неграмотност, просташки псувни и злоба срещу всеки, дръзнал да мисли другояче.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм гледал филма "Gasland", но съм чел в National Geographic и съм гледал снимки. Няма да ви се хареса какво става. Мога да изнамеря и конкретния брой.
89
5
 
3
 
! Отговори
До 108 преди 9 години
Филма Gasland е направен от човек който няма нищо общо с науката, така че този филм няма никаква научна стойност. Въпросния Джош Фокс е просто филмов продуцент, който си прави евтина реклама.
88
2
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 9 години
Учените икономисти за твоя информация, много отдавна са установили, че на макроикономическо ниво винаги има и ще има върхове и спадове - това е неизбежно.
87
2
 
5
 
! Отговори
До 109 преди 9 години
Да разбирам, че ти си най-наясно с добива на шистов газ, повече от всеки друг на планетата и за теб не представлява трудност да правиш дългосрочни прогнози? И пак питам всички специалисти тук - в САЩ имат ли годна за пиене вода? В САЩ произвеждат ли пшеница и други зърнени култури? В САЩ някой умрял ли в следствие на добива на шистов газ и петрол?
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавите в Европа са подложени на неистов натиск от САЩ за добив на шистов газ от американски компании под формата на концесии в Европа.Това ще доведе единствено до покачване индексите на акциите на определени компании.Не случайно статията е на Уал Стрийт Джърнал.Точно този журнал преди 2007 г. заливаше медийното пространство с анализи и успокояваше,че в никакъв случай не трябва да се регулира финансовия пазар и банките са достатъчно отговорни да не допуснат финансови сътресения и кризи.
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ако гледам филма "Газланд"??? Филм правен по поръчка за някого и обслужващ интересите на някого! Разни любители на теориите за конспирации гледат по 2-3 филма в интернет правени от незнайно кой и вече край "световен ред", "ХААРП", "лъжи" - всичко им е ясно! Правилно беше казал един професор, че филмите за конспирация са за хората които не са учили навремето и вярват на всяка по-интересно представена глупост.А ТИ СИ СПЕЦИАЛИСТ ПО КАКВО?ПО ТЪПОТИЯ ЛИ?
84
2
 
15
 
! Отговори
doc преди 9 години
Много важно! САЩ щели да станат световен производител на базисни химикали и торове. Но също и световен вносител на хранителни стоки, щото техните ща са отровени. А Европа вместо да дупчи и тя шисти има шанса на основата на тези евтини базисни химикали да произвежда по-сложни крайни продукти. А ако толкова ги притесняват ниските цени на американските базисни химикали, могат лесно да им лепнат едно вносно мито.Всъщност тази статия е евтина пропаганда на шистоваците за да дупчат в Европа!
83
3
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 9 години
Според теб в САЩ където се добива масово шитов газ и петрол, са си замърсили водата и земята ли, и сега нямат вода за пиене и нищо не никне по полетата им? Няма учен в областта който да твърди, че добива на шистов газ и петрол, води до подобни колосални екологични катастрофи, да не говорим за земетресения! Не е възможно да сондираш на няколко километра дълбочина и да замърсиш подпочвената...Учените икономисти преди 2007 г. също твърдяха,че няма признаци за фин. криза ШПЕЦИАЛИСТЕ ПО ВСИЧКО!!
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ако гледам филма "Газланд"??? Филм правен по поръчка за някого и обслужващ интересите на някого! Разни любители на теориите за конспирации гледат по 2-3 филма в интернет правени от незнайно кой и вече край "световен ред", "ХААРП", "лъжи" - всичко им е ясно! Правилно беше казал един професор, че филмите за конспирация са за хората които не са учили навремето и вярват на всяка по-интересно представена глупост.
81
4
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 9 години
Според теб в САЩ където се добива масово шитов газ и петрол, са си замърсили водата и земята ли, и сега нямат вода за пиене и нищо не никне по полетата им? Няма учен в областта който да твърди, че добива на шистов газ и петрол, води до подобни колосални екологични катастрофи, да не говорим за земетресения! Не е възможно да сондираш на няколко километра дълбочина и да замърсиш подпочвената и повърхностната вода и самата почва.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България нивото на образованието е паднало толкова ниско.Ако беше толкова евтино и ефективно преминаването на химическите производства от петрол на газ отдавна BASF да е сключил договор или изнесъл производството си в Русия.Тази статия е толкова подвеждаща и елементарно написано за масовия читател,който хал хабер си няма от химическо производство,но разбира от всичко-от политика до футбол.Прогнозите на Уол Стрийт анализаторите знаем до какво доведоха през 2007/2008/2009.
79
4
 
12
 
! Отговори
обичам те преди 9 години
Обичам те,Америка! Искаш ни земята за шистов газ-давам ти я,нищо,че после няма да ражда жито и зеленчуци,нищо че водата ни ще бъде замърсена и негодна за пиене и ще мрем за глътка вода,нищо че сондажите могат да предизвикат земетресения,нищо че ползваш безплатно територията ни за военни бази без стотинка компенсация.Обичам те защото всички ни политици тичат първо за инструктаж при теб и после сменят полит.си възгледи и се слива ляво с дясно и после плащам за тока от ТЕЦовете ти тройно,и нямам бъ
78
3
 
14
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Ванга: "Пазете вода! Ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода!"
77
2
 
17
 
! Отговори
шистова лъжа преди 9 години
Нещастници - някои хора не искаме да ядем гмо соя - вие яжте като искате
76
10
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Сериозно ли вярвате, че "Газланд" е американски филм? Ами нали в Щатите нямало свобода, как тогава ще пуснат такъв филм, не си ли задавате понякога поне прости въпросчета? Или просто лапате л*йната, които импонират на кремълската линия?