Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак

Русия има много общо с Египет, но изолацията й е по-голяма, смята икономистът Яковлев
16 авг 2014 17:29, Бойчо Попов
230
Путин не иска да свърши като Хосни Мубарак
Снимка: архив Reuters

Напълно възможно е светът да е на прага на нова Студена Война. Това твърди в свое интервю за германския седмичник Die Zeit руският икономист Андрей Яковлев. Все пак обаче признава, че днес ситуацията е много по-различна от онази през 50-те и 60-те години на миналия век, защото сега Европа и Русия са много по-тясно свързани, а икономическите пространства са силно зависими едно от друго. „Всяка санкция ще засегне еднакво и двете страни“, твърди той.

По думите му икономическата ситуация в Русия е „всичко друго, но не и положителна“. Според него обаче спадът е започнал дълго преди кризата в Украйна и причината за това е в самата Русия.

Още по темата
„Преди световната финансова криза руското правителство имаше сравнително ясна представа за това как иска да реформира и развива икономиката. Държавата трябваше да продължи да играе ключова роля - както в Южна Корея. Руският елит искаше задължително да запази контрола над стратегически важни отрасли, като суровините и технологичния сектор“, казва Яковлев.

След това обаче финансовата криза е показала ясно на Москва, че този държавно-капиталистически модел е остарял и не работи вече, поне и в Русия. Но каква е алтернативата?

„По този въпрос в руския елит има много противоречиви отговори. Различни групи по интереси се борят една срещу друга. Либерализация, която да позволи нов растеж, не бе допускана лесно в миналото, и днес също е така. През 2010 г. Русия все пак поне направи поне няколко плахи стъпки в тази посока. Но с началото на Арабската пролет инакомислещите групи постигнаха надмощие в руския елит и разшириха своето влияние“, казва експертът.

По думите му това се е случило, защото в Русия са се появили опасения, че страната може да свърши като Египет и да изпадне в дълбока политическа и икономическа криза. „Те се опасяваха, че по-голяма свобода за икономиката и за руснаците може да се прероди в процес, който да не може да бъде спрян и контролиран. А Владимир Путин мислеше и за собственото си политическо бъдеще. Той не иска да свърши като Хосни Мубарак“, казва икономистът.

Според него днес руският елит няма концепция, няма алтернатива за това как да организира икономиката и обществото. От една страна, има хора като Дмитрий Медведев, който настоява за либерализация на икономиката и обществото, поне до известна степен. Но от друга страна, все още има една голяма група от хардлайнери в Кремъл. Те искат страната да се върне към уж добрите стари дни, каквито са били по времето на Сталин или на Петър Велики. Тяхната цел е да запазят пълен контрол над икономиката и гражданите, твърди Яковлев.

В момента именно тази група печели надмощие. „Тези хора има какво да загубят, и те няма да се предадат току-така. Затова в Русия в момента има сключено нещо като мир“.

Според Яковлев ситуацията допълнително се усложнява от наложените от Запада икономическо санкции. „Но не мисля, че Русия ще изпадне в икономическа криза, поне не и в средносрочен план. Правителството е силно, а валутните резерви са високи. Кабинетът в Москва ще помогне финансово на важните по негово мнение отрасли, ако е необходимо“.

Икономистът е на мнение, че в момента санкциите помагат на хардлайнерите в Кремъл. По думите му правителството ще подкрепи лоялните компании - не задължително тези, които са държавна собственост, а онези, които са лоялни към Кремъл. По-западно ориентираните фирми обаче ще загубят влияние и пазарен дял. В своята предизборна кампания Путин е обещал на руснаците растеж и увеличаване на просперитета. Сега той може да обвини Запада за това, че не може да спази обещанието си.

Експертът обаче не споделя широкозастъпеното от икономисти мнение, че санкциите ще насърчат инфлацията в Русия. „Правителството има богат опит в регулацията на пазарите. Предполагам, че то ще успее да стабилизира инфлацията на умерено ниво“.

Икономистът твърди, че в миналото Западът твърде малко се е занимавал с Русия и руските интереси, особено по отношение на разширяването на НАТО в Източна Европа. Сега обаче той трябвало да се върне към конструктивния политически диалог.

„Западът няма интерес от пълна изолация на Русия. Нека го кажа пак: сегашната ситуация в Русия има много общи неща с положението в Египет, Сирия и Либия от преди няколко години. Само че Русия изолацията е много по-голяма. Икономическата и военната мощ е многократно по-висока. И в края на краищата това може да бъде много опасно за всички“.

Според Яковлев Русия няма да извърши военна интервенция в Украйна, защото цената би била твърде висока – и то не само в икономически, но и в политически аспект. Той цитира последни проучвания на общественото мнение, според които руснаците не одобряват подобна инвервенция.

„Русия си взе поуката от Афганистан, не искаме да го повтаряме отново. Москва може да подкрепя паравоенните в Украйна, но няма да прати свои войници там“, убеден е Яковлев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: украйнаМубаракпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Кашчей Безсмертний 190- "Тревица" не употребявам. На когото не му харесва моето мнение- негова си работа. Но ПРЕДИ да се изръсят един куп глупости, човек трябва да помисли малко и чак тогава да прецени дали да ги напише - особено ако не ми е професионалист - колега.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кашчей БезсмертнийАйде стига с тия лични нападки, бе! Напишете нещо свястно! Половината ви коментари са само тъпизми...
108
0
 
6
 
! Отговори
До Българин в Герман преди 9 години
Напълно съм съгласен с теб.Тази Русия за която пишат някой, не е тази която познават от миналото си.Не съм пътувал в Русия,но се срещам с нейни граждани и с Украйнски също,и ми задават един въпрос защо :братя срещу братя:
107
3
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До софиянецШопе, бе ти да не си роден брат (от две майки и различни бащи...) на ОдиСЕР?Откъде я вземаш тази тревица? Холандска слимарка-еднодръпка?
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Дядка, айде да си лягаш, че ставаш досаден вече.
105
6
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Българин от Германия 184- "...Грешката на САЩ и Европа е, че подценяват Русия и Руския Народ..." Руският народ това ли иска- извършване на написаното в Резолюция 3314 на ООН от 1972г. чл. 3 буква "g" от рф? Руският народ ИСКА И ПРЯКО ЦЕЛИ рф да праща банди, руски военни без опознавателни знаци или наемници на територията на Украйна с цел водене на военни действия, водещи до отцепване на Източна Украйна и присъединяването й към рф?Руският народ иска преразпределяне на държави в Европа в 21в?
104
3
 
9
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Идва зима...На хохлите ще им е много студено.Укропитеците и да превземат Донецк, и да избият до крак всички "агенти на ГРУ", пак ще останат хиляди етнически руснаци, които ще си заровят калашниците на плитко и ще ги вадят по 2-3 пъти седмично, за да пръскат тикви на *** хохли. А войната е много скъпо занимание - самолети вече няма, а бунтовниците се обзаведоха с танкове, РСЗО и артилерия.Представям си ги тези сатрапи в наглия и двуличен ес!
103
1
 
11
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
Какво предлага този либерал-икономист и западна *** ! Да се дадат стратегическите отрасли обратно на такива като Ходорковски и подобни мошенници и в Русия ще настъпи растеж и цъфтеж ,както по времето на Елцин ? Нали точно по времето на Путин руската икономика постигна най голям растеж с нива от преди кризата от7-8 % годишно и руснаците не са живяли никога толкова богато ,както сега .Ако този лобира за частни интереси -да каже.
102
5
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Одисей 181- Свикнала съм да задавам правилните въпроси. Ако тези въпроси са им сложни - нека се образоват и тогава да спорят...Не разбирам- как човек без правни познания ще твърди, че в политическата карта на Европа към днешна дата - 16.08.2014г.- има "вече бивша Украйна"? Явно този човек е мотивиран финансово, за да твърди чрез коментарите си това, след като видимо няма необходимите знания, за да разбере защо твърденията му са неверни....
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 186,който коментира,че комунистите свъ74550ршват по един и същи начин.Справка-Народния съд и съдбата на фашагите.Винаги свършват с народен съд.А другите,стават наркомани,гейове,Кончити и свършват със самоубийства.Справка САЩ
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да не забравят , че след Мубарак , томошните *** ислямистите се задържаха само няколко месеца , армията през цялото време контролираше соросоидната революция .. И днес в Египет управлява генерал Ал-Сиси антиамериканец и приятел на Русия.
99
0
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До ТЕСЛАРОВ 173Я дай линкче!
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 173.Лошо Тесларов лошо.И хитлеристите побеждаваха,а то друго било.Всеки коментира Русия,а не виждат трагедията в Либия,Сирия,Ирак.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Най се тревожа за твоите работодатели - зелените енергии на президента, Корумбашев, Прокопиев, Борисова-Бориславова, Борисов. Горките, как може цяла година да им спират плащанията. Сега ще го вдигнат с 50% като за начало и ще ни го вкарат солидарно още 5 см. ***, включинелно и на Вас, г-дине. И да ви кажа, да знаете - Одисей е най-големия рогоносец в античния свят. От много висене по форумчите/ зная че еслужебно при вас/ явно сте повторили съдбата на своя патрон.
96
1
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
Продължение: до Софиянеца 159 -аз живея в Гейропата, ти нещо бъркаш с Русия.Те гейовете не са проблема, а ИСЛЯМА, който скоро ще завладее Зап.Европа. А поне 80% от Руснаците са с Путин, а не с оня пиянка Елцин, който продаде и раздаде Русия. Пак повтарям, не сам комунист, а свободно мислещ човек. Грешката на САЩ и Европа е, че подценяват Русия и Руския Народ.Руснаците ни питаха нас туристите: Защо сте против нас, ние всички сме християни, какво сме ви направили ? Германците не отговориха.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да прати войници друг път!Тя вече е пратила там не само инструктори.
94
0
 
4
 
! Отговори
До Софиянец преди 9 години
Ама мацо,като не си гей,значи си к....ва,то разлика в отклонението и поведението почти нулева.И пази нервите си
93
0
 
5
 
! Отговори
Паисий преди 9 години
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе....Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език?
92
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До под диктовка 172- Не - ето ТЕЗИ са най- големите гадняри в света- задминават дори цру и сащ по гаднярство!odkb-csto.org/news/detail.php?ELEMENT_ID=3499&SECTION_ID=91
91
8
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До без пардон 170 "...Новини от вече бившата Украйна..." НЯМА "бивша Украйна"! Има суверенна унитарна Украйна- ПЪЛНОПРАВЕН СУБЕКТ на международното право! Впрочем- украинците много сбъркаха, че предадоха на рф ядреният си арсенал през 1994г! Пита се в задачата- защо ТОГАВА - през 1994г. - рф не каза на Украйна- рф НЕ ЗАЧИТА украинският суверенитет и има териториални претенции - иска си Крим и Донбас, а? Руснаците са същите неоимпериалисти като турците - просто са еднакви в желанията си....