Лондон похарчил $12 млн. за следене на Асандж

Толкова струват дежурствата на полицаи пред посолството на Еквадор
Обновена: 17 авг 2014 21:08 | 17 авг 2014 21:05, Красимир Ангелов
14
Лондон похарчил $12 млн. за следене на Асандж
Джулиан Асандж. Снимка: Reuters

Дежурствата на полицейски екипи край посолството на Еквадор в Лондон, където от юни 2012 г. се укрива Джулиан Асандж, вече струват на британските данъкоплатци 7 милиона британски лири (11,7 млн. долара), съобщи основателят на Уикилийкс в интервю, публикувано в британския всекидневник "Мейл он сънди".

На 16 август се навършиха две години, откакто Еквадор даде политическо убежище на австралиеца, но той все още не може да замине за латиноамериканската страна. Край сградата на посолството денонощно дежурят по трима полицаи, които са готови да го арестуват, ако той се опита да напусне дипломатическото представителство.

Само за тези екипи лондонската полиция харчи по 240 000 лири (400 000 долара) месечно, посочва Асандж. Това е безсмислено разхищение на пари в период, когато светът е заплашен от бойците на джихадистката групировка "Ислямска държава", отбелязва той.

Асандж признава, че има проблеми със здравето - хронично белодробно заболяване, аритмия, високо кръвно налягане и други болежки. Основателят на Уикилийкс на практика е принуден през цялото време да стои в затворени помещения, с което е свързана появата на дефицит на витамин Д, а това може да доведе до развитие на астма и диабет, посочват експертите.

"Мейл он сънди" припомня есента на 2012 година., когато Кито се опита да получи принципното съгласие на Лондон за евентуално лечение на Асандж в болница без заплаха от арест. Предвиждаше се той да бъде превозен с дипломатически автомобил. Британското външно министерство обаче не даде съгласието си.

На въпрос, какво би направил, ако полицейската охрана бъде свалена, 43-годишният австралиец отговаря, че би искал да постигне официално или неофициално споразумение, което да му даде възможност да напусне Великобритания преди САЩ да подадат искане за екстрадиция. "Тогава бих отишъл при децата си като всеки баща", допълва той.

Асандж обаче признава, че дори при такива условия излизането му от страната би било затруднено, тъй като няма у себе си паспорт.  "Паспортът ми е при британските власти. Изглежда се търкаля в някое чекмедже. Не мога просто да отида до австралийското консулство и да получа нов", казва той.

Още на 19 юни 2012 г. Асандж поиска убежище в еквадорското дипломатическо представителство, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е разследван за престъпления от сексуален характер. Той отхвърля всички обвинения и ги определя като политически мотивирани.

Той се опасява, че Стокхолм ще го депортира в САЩ, където е заплашен от 35 години затвор по обвинения в шпионаж и неразрешено публикуване на секретни документи на държавния департамент. Британските власти твърдят, че при напускане на посолството Асандж само ще бъде арестуван, тъй като е нарушил предписанията на местен съд за условията на освобождаването му под гаранция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Ето какво представляват демокрацията и западните "ценности" - едни празни думи ! Путин да му даде съветско гражданство и да си изживее старините спокойно и достойно !
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
$ 12 000 000!А тук Мишо Бирата получи масивен инфаркт напълно безплатно!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако беше в бг до сега да са го гръмнали
9
2
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Ima dva vida sledene.Ediniat e yaven drugiat skrit.Tuk e yaven do vuprosna greshka.Za tolkova pari pravitelstvoto v BG shte se smeni.Da otzovat poslannika vse ima za kakvo.Nishto che e reshenie na drugo pravitelstvo.
8
0
 
3
 
! Отговори
Kak koj преди 9 години
До Анонимен 1Как кой - демокрацията ( преди повече от 200 години - но светът сега полека започва да подочува , а копга ли ще го разбере ).
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не са $12 милиона. Скочибрата Елизабет подари хеликоптер на принц Уилям за 8 милиона евро от ПУБЛИЧНИЯ ФОНД. И цяла нация продължава да си ги хрантути тези розови плешиви същества наречени кралско семейство.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъчно ми е за човека и болно, когато се говори за западна "демокрация" и западни "ценности".
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТръбаМда, а като си помисля, че има ***, които са влюбени във всички тези ***, които описваш.
4
2
 
34
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Демосрация в действие. Обявиха го за враг на народа, че си позволи да осветли мизериите им. Дръж се, приятелю! Младите и красивите сме с теб.
3
6
 
37
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
*** Темза, тъпата кралица, *** Лондонско око, грозни хора с криви глави, чупените таксита, джагали с ***, мерните единици, храната, климата...
2
0
 
36
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ХОРА, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОЗИ ХАКЕР ИЛИ ШЕФ НА ХАКЕРИТЕ ДА ГО НАРЕКА КОЛКО СЕКРЕТИ И КИРЛИВИ РИЗИ НА ЗАПАДА КАТО ЦЯЛО И СПЕЦИАЛНО НА САЩ ИМА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ТА ДА СЕ НАЛАГА ДА ХАРЧАТ ТОЛКОВА МНОГО ГРЕШНА НАРОДНА ПАРА ЗАРАДИ НЕГО?
1
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой умрял