НАТО и ЕС да се включат с военна подкрепа в Украйна!

Има опасност от руска инвазия, заяви дипломат №1 на Киев
17 авг 2014 07:30,
804
НАТО и ЕС да се включат с военна подкрепа в Украйна!
Снимка: Reuters

Украинският министър на външните работи Павло Климкин призова в интервю за германско радио НАТО и ЕС да осигурят военна подкрепа за украинските войски, сражаващи се срещу проруските сепаратисти и посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев, предаде Ройтерс.

Четиримесечният конфликт в Източна Украйна достигна критична фаза и по-рано днес проруски сепаратистки лидер каза, че сепаратистите в Украйна са получили ново военно оборудване и военни, подготвени в Русия и ще предприемат голяма контраофанзива срещу украинските правителствени сили.

Пред германското радио Дойчланфунк Климкин заяви, че НАТО и ЕС трябва да обмислят какво могат и биха направили, ако се нарушат законите, както стана с Крим през март, когато Русия го анексира, и за каквото говорят и руските действия сега в Донецк и Луганск.

"Наистина е труден въпрос за ЕС и за НАТО да кажат какво могат да направят, ако една европейска страна насърчава една война в Европа", каза Климкин.

"И ако в този случай ЕС и НАТО отговорят, че не могат да направят много, тогава това поражда въпросът как ние ще можем да продължаваме да гледаме на тях като на отговорен партньор", добави дипломат номер едно на Киев.

Запитан дали призовава ЕС и НАТО за оказване на военна помощ, Климкин отвърна: "Разбира се, че да. Ние се нуждаем от военна помощ, защото ако я получим, ще бъде по-лесно за нашите войски да действат на място". Той добави, че Украйна е изправена пред тежки икономически и финансови санкции, така че се нуждаем от помощ сега, но по-късно ще се отплатим за тази помощ.

Климкин посочи, че освен директна помощ, страната му се нуждае и от помощта на ЕС за прилагането на реформи. Климкин посочи, че НАТО трябва да приеме нова стратегия прямо Украйна и изрази надежда, че това може да стане на срещата на върха на алианса през септември. Той добави, че би искал Украйна да получи политическа подкрепа, повече помощ за войските си, помощ за реформите и помощ в такива области като борбата с тероризма и киберпрестъпността.

Но Климкин добави, че не става въпрос Украйна да стане член на НАТО в този момент, тъй като по този въпрос липсва консенсус в самата Украйна.

В интервюто Климкин предупреди, че опасността от руска инвазия е вездесъща и добави, че украинските войски са подложени почти на ежедневен обстрел от руска територия. Климкин добави, че Русия праща наемници и оръжия в Украйна.

Министърът увери, че Украйна ще се бори до край за Крим, Донецк и Луганск. Запитан защо Киев не е обявил състояние на война, той посочи, че това само ще влоши условията на живот на народа, защото така наречените военни командири ще получат отговорности на място и някои закони повече няма да се прилагат.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обсъди за пети път от началото на месеца украинската криза с американския вицепрезидент Джо Байдън, съобщиха Ройтерс и руската агенция РИА Новости.

Порошенко е подчертал пред Байдън, че мирният план е единственият начин за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Порошенко е подчертал освен това, че безопасността на мирното население, особено на жителите на Донецка и Луганска области са абсолютен приоритет в хода на воденето на антитерористичната операция в Източна Украйна.

Байдън и Порошенко са постигнали съгласие, че изпращането от Русия на военна колона през границата с Украйна и продължаващите руски доставки на модерни оръжия за сепаратистите са в противоречие с каквото и да е желание за подобряване на хуманитарната обстановка в Източна Украйна.

Порошенко е казал на Байдън, че все още проруските сепаратисти не са осигурили все още безопасно преминаване и доставка на руската хуманитарна помощ за Източна Украйна, предаде ДПА.

Президентът Порошенко е разговарял и с германския канцлер Анела Меркел. Той е поканил германския канцлер Ангела Меркел да посети Киев следващата седмица "за обсъждане на въпроси от взаимен интерес", съобщи пресслужбата на украинския държавен глава, цитирана от Интерфакс.

Двамата лидери обсъдили и международните усилия за мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

Президентът благодарил на Меркел за подкрепата на Германия за Украйна и изразил надежда, че лидерите на страните от ЕС ще отделят дължимото внимание на украинския въпрос на заседанието на Европейския съвет на 30 август. Порошенко заявил, че е готов да присъства на заседанието, за да информира лидерите на страните от ЕС за ситуацията в страната.

Двамата лидери са пледирали освен това за прекратяване на доставките на оръжия от Русия в Украйна, предаде Франс прес. Меркел и Порошенко са постигнали съгласие, че в Украйна трябва да бъде договорено прекратяване на огъня. Двамата лидери са обсъдили също информациите и твърденията на проруски сепаратисти, че са получили танкове и подкрепления от военни, дошли от Русия, се уточнява в съобщение на канцеларията на Меркел относно телефонния разговор между нея и Порошенко.

Меркел е изразила желание руското правителство да излезе с позиция относно тези информации и относно твърденията на сепаратистите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


804
Още по темата: УкрайнанатоРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
538
0
 
0
 
! Отговори
Газар преди 9 години
Руския газ шъ го кльопам, само ако путин сия завре тръбата отзад, да нюха на ливандо и да е с висока калоричност. Само шъ трябва да намаля отвора на дюзата на котелчето.
537
0
 
0
 
! Отговори
Мобилен преди 9 години
Китайците отдавна се точат на Русия. В училище учат за нея, като за фашистки окупатор. Ама най-ще ме закефи - три айфона за кило домати! Понеже в САЩ 3% население храни 70% от света, правете сметка на американския дълг само при 50% увеличение цените на храните.
536
0
 
0
 
! Отговори
Пейзан преди 9 години
Русия продължава да съществува в този формат, единствено благодарение на НАТО и най-вече Америка, за да се подържа противовеса с Китай. Затова се наду балона с енергоресурсите, да живнат малко и да не умрат от глад. Пък и да се съхрани насигурно ядрения потенциал. Отнесе го Европа, която при скъпите горива влезна в криза и най-вече ние, като висящи във въздуха. Този балон вече е пукнат и не без помощта на Путин започва да се надува следващия - на селскостопанските продукти. Русия вече е китайска
535
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леонид Швец:"Парни просили передать: воюем с российской армией.В районе Лутугино наши захватили БМД-2, бортовой номер 275, из состава 1-й парашютно-десантной роты в/ч 74268, Псковской воздушно-десантной дивизии, комвзвода ст. лейтенант Попов. В машине вся документация: журнал нарядов, вечерней поверки, журнал увольнительных. Российские сухпаи выпуска марта этого года.Экипаж... ну, скажем, потерялся по дороге.Если руководство не будет щелкать клювом, доказательства выйдут далеко за рамки одного чрезвычайно боеспособного подразделения ВСУ.Да, можно расшарить."
534
0
 
0
 
! Отговори
Тодор Стоянов преди 9 години
Нека да влязат...Това, ще е краят, на тяхното ,,съществуване". 25 год. ,,обикалят" Русия, 25 год., дразнят МЕЧКАТА...., ОПИТВАТ СЕ, ДА Я ,,ВОДЯТ НА СИНДЖИР"...Но, Тя не е сама.....СЛАВЯНСТВОТО, ЦЯЛОТО, Е С НЕЯ....вижте последните ,,новини".....А да не забравяме...и БРИК...Този път, братята Юдеи.....може, да останат...и без ,,родина". Во имени Отца и Сина, и Святова Духа! Амин!
533
0
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен Kак се отбраняват руснаците--като навлизат в чужда територия ? Ами това в цял свят се нарича агресия .
532
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мили българи,много се морите да мислите с краката си,а истината остава една- цяла Русия е обградена от бази на НАТО.Хората правят единственото възможно нещо-отбраняват се!Нуждата от военен конфликт за последните природни ресурси(много от тях в РФ) е неизбежен.Дали ще е Путин на власт или не,няма значение,просто хората не са готови да се продават,а ще се борят за своето разбиране на живота,пък бил той и неудобен за някои хора.Последният бастион на човечността е в Русия(бедна,богата) все тая.
531
1
 
3
 
! Отговори
ПРОСТО ИСТИНАТА преди 9 години
До БранникАрмиите от НАТО са професоинални бойни машини, работещи на бойното поле, като швейцарски часовник- безупречно!----------------А армиите на НАТО взеха ли си памперси , че в Констанца, Румъния вече свършиха , особено след срещата на "Доналд Кук" с руски НЕВЪОРЪЖЕН боен самолет ... повече нямам намерение да коментирам.Армиите на НАТО и особено на САЩ, по принцип избягват да се срещат с равностоен противник, предпочитат клането на цивилни .
530
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСТО ИСТИНАТА преди 9 години
До АнонименКосово и независимост е нещо като алкохолик и трезвеност ... драги форумни *** , може ли да ми обясниш , като кво е това нящо независимост и кой опредлея независим ли си или не ... щото това са неясни нещо или най -малкото силно преекспонирани ... Косово било независимо, и защо ...щото некви хора с некви вратовръзки така твърдят по емисиите на СНН, а Крим не е независим , щото същите хора със същите вратовръки , твърдят това пак по емисиите на СНН ..да ви умрем на критериите.
529
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Бранник: Абе браник ли си *** ли си, ти войник бил ли си, от военно изкуство нещо разбираш ли, ил само по филмовете си гледал рамбо, спецназ и на кънтъри и калл оф дютита си научил какви са армиите и какво е война. Айде да не ти дава живота да видиш на живо какво ще е, че тогава ще си говорим кое как става и защо не всичко е като по филмите с Рамбо :))) Опълченците в Новорусия са по подготвени, и мотивирани от украинската пасмина да е бият .Дори великите наемни Донбас, Азов и сие го духат
528
3
 
20
 
! Отговори
wurst преди 9 години
Дръж се Украйна, идва-а-а-а-а-а-ам
527
2
 
30
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
"Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави лук, приятно е, но да има и една от тия две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува: ... как Матушка Русия, идва с бял Камаз натоварен с Калашници и спомени, спомени за боза от 4ст., билетче от 6ст. и банани веднъж в годината ... как Големия брат со Европата, идват с бял Кораб натоварен с ГМО царевица, Гейове, Кончита Вурст и обещания за ..." . по Хр. Ботъов.
526
3
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Украинците само като чуят,че руските войски мърдат по границата и веднага като лъжливото овчарче викат помощ...руски войски няма да влязат в Украйна,на украинските опашати лъжи не се връзвайте.Но ако НАТО им се върже и има глупостта наистина да изпрати официално (неофициално вече има) някой,дори и музикант-тогава вече гаранция няма,обстановката ще е друга и май Путин няма да мисли много.Е, тогава вече ще ги отвеят,сега си играят на стражари и апаши с украинците...
525
0
 
9
 
! Отговори
до 710 преди 9 години
офф посмях се:)
524
3
 
18
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Защо България(лъжедемократичната) откри посолство в Косово, а сега мълчи по въпроса за статута на Кримската република и ще имаме ли там посолство?
523
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-интересно е че от санкциите губи най-много Европа. Сега Русия просто не купува от ЕС, а от страни извън. Сега загубата на Полската продукцията ще я поеме страна от ЕС и така със всички санкции. Всеки се бори да продава на тази голяма държава с необятни възможност за сега, примерно срещу газ от тяхна страна, а ЕС бяга от пазарите си там. Май това е номер на САЩ и Англия срещу ЕС
522
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците като са толкова подготвени, защо казват че без да искат са пускали бомбите по мирното население. Значи нарочно. А ти знаеш ли колко болен народ са те. Наште деца сега са болни, но се хранят с ГМО продукти от 20г. А от 60 се раждат вече 2 и 3 поколения болни и се доразболяват. Прочети за гените които вече са увредени по рождение. Така че да ми говориш за нормален американец е смешно. Те в европа след 40 започва алцхаймера, а ония са още по-зле. ТВ нищо не дава за САЩ
521
0
 
4
 
! Отговори
Cenzuriran преди 9 години
Ne samo komentarii se triat no sa vkarani i predpo4itania koj da komentira... Trudna rabota gospoda zurnalisti, cenzurata vinagi se otkirva rano ili kusno.
520
2
 
7
 
! Отговори
jan преди 9 години
Оди сей райграс отиде на среща с траверсата и веднага го заместиха другите изкопаеми екзотики Спонги и Бранник. Ха вие пък от турската граница ли идвате? Да не сте били на течностна обмяна с турските "братя"?
519
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина ли никой от вас не се замисля че където има някаъв конфликт от 60-70г насам САЩ винаги са там и уж го потушават. То не бе Китайските хероинови войно, виетнам, Близкия изток,Сърбия, сега Украйна, пак близкия изток и все САЩ са прави, все те се борят за справедливост. И след тях такава няма. то не е веднъж или дваж е айде малко се замислете, защо искат. Преди 4-5г пишех че те нямат измъкване ако не започнат война с Русия заради ресурса им.