Преговорите за Украйна – трудни, но с напредък

Британски и американски вестници коментират кризата
Обновена: 18 авг 2014 09:22 | 18 авг 2014 09:21,
30
Преговорите за Украйна – трудни, но с напредък
Снимка: архив, БТА

Британски и американски издания коментират последните новини около кризата в Украйна. Сред акцентите в коментарите на вестниците са вчерашната среща в Берлин между министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция и последните новини за настъплението на украинската армия в град
Луганск.

Преговорите за кризата в Украйна се оказаха трудни, но имаше "известен напредък", пише "Дейли телеграф", цитирайки думите на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер след вчерашната среща в Берлин.

Изданието отбелязва, че след срещата между четиримата министри има оптимизъм за бъдещи преговори, както и че преди срещата Щайнмайер е изразил надежди за постигане на примирие, като същевременно е признал, че Москва и Киев "все още са далеч от прекратяване на напрежението".

Още по темата
Украинските сили заявиха, че са постигнали пробив в бунтовния град Луганск, пише "Гардиън" по повод оповестената от Киев новина от вчера, че те са превзели полицейски участък в града и са издигнали на сградата украинския флаг.

Според вестника това "може да е пробив в усилията на Украйна да разбие промосковските сепаратисти".
Изданието се позовава на украински представители, които посочват, че "бунтовниците водят отчаяни ариергардни боеве, за да задържат Луганск - който е техният път за снабдяване към съседна Русия - и че притокът на бойци и оръжие от Русия се е ускорил".

Вестникът коментира, че "продължаващият вече четири месеца конфликт в рускоезичния изток на Украйна навлезе в критична фаза, като Киев и западните правителства гледат изнервено дали Русия ще се намеси в подкрепа на бунтовниците, около които обсадата все повече се затяга".

"Индипендънт" и "Ню Йорк таймс" също се спират на новината за превземането на полицейския участък в Луганск. Киев напредва към последната твърдина на бунтовниците, пише "Индипендънт" в заглавие.

"Украинските сили настъпиха в една от последните останали сепаратистки твърдини, постигайки значим пробив в гражданската война", отбелязва вестникът.

"Индипендънт" пише също, че крайната фаза на конфликта е възможно да наближава, но посочва, че щурм на Луганск и Донецк "може да е доста трудно начинание, с голям риск от значителни цивилни жертви".

Украйна заяви, че армията контролира центъра на бунтовен град, пише "Ню Йорк таймс". "Украинската армия вчера влезе в сърцето на сепаратисткия център Луганск за пръв път, заявиха длъжностни лица, отслабвайки
един от крайъгълните камъни на разпадащата се виртуална държа на проруските сепаратисти", посочва изданието.

"Наред с все по-големия украински натиск върху бунтовническите позиции в Донецк, навлизането на армията в
Луганск съсредоточи вниманието върху дълбоката промяна в положението на сепаратистите, които обявиха независимост през април. Интервюта из цяла Източна Украйна разкриват бързо разпадане на дисциплината в бунтовническите редици", посочва вестникът.

"Ню Йорк таймс" отбелязва също, че "в последните седмици, докато украинската армия настъпва срещу бунтовниците на изток, длъжностни лица често пъти говориха за възможността да се създаде коридор, който да позволи на бойците, които са дошли от Русия, да сложат оръжие и да се върнат обратно през границата".
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: УкрайнаЛуганс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анти-САЩ преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ"НО КАКВОТО И ДА ПРАВЯТ руснаците НЯМА ФАЙДА! ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ ВЕЧЕ 40 Г. НЕ УСПЯХА СЕРИОЗНО ДА НАВРЕДЯТ НА ТУРЦИЯ"***! Кюрдите в Турция не искат да навредят на Турция, те си искат собствена държава. Точно както ние след разпада на Османската империя си получихме държава, така и те. Те обаче тогава не получиха. Нещо против ли имаш бе тъпир американски.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гурбетчия, НАТО въоръжава кюрдите... Изглржда нещо не харесва новото управление на Турция. Или така ми се струва?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До социологическата агенция, която брои плюсовете и минусите: Не разбраха ли най-сетне поръчителите ви, че бол6инството от българите са русофили и ненавиждат лицемерната мазна имперска политика на америцанската администрация (америцанските олигарси).
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а, какво пишат руските весници ......
18
1
 
23
 
! Отговори
лъжи преди 9 години
На проамериканската фашистка хунта в Куев не може да се вярва. Те подписаха досега много договори за примирие, и не изпълниха нито един от тях! Обещаха какво ли не, и не изпълниха нито едно обещание! Заедно със създателите на фашистка Украйна - ЕС, Нато и Сащ, те, чисто и просто лъжат!
17
1
 
23
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Да побързат с този мир,че ако продължава в същото темпо Украинската армия ще загуби повече техника и жива сила отколкото СССР в Афганистан за 10 г. Знаем че минаха по загуби първата Чечня,сега се целят да минат и Афганистан
16
1
 
23
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 9 години
На 17 Август в небето над Луганската Народна Република са унищожени три вражески самолета. Два Су-25 и един МиГ-29.
15
2
 
32
 
! Отговори
Великая Отечествена преди 9 години
Още през войната в Украйна е имало профашистки формирования изтребващи руснаците. Какво очакваме сега от такива Порошенковци - същото.
14
1
 
23
 
! Отговори
на фронта преди 9 години
В бивша Украйна по улиците бродят шайки от "Правый сектор". Видят ли някой мъж, те го набиват, мобилизират го и веднага го пращат на фронта. Обикновено го връщат в цинков ковчег.
13
2
 
28
 
! Отговори
добри новини преди 9 години
Новини от вече бившата Украйна: опълченците са разгромили колона на елитната 95-та аеромобилна бригада. Унищожен е и фашисткия батальон "Горынь".
12
1
 
26
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
В Донецка област, в района на град Иловайска, опълченците са унищожили фашисткия батальон "Черная сотня".
11
1
 
25
 
! Отговори
БГ преди 9 години
САЩ са основната пречка за разбирателството между ЕС и Русия. Защо ли продължават да ги слушат? Така Европа ще отслабне и САЩ ще дръпнат, не е ли ясно на всички правителства в Европа?
10
1
 
27
 
! Отговори
ТРУДНИ ПРЕГОВОРИ преди 9 години
защото войната се води в ДОНБАС, а не в КИЕВ. Когато това стане и преговорите ще станат по-лесни. Когато стигне до ЛВОВ и преговори даже няма да са нужни
9
2
 
31
 
! Отговори
богат безделник преди 9 години
Цру, най-голямата терористична организация в света, е наредило на марионетката си Порошенко да не изпълнява никакви договори за преговори или за спиране на огъня. Точно обратното, с всички сили да продължат бойните действия, колкото и кървави да са те, с цел, на всяка цена, да се предизвика горещ конфликт с Российската Федерация!
8
3
 
28
 
! Отговори
Рус преди 9 години
Дано само не се намесят пак американците под предлог "защитаване на интересите си" и да натиснат тяхната *** временния "ръководител" на Украйна пак да се бие със сънародниците си. Нека оставим Донецк и Луганск сами да решет къде искат да бъдат. Нека САЩ да спрат да решават къде да има война за да си продават оръжието и да обвиняват другите че правели същото.
7
11
 
2
 
! Отговори
ддт преди 9 години
ако се съди по плюсовете които си дават тука нема повече от десетина тролчета които тровят коментарите.
6
1
 
31
 
! Отговори
демократор преди 9 години
Демокрация е, както в расистка Америка, когато бял полицай застрелва с шест куршума един млад и невъоръжен чернокож.
5
1
 
40
 
! Отговори
сила преди 9 години
По границата с Русия е фъкано с чужди ястреби и гледат пиле дали ще прелети, камо ли танкове да минат. При социализма имаше разрешена една гледна точка, официалната. При капитализма има забранена само една гледна точка, ВЯРНАТА
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми4, не е ли ясно кой пречи с всички сили на ЕС да дружи с Русия, и с каква цел пречи?
3
1
 
39
 
! Отговори
ми4 преди 9 години
Айде разберете се най-после де !Не разбрахте ли, че ЕС не може без Русия и Русия не може без ЕС !Вместо да се разправяме за глупости, можехме да владеем света заедно пфууу , пуста алчност !