Опасенията от нова газова криза вдигат цената на синьото гориво в Европа

Обръща се тенденцията след най-големия си спад от пет години насам
20 авг 2014 12:57,
24
Опасенията от нова газова криза вдигат цената на синьото гориво в Европа
Снимка: архив, Булфото

Цената на природния газ в Европа обръща тенденцията след най-големия си спад от пет години насам, докато нарастват опасенията, че конфликтът между Русия и Украйна ще доведе до ново спиране на доставките на синьо гориво, пише Bloomberg.

Газът с доставка през идния месец във Великобритания се оскъпи с 21% през последните шест седмици, след като Украйна обяви, че може да спре транзита на газ от „Газпром“ през своята територия заради подкрепата на Русия за украинските сепаратисти. Енергийният гигант, който задоволява 15% от търсенето на природен газ в Европа чрез тръби, преминаващи през Украйна, спря доставките за последната на 16 юни заради спор за дълга на държавата и цената на горивото.

„Нестихващата заплаха от спиране на транзита създава риск от повишаване на цените на газа“, коментира директорът в Clean Energy Trading Ник Ийгъл. „Запасите от газ в Европа са на добри нива, но рискът ще се увеличи значително, ако доставките бъдат спрени през зимата“, добави той.

Доставките на газ за Европа едва ли ще бъдат спрени, тъй като приходите на „Газпром“ зависят от продажбите в региона, а Украйна няма да спре транзита по собствена инициатива, защото търси сближаване с Европейския съюз (ЕС), смята старшият анализатор в Maplecroft Дара МакДауъл.

Дори и да се стигне до спиране на горивото, Европа ще бъде в състояние да покрие нуждите си при умерени зимни условия, използвайки наличните си запаси и внасяйки повече втечнен природен газ от Норвегия, счита Citigroup.

Централна и Източна Европа ще бъде най-засегнатият регион, тъй като Латвия и Естония са напълно зависими от руския газ, докато между 80% и 90% от газа в Словакия, Унгария и България идва от Русия.

Украйна дължи на „Газпром“ 5,3 млрд. долара за минали доставки, твърди руската компания. Националният доставчик на Украйна „Нафтогаз“ отказа да плаща дълга, след като „Газпром“ повиши цената на газа с 81% през април.

Украйна може да изкара зимата и без руския газ, ако внася достатъчно гориво от други европейски страни и намали търсенето, заяви изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Андрий Коболев на 12 август. На следващия ден компанията излезе с изявление, според което „текущата ситуация не може да бъде определена като стабилна и вероятността за криза като тази през 2009 г., когато „Газпром“ спря транзита към Европа, не бива да бъде пренебрегвана".

Още икономически новини от Свят вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Европагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
28
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 9 години
Първо да "благодарим" на САЩ.след това да "благодарим" на Брюксел и на Украйна........ПАК НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ американските интриги и овцедушието на Брюксел----------Честито братя,Българи-----отново ни бъркат в джобовете....и не само там..........