Опасенията от нова газова криза вдигат цената на синьото гориво в Европа

Обръща се тенденцията след най-големия си спад от пет години насам
20 авг 2014 12:57,
24
Опасенията от нова газова криза вдигат цената на синьото гориво в Европа
Снимка: архив, Булфото

Цената на природния газ в Европа обръща тенденцията след най-големия си спад от пет години насам, докато нарастват опасенията, че конфликтът между Русия и Украйна ще доведе до ново спиране на доставките на синьо гориво, пише Bloomberg.

Газът с доставка през идния месец във Великобритания се оскъпи с 21% през последните шест седмици, след като Украйна обяви, че може да спре транзита на газ от „Газпром“ през своята територия заради подкрепата на Русия за украинските сепаратисти. Енергийният гигант, който задоволява 15% от търсенето на природен газ в Европа чрез тръби, преминаващи през Украйна, спря доставките за последната на 16 юни заради спор за дълга на държавата и цената на горивото.

„Нестихващата заплаха от спиране на транзита създава риск от повишаване на цените на газа“, коментира директорът в Clean Energy Trading Ник Ийгъл. „Запасите от газ в Европа са на добри нива, но рискът ще се увеличи значително, ако доставките бъдат спрени през зимата“, добави той.

Доставките на газ за Европа едва ли ще бъдат спрени, тъй като приходите на „Газпром“ зависят от продажбите в региона, а Украйна няма да спре транзита по собствена инициатива, защото търси сближаване с Европейския съюз (ЕС), смята старшият анализатор в Maplecroft Дара МакДауъл.

Дори и да се стигне до спиране на горивото, Европа ще бъде в състояние да покрие нуждите си при умерени зимни условия, използвайки наличните си запаси и внасяйки повече втечнен природен газ от Норвегия, счита Citigroup.

Централна и Източна Европа ще бъде най-засегнатият регион, тъй като Латвия и Естония са напълно зависими от руския газ, докато между 80% и 90% от газа в Словакия, Унгария и България идва от Русия.

Украйна дължи на „Газпром“ 5,3 млрд. долара за минали доставки, твърди руската компания. Националният доставчик на Украйна „Нафтогаз“ отказа да плаща дълга, след като „Газпром“ повиши цената на газа с 81% през април.

Украйна може да изкара зимата и без руския газ, ако внася достатъчно гориво от други европейски страни и намали търсенето, заяви изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Андрий Коболев на 12 август. На следващия ден компанията излезе с изявление, според което „текущата ситуация не може да бъде определена като стабилна и вероятността за криза като тази през 2009 г., когато „Газпром“ спря транзита към Европа, не бива да бъде пренебрегвана".

Още икономически новини от Свят вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Европагаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До АнонименКак Украйна ще кара на руски газ ли? Ще си палят пръдните.
20
0
 
2
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До а ти какво щеАз съм на дърва родно производство
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18, Чехия ,Словакия и други страни не им ги щат и се чудят и се маят как руснаците са яли тези *айна.
18
0
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До maxsimos Верно ли ,Яйценук имал топки? Но Украйна и да изкара тая зима някак си ,то идва пролет,лято,есен и нова зима А те запасите ще свършат декември тая година . С реверсни доставки не могат да компенсират празните си хранилища Така че и другата година ще има зима ,та ако тази не ги вразуми,то зимата на 2015 ще го направи Но се успокоите има и други прецакани. На Полша не само че САЩ не се очертава да им купува ябълките ,ама и Чехия ,Словакия и други страни не им ги щат
17
1
 
9
 
! Отговори
вижте го идиота преди 9 години
До Американски наглецНестига че си наглец,ами си и тъпоглав кретеноид.............
16
2
 
3
 
! Отговори
а ти какво ще преди 9 години
палиш maxsimos дървените мебели у вас ли ?
15
1
 
12
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Цяла Украйна на майдана зимата да палят гуми и да се топлят.Какво ще хапват:на Яценюк и Потрошенко мандараците.
14
0
 
9
 
! Отговори
На шопа преди 9 години
му е лесно - нали му е дървена главата - ще си стопли печката с нея зимъска кат му спрат газта приятелите от Украйна
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12 то па един уи кат клечка за зъби. ***, сам ***.
12
13
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До дедо ТашункоИдва студена зима.--------------Аж ми ***, ***. Аз пък ти казвам, че идва топла зима.
11
18
 
0
 
! Отговори
до БЪЛГАРИЯ преди 9 години
Колонията България е опустошена отдавна от руския и пост-комунистически, червен окупатор. Няма защо да набъркваме други фактори, след червения ботуш и трева не никне, само тролчета остават...такива като теб.
10
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 9 години
ще най-големия губещ от американската окупация на ЕВРОПА. Колонията БГ е опостушена територия с рая на краварите от ТЕКСАС
9
6
 
6
 
! Отговори
Американски наглец преди 9 години
1.Да спрем последните 2 руски реактора и да им продадем един Американски на цената на 3 ./ ковчезите са безплатно- помощ/ 2.Да елиминираме русия газ. 3.Добив на шистов газ в Добруджа и Тракия -за износ за Европа.
8
1
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Идва студена зима. Не забравяйте, че "Цар Зима" е променял хода на историческите събития много пъти до сега. И винаги в полза на руснаците.
7
0
 
21
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Бавно и полека до Европа ще стигне разбирането, че е поставена в много интересна поза. Дано и стигне акъла да проумее от кого - кой е "благодетелят".
6
0
 
16
 
! Отговори
макето преди 9 години
криза е га количеството газ е намалело а га въобше го нема не се вика криза ами енергийна катастрофа и тогай сите ке минем на превозни средства по 1 конска сила хи хи хи или магарешка
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИНТЕРЕСНО КАК гурбетчийката все още не е УСМЪРДЯЛА и тази статия
4
2
 
26
 
! Отговори
НАГЛЕЦ преди 9 години
Сега ще видим кой кум , кой сват , кой на. булката брат./ А нас пак ще ни преебат/ До кога бе братя???
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна може да изкара зимата и без руския газ, ако премине масово на дърва и въглища, но пък въглищата се копаят в Донбас.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно как украйна ще изкара без руски газ, при положение че се самата европа не може да се оправи. А това, че ние пак ще правиме вятър на супата пък е отделно.