Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила

Американският журналист беше обезглавен от джихадистите
Обновена: 21 авг 2014 14:16 | 21 авг 2014 07:17, Елка Василева
149
Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалила
Снимка: БТА

Съединените щати неотдавна са предприели мисия за спасяване на  американски заложници, пленени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, но не успели да ги открият, обяви Пентагонът.

Още по темата

"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че операцията била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които бил Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничката на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.

Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин  Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични  изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: сащСирияДжеймс Фоули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
пустиняк преди 9 години
Aбе, немa спор тукa. Руснaците сa нaй добри в спaсявaнето нa пленници. Спрaвкa- Беслaн и московският теaтър. Мнооого сa добри, вервaйте си.
96
1
 
3
 
! Отговори
хахахахаха преди 9 години
Убиването на един е трагедия, а на стотици статистика... има новини за близкия изток които изобщо дори не ги отразяват.... американски войници избиват обикновени хора за кеф все едно играят counter-strike - не е трагедия. Израелците убиват дори децата в Газа за кеф - не е трагедия....само в какъв свят се превърнахме...
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Операция на САЩ за спасяване на Фоули се провалилаумишлено...
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да се чудите каква мръсотия да правите на Путин, да бяхте си сътрудничели с него.*** виждат противоречие в света на белите хора и използват това да проявяват мурафетите си.Я, Европа да заключи здраво границите си, НАТО заедно с Русия - марш всички в океана и където намерите.Нострадамус предвижда световен конфликт между Запада и ислямски фанатици.Много страдания и жертви.Накрая Русия се намесва на страната на християнския свят и надделяват.Има ли неправда - винаги идва Русия!
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Операцията включваше въздушни и наземни елементи..''------------------------------------------------------------------Те така привикнаха да командват света - бомбардировки, докато Милошевич и Саддам клекнат. Тук това не върви, защото утре ще вземат да се взривяват в сърцето на Запада.Решението е да спрат да командват света, или да избият всичко, що спектралния лабораторен анализ не класифицира като бял човек.Няма кюрд, арап и това онова - бомби тотално!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този с черните дрехи е чеченец и реже главата на хамериканския журналист. С това иска да каже, че така ще режат и главите на хамериканските доброволци,които се бият на страната на укрите. Руските хора няма да оставят така своите братя да ги избиват.
91
2
 
11
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Пентагона, много филми на Марвел са гледали напоследък, че са си и повчрвали...
90
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
До boИ ти само критики нахвърля, а твоето мнение къде е? То лесно така, мислете, мислете ... А ти кажи нещо различно , да видим че твоята ръка не е на полит комисар!
89
2
 
22
 
! Отговори
Дядо преди 9 години
До boИзтребване на мирно, местно и какво щеш население има и в Африкански страни и още има, защо "Тюлените" (USA) не се намесват там? Защо се намесват все там където е така по случайност има петрол?
88
4
 
20
 
! Отговори
сс преди 9 години
НЕ мога да разбера само едно - защо просто не помолиха Путин да прати от неговите спецназ ,сега всички журналисти щяха да пият водка и мезят с черен хайвер , а джихадистите щяха да нахранят лешоядите !!! Това за което Пентагона се е напънал, хамериканците само по филмите го правят !!
87
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кухи комунистически кратуни стига писахте глупости истината е , че САЩ е доброто комунизъма е злото и тероризма все тая, фанатизма също и всички изми
86
6
 
5
 
! Отговори
bo преди 9 години
Mnogo interseni i glupavi umozaklyu4enia Drugari i Drugarki....Ako na Amerikantzite im tryabva6e petrol za bez pari, 6tyaha da si spretnat edna invazia v arabskia svyat, kakto Rusnatzite napraviha v Ukraina i koi 6te6e da im se opal4i...nikoi. Stiga s tezi gluposti napisani ot rakata na niakoi polit komisar. Otvorete si o4ite i razsajdavaite kato normalni hora, a ne kato promiti mozatzi. Nagledali sme se na takiva, znaem 4e o6te gi biva i vse o6te celuvat ruski zadnitzi, no broikata im namalaiav
85
4
 
15
 
! Отговори
Глория преди 9 години
Една война баэираща се на иэфабрикувани аргументи, който да оправдаят СЛАГАНЕТО НА РЪКА, върху ПЕТРОЛА на Ирак от САЩ!!! Нагона эа теб е май най-вълнуващото във форума:-)))???
84
5
 
4
 
! Отговори
Глория преди 9 години
до 127Преэ настоящето столетие международният терориэъм ще стане главната раэрушителна сила, эаплашваща световната сигурност и ред, както също така и твоя живот ***!!! Даваш диагноэи беэ каквато и да е било основателност!!!!
83
2
 
16
 
! Отговори
1878 преди 9 години
С американските камъни по американските кратунии ..... И който сее ветрове после жъне бури -не съм го казал аз а мъдрият български народ!
82
2
 
29
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 9 години
Преди 200 години и измета от Европа " анексира " земята на индианците. Избиха 85% от коренните жители, алкохолизираха 10% от останалите, а другите ги затвориха в кошарата / индиански територии де /.Та и слепеца вижда, че американския гражданин по ПРИРОДА Е ***, УБИЕЦ И ТЕРОРИСТ.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, много евреи пак пишат представяйки се за българи тука.
80
1
 
9
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
EEEEEEEEE Горкия журналист. Това е ужастно , мен в началото ми се стори ,че е Бареков , ама уви ...
79
6
 
12
 
! Отговори
Глория преди 9 години
Идеята да се ПОДЧИНИ Света , под управлението на едно върховно правителство имам предвид САЩ, отговарящо эа Световния Геноцит и Световната Хипер инфлация, която вилнее почти две десетилетия, доведе уви до това да не сме съпричастни на такава жестокост и съдиэъм!!!
78
3
 
20
 
! Отговори
Julis преди 9 години
до 112"кажи ми един квадратен метър анексиран от САЩ след края на ВСВ"Виж сега, значи като анексираш земя, тя става част от държавата ти, там трябва да осигуриш инфраструктура, бюджет за държавното управление, равни пенсии и социални придобивки.Абе първо трябва да посееш и после да жънеш.Питай руснаците сега жънат или сеят в Крим.Американците обаче са по хитри от руснаците, те не анексират, те просто си жънат.