Порошенко планира разпускането на парламента

Датата за това вероятно ще бъде 24 август
21 авг 2014 19:38,
20
Порошенко планира разпускането на парламента
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко каза днес, че може да обяви разпускането на парламента още тази неделя, което ще открие пътя към парламентарни избори в края на октомври, предаде Ройтерс.

"Решението ще бъде взето, когато има конституционно основание за това и този момент, както всеки знае, настъпва в Деня на независимостта (24 август)", заяви Порошенко, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

Управляващата коалиция в Украйна, дошла на власт след свалянето на проруския президент Виктор Янукович в резултат на масовите улични протести през февруари, се разпадна на 24 юли. Конституцията изисква да измине минимум един месец, преди парламентът да бъде разпуснат.

Порошенко и сегашното проевропейско правителство се надяват да са стабилизирали в достатъчна степен положението в страната до октомври и да са в състояние да организират избори в нормални условия, за да легитимират своето управление, отбелязва Ройтерс. Президентът и либералните му поддръжници търсят чрез масовия вот утвърждаване на твърдата линия, която те поеха във войната срещу сепаратистите и в конфронтацията с Русия, анексирала Крим през март след свалянето на Янукович.

Правителството, възглавявано от либерала Арсений Яценюк, се надява чрез изборите да отстрани мнозина от "старата гвардия" и да се създаде парламентарна коалиция, способна да проведе жизненоважните икономически и политически реформи след години на лошо управление и порочни практики.

"Украинците искат "рестарт", искат "прочистване" на системата. Изборите ще бъдат най-добрата форма на прочистване", каза Порошенко. Според него 80 на сто от хората са за избори и той е готов да удовлетвори желанието им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До брей Ако русофилските партии вече няма да са сила, това би означавало, че руската част на Украйна вече я няма! А пък е смешно, да се казва - русофилски, проруски! Та те самите са си руснаци, русофоби ли да бъдат? И защо проруски, а не - руски?
9
1
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До Анонимен 13Мяза на унгарски товарен кон в тиквата! Олигархична ***, украински аналог на Слънцеликия Кормчия от Банкя.
8
0
 
3
 
! Отговори
проруска преди 9 години
И той да се разпусне!!!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо *** има в тази голяма несъразмерна глава. Не мислите ли?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец А чакай има още веселба за укропитеците-евроинтегратори Септември месец идва нова честитка с увеличения А декември идва втора честитка ,че газта им ще свърши А само след 40 дена им идва честитка ,че нямат въглища за ТЕЦ-овете си и познай кой ще е на тъмно Е там се оформя истинско ЗРЕЛИЩЕ и ако някой холивудски режисъор не го документира ,то изтърва огромен матрял за блокбастъри
5
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 9 години
До До Хм 6"Правителството е коалиционно и включва партиите "Отечество" (на Юлия Тимошенко), "УДАР" (на Виталий Кличко) и "Свобода" (на националиста Олег Тягнибок), групите "Икономическо развитие" и "Суверенна европейска Украйна", както и други народни представители. Липсва "Партията на регионите" на Янукович, която единствено подкрепя рускоезичното население. Както казах - само майданци. А "Свобода" са по-големи нацисти и от "Десен сектор".
4
1
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
явно порошенкото иска да свети масълцето на авака и компания, заформя се веселба - укрите щото са умни ще имат хм.. зрелища - хляба се отлага за светлото евро-гейско бъдеще, за момента ясни знаци и силни сигнали. интересно - като се самоизяде хунтата и някоя част от остатъчните феодали вземе власта и получи курабийка от другарката Нюланд като смвол на божественост - какво ще ядат, като гледам това се очертава за края на есента и началото на зимата, а газ няма, и няма да има...
3
2
 
6
 
! Отговори
аууу преди 9 години
Пир по време на чума- женката те на тоя си прави фотосесии,докаго трепят народа на източна Украйна.
2
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Късно е либе за китка. Трябваше още като падна правителството след протестите да направите предсрочни избори. Тогава нямаше да има нито ЛНР, нито ДНР. Правителството щеше да е легитимно, а не сформирано само от майданци. И щяхте да получите пълно международно признание и подкрепа от всички държави + ООН. И атовете щяха да спрат да се ритат и да се разберат по човешки. Ама винаги има едно what if?, т.е. ами ако?
1
2
 
15
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Направо да номинираме неграмотниците от ГЕРБ и да ги пращаме в Украйна да управляват пожизнено.