САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи

Семейството на Фоули опитало да събере между 2.6-5 млн. долара
Обновена: 22 авг 2014 08:11 | 22 авг 2014 07:24,
76
САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи
Снимка: БТА

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули.

Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА.

Още по темата
"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова.

Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започнали американските удари на 8 август.

Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближаваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони.

По думите му терористите от "Ислямска държава" все още държат още трима американци. В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Кайда терористични рупировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни. По думите й САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
43
 
12
 
! Отговори
88 преди 9 години
Руснаците са най-големите терористи.
5
7
 
49
 
! Отговори
съгласен с №1 преди 9 години
По-големи терористи от САЩ няма-цял свят го знае.Комунизмът в момента върлува в САЩ и скоро ще е по високие етажи на власта в Брюксел.....
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** те и терористите не ви цепят басма ха ха ха
3
4
 
46
 
! Отговори
прждължение преди 9 години
...защото ние сме най-големите терористи!
2
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 1 - Koi si ti ve anonimniko , da zadavash vuprosi ? Hapvai , piivai , ako mojesh -poebavai , a tezi neshta ne sa za tebe.
1
6
 
76
 
! Отговори
ВЪПРОС???????? преди 9 години
А защо преди два месеца разменихте един сержант за петима главорези????---Нали НЕ преговаряте с терористи???? Толкова сте двулични и арогантни,че чак си вярвате.......Просто на тоя журналист ТРЯБВАШЕ да му отрежат главата--по вашия сценарии--за да бъде насочено общественото мнение в "правилната" посока--нужна на вас,господа демократи във Вашингтон.....Жалко за човека--умря заради мръсните амбиции на Б.Дом в арабския свят....