Въображаемата заплаха от имиграцията за Великобритания

Огромни орди от бедни българи и румънци все пак не дойдоха
Обновена: 22 авг 2014 09:10 | 22 авг 2014 07:10,
39
Въображаемата заплаха от имиграцията за Великобритания
Снимка: архив, Reuters

Ето ги идват - огромни орди от бедни румънци и българи, стичащи се към Албиона да откраднат добрите работни места от родените там британци - когато не просят за финансираните от данъкоплатеца социални плащания. Това пише "Уолстрийт джърнъл" в коментарна статия, посветена на дебата и опасенията във Великобритания, свързани с имиграцията.

Такава бе зловещата история за имиграцията, която бе обрисувана през последните месеци от Найджъл Фараж и неговата Партия за независимост на Великобритания (ЮКИП), когато правилата за трудова мобилност на Европейския съюз най-после бяха приложени за Румъния и България. ЮКИП предупреждаваше, че във Великобритания ще идват по 5000 новопристигнали от двете страни всяка седмица. Математически, това значи над четвърт милион годишно, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Оказва се обаче, че тези имигранти все пак няма да дойдат. Според изследване на британската национална статистическа служба, огласено по-рано това лято, общо 153 000 румънци и българи са работели във Великобритания през второто тримесечие. Това е с 9000 повече от 2013 г., когато все още ги имаше ограниченията върху трудовата мобилност за тези работници.

Цялостното увеличение е 6 процента, отбелязва вестникът. Великобритания трябва да приветства имиграцията като доказателство, че растящата й икономика продължава да привлича чуждестранни работници - по-добре от ситуацията в Испания, където продължителната рецесия накара около 700 000 испанци, или 1,5 процента от населението, да напусне страната от 2008 г., коментира "Уолстрийт джърнъл".

Великобритания също така е предпочитана дестинация за много от тези испанци, които обикновено предлагат на приемащата ги страна, колкото и Обединеното кралство предлага на тях. Жалко, че тази мъдрост изглежда е загубена за Дейвид Камерън. Отчасти в опит да запази електоралната база на неговата Консервативна партия и избирателите й тя да не отиде при ЮКИП министър-председателят обеща да намали нетната имиграция до "десетки хиляди" от сегашното й равнище от около 212 000 души и затегна правилата за издаване на виза за квалифицирани работници за постигането на тази цел.

По-стриктните мерки за имиграцията правят по-трудно за фирмите да наемат работниците, от които имат нужда, което в крайна сметка ще попречи на растежа. Деветте хиляди нови румънци и българи, които са пристигнали досега през тази година, идват, когато британската икономика нараства с 3,2 процента и повечето идват да работят, отбелязва изданието.

Камерън е на по-сигурен терен, когато се опитва да се справи с така наречения социален туризъм. По-рано този месец правителството му намали от шест на три месеца срока за получаване на социални помощи от граждани на ЕС в Обединеното кралство. Въпреки че този ход предизвика неодобрение в Брюксел, той бе приветстван като стъпка напред, позволяваща миграционните потоци да бъдат направлявани от пазара, пише "Уолстрийт джърнъл".

Но Великобритания все пак се нуждае от лидер, готов да убеди избирателите в икономическите ползи от по-свободната имиграция, като достъпа до по-голям и по-разнообразен източник на таланти. Камерън прави на страната и партията си лоша услуга, като отстъпва от тази роля, допълва вестникът.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
44
 
! Отговори
:) преди 9 години
Докато ги е страх от умните и възпитани хора от Източна Европа се напълниха с *** и сега ще се чудят как да се оправят. Жалък народ.
7
2
 
8
 
! Отговори
gtf преди 9 години
трябват им бачкатори... не само квалифицирани.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименmnogo tochno kazano. mnogo
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че за МОХАМЕД, роден в Англия, по-близък ще е Мохамед от която и да е ислямска държава, както и идеите и манталитетът му. Какво друго очакват на гордия Албион?
4
3
 
40
 
! Отговори
Долф преди 9 години
Аре, махайте се от Съюза и си гледайте рахата на великия Остров, на който най-популярното име за новородено е МОХАМЕД. Нас Германия ни устройва :-D
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странни разсъждения за една нация, която се счита за интелигентна. Плашат обикновените англичани със "страшния" наплив от българи и румънци, повечето от които са образовани, християни, работят и се държат нормално за европейци. *** от двете държави не са чак толкова много и с тях могат да се справят, ако не са лицемерните призиви за хуманно отношение към тях. Същевременно допускат многочислени орди от мюсюлмански държави, които са не само безполезни, но са и потенциални джихадисти.
2
6
 
7
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Камерън ще закопае Великобритания с тази политика,трябва им някой като Бойко Борисов. ГЕРБ ПОБЕДА .ДЯНКОВ Шампион по Икономика сега спасява Руснаците вместо нас
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, не искаха качествения генетичен материал на българите да отива на острова. Предпочитаха *** от Близкия Изток, Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам.Сега се чудят как да хванат такива като онзи който обезглави американския журналист в Ирак. О да... той бил от Лондон.