Германия ще продължи да подкрепя Украйна, обеща Меркел в Киев

Германският канцлер призова за прекратяване на огъня
Обновена: 23 авг 2014 19:15 | 23 авг 2014 16:08, Веселина Йорданова
149
Германия ще продължи да подкрепя Украйна, обеща Меркел в Киев
Меркел и Порошенко. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха ДПА и Ройтерс.

На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение.

Още по темата
"Трябва да има две страни, за да бъдат успешни. Не можете да постигнете мир сами. Надявам се, че преговорите с Русия ще доведат до успех", заяви Меркел.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави германската канцлерка.

Украинският президент заяви, че е готов да работи с Европа, за да постигне мир в страната си, но подчерта, че Украйна няма да се откаже от територии, нито от независимостта си. Време е за мир в Донбас, и мирът може да се възцари бързо, след като бъдат отстранени сепаратистките бойци и "чуждите наемници".

"Украинската страна и нашите европейски партньори ще направят всичко възможно за постигането на мир - но не на цената на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", подчерта Порошенко.

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

Украйна ще получи кредитни гаранции на стойност над 500 милиона евро за възстановяване на повредената по време на бойните действия енергийна и водна инфраструктура в източните региони. Бежанците ще получат още 25 милиона евро. За нови санкции срещу Русия не се говори, отбеляза Меркел.

Порошенко нарече тази помощ "началото на плана Меркел за възстановяването на Донбас".

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни.

Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците. Москва отрича обвиненията.

Преди да разговаря с Порошенко, Меркел обеща, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. "Става дума за подкрепа от Германия по пътя към мир, и тъкмо по този път трябва да се върви", цитира думи на Меркел електронното издание на в. "Билд".

По-рано тя изтъкваше, че украинската криза трябва да бъде решена по мирен път и преговорният процес трябва да има абсолютен приоритет, напомня агенцията.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се обяви за "федерална" Украйна - федерализация на страната ще сложи според него край на конфликта между властите в Киев и проруските сепаратисти, информира Франс прес, като цитира интервю на държавника, което ще бъде публикувано в неделя от в. "Велт ам зонтаг".

"Териториалната цялост на Украйна може да бъде запазена само в случай, че областите с предимно руско население получат някакво предложение. Една разумна концепция за федерализация според мен е единственият подходящ път", заявява Габриел в извадка от интервюто, поместена на сайта на изданието и цитирана от агенциите./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До кога Европа ще подкрепя този профашистки режим? Избива цивилно население, сваля цивилен самолет с 300 души на борда и това е нормално? И самите украинци скоро ще се осъзнаят и ще свалят тези палячовци. Те нагло лъжат но до кога. Техните митничари казаха, че камиониете се връщат празни, а Киев казва че изнасяли оборудване. Е много са нагли.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да видим правилно ли съм разбрал: Украйна я чака федерализация. Не е това, което искат ония зад океана, но работата стана дебела.
79
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 9 години
HAHAHAHA...TIA OT ZAPADA CHUPIAT TQPOMERA....PUTIN BIL IZGUBIL KAZVAT NIAKOI...IZGUBI UKRAINE,A I NIE....KIEV SHTE IA KARAT NA DQRVA I KASHA....A OCHILATKOTO IM I PORKY PRESIDENTA SHTE GI DERAT JIVI NA MAIDANA......DA SE GOTVIAT BG S MUTRATA,KOIATO IDVA PAK NA VLAST......
78
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин води братоубийствена война в Украйна. С тази война той окончателно загуби Украйна, а заедно с това и войната.
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин им каза в прав текст,че ако има нови санкции против Русия,СПИРА вноса на техника и КОЛИ от ЕС,САЩ. Смятам че Германия този път ще пострада много.Та затова Меркел вече иска мир,защото загубите ще са милиарди.Пък и зиимама идва,а тя ще е без руска газ в ЕС.Колкото до Украйна-ми ИМА ли още такава държава.Знам, че вече има местности населени с руснаци и с разни там нации,включително и българи има и хохльовски фашисти......
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опълченците трябва да разстрелват пленените украински войници. За престъпления срещу цивилно население. Особено артилеристите, танкистите и шофьорите на самоходни установки и боеприпаси. За пилотите няма нужда да споменавам.
75
0
 
8
 
! Отговори
пехотинец преди 9 години
Днес май ще правят парад в Киев за техния национален празник.А познайте какъв е отговора на опълченците...Канят се да излагат конфискувана военна техника, и парад на пленените войници от украинската армия...Ще видим какво ще стане..
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още след случката с изгорените в Одеса нямам никакви илюзии за това какво представлява хунтата в Киев и европейския съюз. Да си взимат правосекторните в европата да си ги хранят за да има кой да им изнасилва дъщерите. За регионите с руско население над 55% - независимост, федерализация и собствен избор, далеч от укропите. В момента Украинец е *** дума. За западноевропейците означава психопат, за всички останали - убиец на невинни. Поляците заслужават най - много правосекторни гастербайтери.
73
0
 
26
 
! Отговори
АХ преди 9 години
Колко странно,изведнъж възгледите се промениха и палачинката се обърна.Когато Сърбия воюваше за запазване на своята историческа територия Косово,това било много грешно ,защото сърбите там били малцинство и трябвало мнозинството да има право на самоопределение и своя държава.А сега в Украйна мнозинството в южна Украйна няма никакво право и трябва да се запази целостта на държавата.Както се вижда ,всъщност в ЕС няма никакви принципи,никаква реална демокрация ,всичко е само финансови интереси.
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германците ще загубят и тази война. Ега каръците..
71
4
 
25
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Кво стана със санкциите Меркел? Бият по-теб, а? Факта, че подкрепяш един убиец, говори много лошо за теб. Няма да има следващ мандат!
70
6
 
22
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
тая шваба нацистска комнадвана от американо афганистанското правителство.сега се очаква и нова берлинска стена,хайде терористката меркел какво чакаш,кукличка на конци си ти
69
7
 
22
 
! Отговори
мръ31 преди 9 години
баба Меркел - подчинена американска *** ,,,
68
5
 
21
 
! Отговори
Джонката преди 9 години
бой по украинските фашисти ,, яко тепанье на убийците .
67
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 9 години
До 99Айде бе Меркел да не е без акъл. Поиграха си на санкции, видяха , че от тяхболи и сега ще търсят друго решение. Да не мислиш, че Европеските лидери си умирад да налагат санкции които имат и обратен ефект и да си подхвърлят сами диненета ***. В днешна Европа никой няма да търпи лишения щото някой си се прави на велик и при една лоша зима ще се разклати лотката и на Меркел и на Камаран и на Съркози
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За нови санкции срещу Русия не се говори, отбеляза Меркел."Хе-хе,в началото на лятото се перчехте много, но... сигурно температурите в Германия са почнали да падат, а и след всяко лято идва... зима.
65
0
 
22
 
! Отговори
по здрави за бандера преди 9 години
До Пламен ПетковТо опълченците вече за излаз на морето се бият .Мачкат здраво бандеровците и кефят. Само дето не могат да го прочетат това в Цензора бранниците. Просто не го пише там.
64
0
 
23
 
! Отговори
Пламен Петков преди 9 години
До Брaнник"Фaкт е, че Iловaйск вече е Укрaински!"Факт е ,че си пълен ***.Твоите независими източници са близките ти по манталитет нацистки медии на укрите.Факт беше свалянето на самолета от Русия или от опълченците:сега мълчат като *** и бавят резултатите.Факт беше разгромяването на руска танкова колона:от следващия ден мълчат като ***.Фактът е един единствен:нацистката *** е отблъсната на 20км от Луганск,още две групировки са в котел и до дни ще б ъдат ликвидирани.
63
0
 
33
 
! Отговори
по здрави за бандера преди 9 години
Крачи млад бандеровец в Лвов , нарамил автомата и напето охранява. Приближил се до него възрастен човек и му казва:- Момче дай да ти разгледам автомата.Дал му го бандеровеца.Поогледал го човека и му казал :-Виж сега момко,добър е автомата, но трябва само да му изпилиш мушката.-Що бе дядо , пита бандеровеца.А той:И аз като бях млад бях в СС дивизия Галичина и крачех като тебе , но после дойдоха русите и ми взеха автомата ,навряха ми го отзад и 20 пъти го заъартяха , така че пили момчето ми пили
62
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
ещеhttps://youtube/watch?v=o6iiwesYoxk