Тайният живот на Едуард Сноудън в Москва

Бившият служител на NSA пазарува в малки магазини и е научил малко руски
23 авг 2014 13:31, Екип на Investor.bg
33
Тайният живот на Едуард Сноудън в Москва
Снимка: архив Reuters

Да направиш интервю с най-издирвания човек на планетата, който и да е той, никога не е лесна задача. Писателят и репортер на Wired Джеймс Бамфорд обаче е успял да направи точно това. А кой е най-търсеният човек в момента? Едуард Сноудън.

През последните 9 месеца Бамфорд се е опитвал да се срещне със Сноудън. За целта той си е уговарял срещи с поддръжници на Сноудън в Берлин, Рио де Жанейро и Ню Йорк. Упоритостта му най-сетне се отплаща и един от контактите успява да го свърже със Сноудън. Това се случва в Москва, където в продължение на няколко седмици бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) се намира в момента. Двамата се срещат на различни и пазени в тайна локации, а всички усилия на Брамфорд преследват един-единствен отговор – какво е накарало Сноудън да разкрие стотици хиляди секретни документи, чието място обикновено се намира дълбоко в базата данни на NSA.

Още по темата

Сноудън пристига в Русия през юни 2013 г. и оттогава води скромен, но обвит в мистерия живот. Той е преследван от американските служби, които го обвиняват в шпионаж и участие във връзка с руското разузнаване. Младият американец, който съвсем скоро навърши 31-годишна възраст, е от новото поколение идеалисти, които обичат да разгласяват класифицирана информация за опасни политически практики. Физически много малко хора го виждали след деня, в който той потъна в летищния комплекс на Москва.

Оттогава Сноуъдн се появява пред публика под формата единствено на компютърно изображение. На конференцията TED, проведена през март, Сноудън участваше като лектор. Организаторите бяха предвидили специален екран, монтиран на управлявана с дистанционно управление конструкция, която му позволяваше да се “разхожда”, да разговаря с хората и дори да се снима с тях. Според Бамфорд всичко това прилича на обърната версия на сюжета на Джордж Оруел в книгата му “1984” - функционер от ниските партийни етажи, който се появява на различни екрани, изобличавайки посегателства върху неприкосновеността на личния живот, както и промотирайки криптирането на лична информация от обикновените хора.

Сноудън е особено предпазлив при уговарянето на срещи лице в лице с непознати хора, което не е учудващо, имайки предвид, че по следите му са ФБР, ЦРУ и Министерството на външните работи на САЩ. Добрата новина за Сноудън е, че откакто се намира в Русия, сънародниците му изглежда са изгубили следите му и са безпомощни в опитите си да го открият.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност се укрива в Русия в продължение на повече от година. Той пазарува в малки магазини, където никой не го познава и дори е научил малко руски език. На 7 август руското правителство удължи срока, в който той може да остане в страната с нови три години.

Неразказаната история на Едуард Сноудън четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: МоскваЕдуард Сноудън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
13
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
сноудън, асандж, менинг ще останат в истор., като личности, които възпряха устрема на определ. кръгове водени от напълно параноични видения, да превърнат света в част от роман на оруел, а от хората-прозрачния поданик". въпреки масовото подслушване и следене не само в интернет, чрез ос и смартфони, престъпниците от ис са налице и даже си имат (нефедерална) държ. отделно от това аз не смятам за обидно това, че психопатите от "службите", които са държава в държавата могат да нарекат някого предател
17
0
 
7
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Не знам дали ще прочетеш това но знай че си един анонимен, нищожен никакавец, казано по селски, и такъв ще си умреш. Откъде имаш комп а и умение да пишеш ми е една истинска загатка. Но политически или социални разбирания, никс, Сигурно си си купил дипломата от някой т.н. университет някъде!
16
6
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Да живеят американските дисиденти!
15
3
 
9
 
! Отговори
Любознателната преди 9 години
Отдавна не бях чела толкова заинтригуваща статия!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живота на Сноудън в Москва и снимка на площад с развяващо се немско знаме. Тия май си пляскат снимките едно към гьотере.
13
1
 
10
 
! Отговори
хахо преди 9 години
Аз пък искам голям хладилник , фризер, климатик , перална за 8кг ама я пускам празна , и миячна машина за чашите от кафето сутрин , и ТВ във ВСИЧКИ стай и т.н. докато докарам 150кинта на месец и после да мога да се оплаквам като всеки средно статистически жител на БГ....( Снолден фор евър)
12
4
 
21
 
! Отговори
БОКОЛИНЧО преди 9 години
КЪДЕ Е БОКО МАЗНИЯ--ДАЙТЕ НЕЩО ЗА НЕГОВИЯ МАЗЕН,ПАРДОН-ТАЕН ЖИВОТ....
11
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 17Сине, аз искам да плащам толкова колкото съм изконсумирал. Изконсумирал съм предния месец 11 лева и 30 стотинки ток. Платил съм си ги! Нещо мъдро друго да кажеш?
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТА Вие колко искате да плащате? Вместо да киснете във форума отиди да поработиш. Ако ти е много скъпо, почни сам да си го произвеждаш!
9
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 15 Синко, ако работиш моята работа, всеки ден ще се къпеш преди да излезеш от обекта. Така че на мен топла вода за къпане ми трябва само събота и неделя..когато почивам. Нещо друго да питаш във връзка с това как ти е ХИКС, че само 11 лева ток имам на месец лятото?
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как сте тъпири?
7
3
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 10Синко, 11.30 лева за ток за периода 10 ти юли 9-ти август имам. Искаш ли да ми ги платиш или сам да излизам да протестирам заради високите цени на електроенергията?
6
18
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 8Никой не обича хамериканските предатели, но най - ги обичат и тачат в Русия!Понял, брачед?!
5
6
 
28
 
! Отговори
Sumone преди 9 години
В интерес на истината САЩ са способни да подготвят операция и да убият Сноудън, както си убиха и Кенеди, но просто нямат интерес в това, защото никой балък няма да се върже като заявят, че някой му имал зъб и го очистил. И така е по-добре, защото Сноудън може да бъде ужасно полезен на Русия и на всяка фракция, противопоставяща се на американските ***. Този път американчетата останават с пръст в уста.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А руски каки дали оправя :) ? Нали Чапман му беше навита :) ? Или
3
6
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 3Добре, че се поправяш сам самичкият. Мамин сладък!
2
18
 
6
 
! Отговори
морския преди 9 години
Не са казали, не са го убили! Явно така им е по-удобно! Малко са хората запознати с истината!
1
10
 
36
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
"Добрата новина за Сноудън е, че откакто се намира в Русия, сънародниците му изглежда са изгубили следите му и са безпомощни в опитите си да го открият."Тъпо! Сноудън е в Москва и се разхожда където си иска в града.По-скоро зад гърба му стои отряд на КГБ денонощно, че Путин да избие всички мераци на хамериканските *** да го очистят.