Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море

Руска танкова колона била навлязла в югоизточната част на Украйна
25 авг 2014 18:35, Елка Василева
117
Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

Лисенко поясни, че става дума за колона, състояща се от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Тези информации говорят за опит за настъпление към Мариупол, голям украински пристанищен град на Азовско море.

Градът се намира на главния път между Русия и полуостров Крим, анексиран от Москва през март. Ако Мариупол падне в ръцете на проруските сепаратисти, това може да е първата стъпка към обособяване на ивица, която да свързва Русия с Крим, посочва  Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че няма информация за колоната, за която съобщи Лисенко.

По-рано днес световните агенции излязоха с противоречиви данни за колоната, влязла от Русия в Украйна. Ройтерс цитира Семьон Семьонченко, командир на проправителствената доброволческа милиция на Азов, който написа във Фейсбук, че около 50 бронирани военни превозни средства са прекосили границата на Русия с Украйна, като 40 от тях са опитали да се придвижат към град Мариупол, а останалите са тръгнали към град Амросиивка, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира говорителя на украинските въоръжени сили Леонид Матюхин, който пък споменава за десетки танкове и бронетранспортьори, преминали границата на юг, близо до Азовско море, предаде Франс прес. И двете агенции съобщават за сражения между хората от колоната и украински военни и граничари.

Същевременно жители на Мариупол казват, че Националната гвардия се изтегля бързо от града, предаде ИТАР-ТАСС.

Мариупол се намира в украинската сепаратистка Донецка област, но повечето от сраженията между сепаратистите и украинските сили се водят в северната част на областта, около град Донецк, бастиона на сепаратистите. Офанзива на юг би въвлякла украинските сили в бойни действия далеч от боевете за  Донецк. Според Лисенко Мариупол има достатъчно защитници, които да отблъснат каквато и да е атака на неканени гости, предаде АП.

Същевременно премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че проруските сепаратисти са започнали голяма контраофанзива южно от бастиона си Донецк, обграден от месец от украинските сили, предаде Франс прес.

Днес в Донецк отново се чува стрелба с тежки оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва е написано все едно сте били кореспонденти от мястото на събитието. ДНЕС има ли там кореспонденти за да знае какво става? Струва ми се , че се пише по заповед или се преписва от посоченото ви сайтче. Кой ги видя тия танкове? Били руски? Ами какви да са, немски ли? Тия от запада пак почнаха с тяхната пропаганда, а дали е вярно няма нужда да се проверява. Пак питам , какво стана с пътническият самолет? Сега, дали се съмнява всеки разумен, мислещ самостоятелно човек, кой е свалил самолета. КОЙ?
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе в София измряха зверчетата вие с Украйна се занимавате.
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
veche ima plan za treta svetovna - ``suha`` voina .... voina bez atomni bombi poneje znaqt che ako izpolzvat atomno orajie shte skapqt vsichko ..... zatova prosto shte izpolzvat tehnika i jiva sila za da nalojat masovo eliminirane na protivnika i glavno na parazitirashtite socialno slabi ...
82
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ВЕЧЕ КАТО ПРОЧЕТА ИЛИ ЧУЯ ТЕЗИ ДУМИ " РУСКИ СИЛИ МАСКИРАНИ КАТО СЕПАРАТИСТИ " И ПРОСТО СПИРАМ ДА ЧЕТА , СМЕНЯМ КАНАЛА , ПРЕВКЛЮЧВАМ СТАНЦИЯТА .... ИЗТЪРКА СЕ ТОВА ДО ТАКАВА СТЕПЕН ЧЕ ВЕЧЕ ДАЖЕ НЕ Е СМЕШНО А ПО СКОРО ТЪПО
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е ,че идва ЗИМА.Аз съм бил в Русия и Украйна ,работил съм там.След месец там започват дъждавете,после суграшица-дъжд и сняг и като стегне студът ,отпусна на 1 май.Студ не като нашия.Минус 20 до минус 45 градуса се редуват.Всичко тръгва с валенки.Ако нямаш газ,пари и си гладен умираш за десетина дни.Та ми е ясно, какво чака Путин.Ясно ми ,че госпожа *** ще си пише статиите за велика украйна на СТУДЕНО..Събирайте дърва и правете зимнина .
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте линк към снимки с руски танкове и БТР и, пленени руски войници или унищожена руска техника!Иначе сте ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ! Толкоз!
79
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ку.венските номера на Путин са безкрайни!!!
78
2
 
12
 
! Отговори
Az преди 9 години
Сега на всички сополанковци - Халал да ви е ЕвропатаДа бачкате като бели роби на западните лицемери със СВОБОДНО ПРЕДВИЖВАНЕ, единственото предимство от членството в ЕС
77
2
 
13
 
! Отговори
Az преди 9 години
Познавам много Украинци и никой от тях не иска Украйна да влиза в Европа.Всички знаят какво е положението в България и Румъния и не искат да страдат като нас.Преди 1989 вярвах в демокрацията, а какво стана:- Запада прибра най отявлените комунисти с милиардите (нали уж бяха врагове)Сега халал да са ни управляващите................
76
3
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
До Анонимен 100нещастнико ти даже не знаеш на кого се казва пиндос. не е на теб, натакива като теб навсякъде им викат - ***
75
16
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Русофилите не виждат по-далеч от носа си. Затова сме бедни и всичко в България е надолу с главата защото Москва ни контролира чрез хора без достойнство, без чест и без самочуствие. Украинците поне искат да живеят свободно.
74
3
 
13
 
! Отговори
град преди 9 години
Ей тия хохли...на където и да се обърнат,май само руска техника виждат или Путин.Шубето май голям страх...ха ха ха
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей на страха ОЧИТЕ са големи. А кога сипеха мини по градовете баха "герой" а сега като ги подпетиха Путин виновен.Бах му Путин ли е виновен и за глобалното затопляне, ПИНДОСИ нещастни.Призив: към Опълченците - бийте нацовете до дупка , от нацбат и нацгвадията пленници НЕ взимайте нека платят за кашата която забъркаха.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** стига с тия дришни "предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс" тия жълосини издания журналисти там нямат, значи всяко писание е по поръчка и е художествена литература.Съвсем добронамерено време е да се еманципирате от определено злобарско-фашистките издания.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природен закон- *** загива.
70
3
 
24
 
! Отговори
moses преди 9 години
Мачкай мейдановските фашаги. Само напред към православие без западно извратени триполови. Да запазим нормалността.
69
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мисля че точно сега е момента китайците да почнат да влизат на малки групи от по 2 млн. души в рашата. те са заети със западната граница,на изток никто неть.
68
1
 
23
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Украинската армия е използвала най-новото оръжие на САЩ!Това е хиперболизиращия синхро-фазо-циклотронен анихилиращ инджипляктор с холограмна индикация и вградена поставка за разхладителни напитки и кафе! По стар украински обичай нахлулите танкови дивизии, флотолии подводници и ескадрени миноносци са унищожени с помощта на гореизброения високо технологичен дивайс! За съжаление всички вещества се анихилират и не може да бъде предоставен снимков материал.
67
2
 
12
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
КОЙТО СЛЕДИ КОМЕНТАРИТЕ МИ ЕДВА ЛИ Е ИЗНЕНАДАН ОТ ТАЗИ НОВИНА ПРИ УСЛОВИЕ РАЗБИРА СЕ ЧЕ ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ КАТО ТЕЗИ В КИЕВ ПОНЕ ПО ВЕДНЪЖ НА 100 ПЪТИ СЕ ОБЪРКАТ И КАЖАТ ИСТИНАТА.В ТОЗИ РЕГИОН ИМА ОТ ТРИ МЕСЕЦА ГРУПИРОВКА ОТ ПОНЕ 2000 ПРОРУСКИ НАСТРОЕНИ ДА ГИ НАРЕЧЕМ КОИТО СА ОТЛИЧНО ВЪОРЪЖЕНИ НО ИЗБЯГВАТ ДА ВЛИЗАТ ЧЕСТО ВЪВ БОЙ СЪС ХУНТАДЖИИТЕ.ИМАХА НЯКОЛКО ДИВЕРСИИ ПО ГРАНИЦАТА И ПО МОРЕ И ИЗГЛЕЖДА АКО НАИСТИНА СА ХОРА ОТ ГРУ ИМ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ДА БЪДАТ ЗАДЕЙСТВАНИ ПРЕДИ СРЕЩАТА В МИНСК.
66
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До слава УКраинаГледайте как 10 руски танка и два руски бронетранспортьора разбиват и обръщат в бяг легендарната украинска армия!:) тия от хунтата са се изпоонаакали от страх бе!Ами взеха да разбират с кого си имат работа.