Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море

Руска танкова колона била навлязла в югоизточната част на Украйна
25 авг 2014 18:35, Елка Василева
117
Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

Лисенко поясни, че става дума за колона, състояща се от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Тези информации говорят за опит за настъпление към Мариупол, голям украински пристанищен град на Азовско море.

Градът се намира на главния път между Русия и полуостров Крим, анексиран от Москва през март. Ако Мариупол падне в ръцете на проруските сепаратисти, това може да е първата стъпка към обособяване на ивица, която да свързва Русия с Крим, посочва  Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че няма информация за колоната, за която съобщи Лисенко.

По-рано днес световните агенции излязоха с противоречиви данни за колоната, влязла от Русия в Украйна. Ройтерс цитира Семьон Семьонченко, командир на проправителствената доброволческа милиция на Азов, който написа във Фейсбук, че около 50 бронирани военни превозни средства са прекосили границата на Русия с Украйна, като 40 от тях са опитали да се придвижат към град Мариупол, а останалите са тръгнали към град Амросиивка, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира говорителя на украинските въоръжени сили Леонид Матюхин, който пък споменава за десетки танкове и бронетранспортьори, преминали границата на юг, близо до Азовско море, предаде Франс прес. И двете агенции съобщават за сражения между хората от колоната и украински военни и граничари.

Същевременно жители на Мариупол казват, че Националната гвардия се изтегля бързо от града, предаде ИТАР-ТАСС.

Мариупол се намира в украинската сепаратистка Донецка област, но повечето от сраженията между сепаратистите и украинските сили се водят в северната част на областта, около град Донецк, бастиона на сепаратистите. Офанзива на юг би въвлякла украинските сили в бойни действия далеч от боевете за  Донецк. Според Лисенко Мариупол има достатъчно защитници, които да отблъснат каквато и да е атака на неканени гости, предаде АП.

Същевременно премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че проруските сепаратисти са започнали голяма контраофанзива южно от бастиона си Донецк, обграден от месец от украинските сили, предаде Франс прес.

Днес в Донецк отново се чува стрелба с тежки оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро завърши международното състезание по танков биатлон, спечели го екипаж от Русия, няма да се учудя ако една от наградите е "Екскурзия в Европа".....със танка и първа спирка Киев!
64
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Укран
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Novinata ne e li ot ITAR-TASS ne vqrvame...
62
3
 
29
 
! Отговори
А сега преди 9 години
А сега кво шъ праим ? Най върлите майдановци от'АЗОВ' най бързо бегат.Пък им се привиждат и цели руски танкови армии.Ами някак недостойно е да те млатят прости даскали,музиканти и миньори!
61
5
 
33
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ШопМИ не знам,само знам,че котлетата са налице а пък нацигвардията бяга като нас*ана от Мариопул Що тей бре шопе ? Нали щяхте да превземете ОДнецк и Луганск още в средата на месеца а ? Кво стана ,да не ви хвана бързоклека точно преди атаката а ? Нали бяхте силни вилни . А инак по-въопроса колко души са нужни да обградят 7000 Еми ако тия 7000 са скупчени като копърки в консерва,то не са нужни огромни сили и като сложим некадърниците от Киев,то съвсем става ясно
60
2
 
11
 
! Отговори
Пандишпан преди 9 години
До НФБТочно както направи костов гаргамела изпълнявайки плана ран ът............
59
3
 
29
 
! Отговори
1 преди 9 години
До ШопШопе, ти жив ли си бе, брат? Домъчняло ми е за теб, че напоследък не те засичам с тоя ник :( Вече става интересно с коментарите ти. Колко минуса може да навържеш, а?
58
3
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
на страхът очите са големи-народна поговорка! от националната гвардия очевидно бягат толкова бързо, че не могат да видят кой ги гони.... на тях и руското радио да им пуснат ще писнат, че руснаците са при тях.Май могат да се правят на войници само пред гражданското население.
57
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руска танкова колона - поредните глупости на Киев. *** пропаганда или просто на страха очите са големи? То е ясно, че Русия помага на сепаратистите, но когато се опитват да изкарат Путин толкова ***, тези в Киев само доказват колко лоботомирани *** са. Нали наскоро бяха "унищожили" вече една такава танкова колона...
56
7
 
41
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
,,Жители на Мариупол казват, че Националната гвардия се изтегля бързо от града"-явно се готвят да поставят нов световен рекорд в маратонското бягане! Стискам им палци.
55
5
 
37
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
ех Киев ...ако искаше Москва да отвори някъде нов фронт няма да чака вие да го съобщите на света.Май не знаете приказката за лъжливото овчарче.То не беше пътнически самолет,1ва танкова колона,2ра танкова колона даже и хуманитарния конвой беше определен като инвазия.
54
10
 
5
 
! Отговори
Aртемовск преди 9 години
68 руская пресса- порно, скорее гей порно, а тьi жертва слепец!
53
8
 
4
 
! Отговори
Aртемовск преди 9 години
Депутатьi из Львова уже воюют в зоне АТО!!!! Вскоре сформируетса рота из добровольцев ВР.
52
6
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Aртемовск Голямо постижение няма що В ходе наступления армия Донбасса уничтожила более 150 украинских военных и множество бронетехники: четыре установки Смерч, 12 установок Град, 17 танков, более 30 боевых бронированных машин и около 50 автомобилей с боеприпасами. Виж вашата велика армия колко голям успех са постигнали ,виж опълченците какво ви правят Къде са 2 танка и няколко опълченеца,при положение ,че само за днеска сте загубили ей тия по-горните цифри .Жалък си да знаеш
51
17
 
3
 
! Отговори
Aртемовск преди 9 години
Сегодня в Пскове тайно хоронили десантников25.08.2014 | 18:37В деревне Выбуты под Псковом утром 25 августа прошли похороны руских десантников, погибших при неизвестных обстоятельствах...на УкраIне! Очевидец отпевания погибших, на котором присутствовали около ста человек, рассказал, что дата и обстоятельства гибели бойцов не назывались, были озвучены только имена. Похороны прошли на кладбище рядом с военным полигоном. Гибнут, гибнут далеко из дома!
50
18
 
1
 
! Отговори
Aртемовск преди 9 години
Попытка российского прорыва в направлении Мариуполя ликвидирована - СНБО25.08.2014 | 19:05Остатки колонны, которая сегодня утром пыталась выйти на трассу, ведущую к Мариуполю, были остановлены и атакованы сводной боевой группой сил АТО. По ситуации на направлении Новоазовск-Мариуполь. Остатки колонны, которая сегодня утром пыталась выйти на трассу, ведущую к Мариуполю, были остановлены и атакованы сводной боевой группой сил АТО. В результате подбиты 2 танка и захвачены нескольких членов диверсионно-разведывательной группы. После этого никаких боев в направлении Мариуполя не было. Сейчас эт
49
2
 
9
 
! Отговори
питам преди 9 години
И защо трябва да им вярвам на всяка лъжа?
48
2
 
11
 
! Отговори
Приятно заклан преди 9 години
Е сега ще става каквото има да става
47
3
 
23
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
И упорито не се пише за новите котлета Вместо да преписват глупостите на Аваков,Тимчук,Лисенко ,да пише *** ,как 7000 укр. военни са натикани в няколко котлета и това настъпление към Мариопул е с цел да няма откъде да им дойде помощ на укропите От предното котле се спасиха в Русия,ама тоя път границата е далече ,далече Ще трябва или да се опитат да се измъкнат с много жертви или да се предадат или всички да изпукат .
46
2
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Пълни глупости, опълченците напредват към морето, макар че те са си чисти етнически руснаци повечето де, родени в така наречената Окрайна :)) Така че в известен смисъл да, руснаци напредват, но не и въоръжени части на Руската Федерация ( поне не са още присъединени , скоро и това може да стане ) Та така днес, не цитирайте поредните лумпенски истерични крясъци на хунтата в Киев, няма нищо вярно в техните партенки които пускат...Просто виждат края си и реват като на умряло :)))